Hopp til innhold

Helsetopp tror ikke på videre vaksinering med AstraZeneca: – Folk sier klart de ikke vil

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, sier tilliten hos befolkningen og kapasiteten i helsevesenet vil gjøre det vanskelig å sette videre doser med AstraZeneca-vaksinen.

Marte Kvittum Tangen.

HANDLER OM TILLIT: Leder i NFA Marte Kvittum Tangen er redd for at flere nordmenn ikke vil ha tillit til videre vaksinering med AstraZeneca.

Foto: Thomas B. Eckhoff / Den norske legeforening

– Jeg tror det vil være veldig vanskelig hvis vi vil ha størst mulig vaksinasjonsdekning i befolkningen på sikt.

Det svarer leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA), Marte Kvittum Tangen, på spørsmål om hun tror det blir mulig å gjenoppta vaksinering med AstraZeneca i Norge.

Etter at det kom inn rapporter om alvorlige og svært sjeldne tilfeller av blodpropp etter vaksinering, ble vaksinen satt på pause 11. mars.

Tangen sier fastleger over hele landet nå rapporterer om at pasientene i større grad har blitt opptatte av hvilken type vaksine de skal få, og om de selv kan få bestemme hvilken.

– Det meldes ikke om en generell vaksinemotstand, men folk sier helt klart at de ikke vil ha AstraZeneca-vaksinen. Det er mye usikkerhet og skepsis, sier Tangen.

– Folk kan stole på oss

En ekspertgruppe fra Rikshospitalet konkluderte denne uken med at AstraZeneca-vaksinen var årsaken dødelig blodpropp hos tre helsearbeidere.

Samtidig er det fortsatt usikkert om vaksinen kostet to nordmenn livet og har gitt minst fire andre livstruende skader.

Det europeiske legemiddelbyret (EMA) og Verdens helseorganisasjon (WHO) har også gitt grønt lys for videre bruk av vaksinen.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier de nå jobber hardt for å samle inn relevant informasjon om AstraZeneca-vaksinen, som skal viderebringes til Folkehelseinstituttet (FHI) neste uke.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk

TIL Å STOLE PÅ: Steinar Madsen i Legemiddelverket sier at det beste rådet til vaksineskeptikere er å stole på myndighetenes vurderinger.

Foto: Statens legemiddelverk

Det er da ventet oppdateringen for hva som vil skje med AstraZenecas fremtid i Norge.

– De beste rådene til dem som er skeptiske er å høre på myndighetene. Vi tar disse bivirkningene ekstremt alvorlig. Vi sier alt som er positivt, men også alt som er negativt, sier Madsen, og legger til:

– Folk kan stole på oss.

Tror flere kan kontakte fastlege ved ufarlige bivirkninger

Tillit hos befolkningen er nettopp det NFA-leder Tangen poengterer som et hinder for å starte opp igjen med norsk bruk av AstraZeneca.

– Dette handler om veldig mye mer enn tall, statistikk og risikoberegninger. Vi må også ta hensyn til tilliten hos befolkningen. For hver enkelte pasient kommer til å spørre seg selv om risikoen er verdt det, sier Tangen.

NRK forklarer

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Det vet man ikke sikkert, men...

...norske forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) mener de har funnet en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og en sjelden kombinasjon av et lavt antall blodplater, blødning og blodpropp. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Vaksinen kan ha ført til en kraftig imunrespons. Hva betyr det?

Immunsystemet vårt hjelper oss å bekjempe virus og bakterier i kroppen. Av og til kan immunforsvaret overreagere og utløse kraftige betennelsesreaksjoner. De norske forskerne mistenker at noen har reagert slik på vaksinen, noe som igjen har ført til de sjeldne sykdomsbildene. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hva er blodpropp?

Blodpropp betyr at blodet levrer seg lettere og blokkerer normal sirkulasjon. Årlig blir mellom 5000–6000 pasienter innlagt med blodpropp på norske sykehus.

 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

«Nedsatte blodplater i blodet», hva betyr det?

