Hopp til innhold

Dette må du følge med på, hvis du har fått AstraZeneca-vaksine

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet ber folk som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen være oppmerksomme på fire symptomer.

Camilla Stoltenberg på Pressekonferanse om AstraZeneca-vaksinen.

Camilla Stoltenberg i FHI ber folk som har tatt AstraZeneca-vaksine om å oppsøke helsevesenet hvis de har vedvarende sykdomsfølelse.

Foto: Berit Roald / NTB

Lege og forsker Pål Andre Holme har ledet teamet som har kartlagt om de mistenkte bivirkningene har en sammenheng med vaksinen.

Han sier til Dagsnytt 18 på NRK at man fortsatt ikke kan slå endelig fast om det er en sammenheng mellom vaksine og blodpropp.

Han kan heller ikke si hvor lang tid det kan ta før mottakere av AstraZeneca-vaksinen kan være sikre på at de ikke får komplikasjoner med kombinasjon av mulig blodpropp og blodplater.

– Det vi har sett er at de tilfellene vi har behandlet på OUS at alt fra tre dager og helt opp i 14 dager etter har de fått disse alvorlige symptomene, sier Holme.

Pål Andre Holme OUS

Lege og forsker Pål Andre Holme.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Både Holme og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet ber folk som har fått vaksinen være oppmerksom på fire symptomer:

  • om de har uttalt og vedvarende sykdomsfølelse.
  • om de har uttalte smerter.
  • om de har fått uvanlige blåmerker.
  • om de har tegn til blødninger i huden.

– Da bør de få en sjekk hos sin lege, og få fulgt opp dette videre og i hvert fall få målt blodplater, sier Holme.

NRK forklarer

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Det vet man ikke sikkert, men...

...norske forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) mener de har funnet en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og en sjelden kombinasjon av et lavt antall blodplater, blødning og blodpropp. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Vaksinen kan ha ført til en kraftig imunrespons. Hva betyr det?

Immunsystemet vårt hjelper oss å bekjempe virus og bakterier i kroppen. Av og til kan immunforsvaret overreagere og utløse kraftige betennelsesreaksjoner. De norske forskerne mistenker at noen har reagert slik på vaksinen, noe som igjen har ført til de sjeldne sykdomsbildene. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hva er blodpropp?

Blodpropp betyr at blodet levrer seg lettere og blokkerer normal sirkulasjon. Årlig blir mellom 5000–6000 pasienter innlagt med blodpropp på norske sykehus.

 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

«Nedsatte blodplater i blodet», hva betyr det?

Blodet består av blodvæske, røde og hvite blodlegemer og blodplater. Blodplatene er viktige for blodets evne til å levre seg.
 

Flere av pasientene har hatt et lavt antall blodplater i blodet, noe som vanligvis gir motsatt problem av blodpropp, nemlig blødning. Tegn på blødning kan være blåmerker, at man blør i tannkjøttet når man pusser tenner eller punktformede blødninger i huden, spesielt på beina.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hvor mange er døde?

Søndag 21. mars er tre personer er døde etter å ha vært innlagt på sykehus med det sjeldne sykdomsbildet. Alle var under 55 år. 

 

I Tynset kommune døde en helsearbeider i 30-årene med et annerledes sykdomsbilde. Det undersøkes om også dette sykdomsbildet kan ha hatt en sammenheng med vaksinen.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hvor mange er alvorlig syke?

Søndag 21. mars er to vaksinerte personer innlagt på Oslo universitetssykehus med den sjeldne kombinasjon av lave blodplater, blødning og blodpropp. 

 

Det er satt 121.820 doser med AstraZeneca i Norge, 17 millioner er vaksinert globalt. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Man kan få blodpropp av covid-19

Koronaviruset trigger også en sterk immunreaksjon, slik forskerne mistenker at AstraZeneca-vaksinen har gjort for noen pasienter. Det er denne reaksjonen som gjør at en del koronasmittede får et alvorlig sykdomsforløp. Observasjoner viser at pasienter med alvorlig covid-19-sykdom er spesielt utsatt for å få blodpropp.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

EMA gir vaksinen grønt lys

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) konkluderte torsdag 18. mars med at en sammenheng mellom blodproppene og vaksinen ikke kan utelukkes, men at nytten er større enn risikoen. Flere land tok etter dette i bruk AstraZeneca-vaksinen igjen, mens Norge avventer. 

Har du fått AstraZeneca-vaksinen? Dette må du følge med på

120.000 vaksinert med AstraZeneca-vaksinen

Ifølge Audun Hågå i Legemiddelverket, er det vaksinert rundt 120.000 personer i Norge med AstraZeneca-vaksinen. Disse har fått én dose hver.

Audun Hågå. Direktør Statens Legemiddelverk.

Direktør Statens legemiddelverk Audun Hågå.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

Blant disse er fem pasienter innlagt på sykehus med en kombinasjon av blodpropp, blødning og et lavt antall blodplater. Én av disse er døde.

I tillegg er det meldt om at én vaksinert pasient fra Tynset har dødd av en tilstand med lavt antall blodplater og hjerneblødning.

– Det norske kliniske fagmiljøet mener disse tilfellene skyldes at pasientene får en kraftig immunrespons av vaksinen, sier Hågå.

Han sier det er viktig å være oppmerksom på at disse tilfellene skiller seg fra vanlig blodpropp.

Hågå sier at det er registrert flere slike tilfeller enn i noen av de andre europeiske landene.

– Vi vet ikke riktig årsaken, men ser at flere land nå melder om slike tilfeller også. Fortsatt overvåking av vaksinen er derfor svært viktig, sier Hågå.

Fortsatt pause i Norge, EMA åpner i Europa

I en pressekonferanse torsdag var Stoltenberg klar på at Norge fortsatt setter vaksinen fra AstraZeneca på pause.

EMA, Det europeiske legemiddelbyrået, valgte i kveld å gi grønt lys for denne vaksinen.

De mener nytten er større enn risikoen.

– Komiteen har kommet til at dette er en trygg og effektiv vaksine. Nytten ved å beskytte mennesker mot covid-19 og risikoen for død og sykehusinnleggelse, veier opp for de mulige risikoene, sier EMA-sjef Emer Cooke.

AKTUELT NÅ