Blodet består av blodvæske, røde og hvite blodlegemer og blodplater. Blodplatene er viktige for blodets evne til å levre seg.
 

Flere av pasientene har hatt et lavt antall blodplater i blodet, noe som vanligvis gir motsatt problem av blodpropp, nemlig blødning. Tegn på blødning kan være blåmerker, at man blør i tannkjøttet når man pusser tenner eller punktformede blødninger i huden, spesielt på beina.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hvor mange er døde?

Søndag 21. mars er tre personer er døde etter å ha vært innlagt på sykehus med det sjeldne sykdomsbildet. Alle var under 55 år. 

 

I Tynset kommune døde en helsearbeider i 30-årene med et annerledes sykdomsbilde. Det undersøkes om også dette sykdomsbildet kan ha hatt en sammenheng med vaksinen.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hvor mange er alvorlig syke?

Søndag 21. mars er to vaksinerte personer innlagt på Oslo universitetssykehus med den sjeldne kombinasjon av lave blodplater, blødning og blodpropp. 

 

Det er satt 121.820 doser med AstraZeneca i Norge, 17 millioner er vaksinert globalt. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Man kan få blodpropp av covid-19

Koronaviruset trigger også en sterk immunreaksjon, slik forskerne mistenker at AstraZeneca-vaksinen har gjort for noen pasienter. Det er denne reaksjonen som gjør at en del koronasmittede får et alvorlig sykdomsforløp. Observasjoner viser at pasienter med alvorlig covid-19-sykdom er spesielt utsatt for å få blodpropp.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

EMA gir vaksinen grønt lys

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) konkluderte torsdag 18. mars med at en sammenheng mellom blodproppene og vaksinen ikke kan utelukkes, men at nytten er større enn risikoen. Flere land tok etter dette i bruk AstraZeneca-vaksinen igjen, mens Norge avventer. 

Har du fått AstraZeneca-vaksinen? Dette må du følge med på

I tillegg drar hun frem hvordan videre bruk av AstraZeneca kan påvirke kapasiteten i helsevesenet.

Tangen er påpeker at folk kan bli svært bekymret, selv om de får ufarlige bivirkninger etter en AstraZeneca-vaksine, som hodepine, feber og muskelsmerter.

– Det er forståelig at folk kan bli bekymret. Men jeg tror mange vil kontakte fastlege, og det kan ende med innleggelse på sykehus med blodprøver og røntgen. Dette er kapasitet vi må ta hensyn til, sier Tangen.

Stiller seg som vaksineklar

Journalist og programleder i TV 2 Linn Wiik, skrev denne uken et innlegg om at hun gjerne dør av AstraZeneca-vaksinen.

Hvis Norge godkjenner den omdiskuterte vaksinen, sier Wiik hun med glede rekker frem armen.

– Vaksine er den eneste veien ut av pandemien. Jeg er mye mer redd for bivirkningene av korona og tiltakene i samfunnet, enn av vaksinen, sier Wiik til NRK, og viser blant annet til hvordan flere barn opplever vold i hjemmet siden pandemien startet.

q-txVQOhWfo

OVER 17 MILLIONER: Det er tallet på vaksinerte i verden med AstraZeneca. Per forrige uke var det meldt inn rundt 40 tilfeller av blodpropp.

Foto: CARLOS OSORIO / Reuters

Norge vaksinerer i dag med Pfizer og Moderna. Johnson & Johnson er også like rundt hjørnet.

Lørdag har nærmere 760.000 nordmenn fått ett eller to vaksinestikk.

– Selv om de nevnte bivirkningene har vært veldig tragiske og har rammet oss sterkt, så vil jeg understreke at vaksiner er blant de sterkeste legemidlene vi har, sier Steinar Madsen, og fortsetter:

– Det er en mye lavere risiko ved vaksinen enn ved mange av legemidlene vi ellers bruker. Skal vi komme oss ut av pandemien må vi bruke vaksine.

AKTUELT NÅ