Hopp til innhold

Havarikommisjonen får ekperthjelp

Engelske eksperter på flytypen som havarerte skal hjelpe til med å finne årsaken til ulykken som krevde fire liv på Stord lufthavn i går.

Kun forvridde og utbrente vrakrester er igjen av flyet.
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / SCANPIX

Fire personer fra den engelske havarikommisjonen kommer i dag til Stord Lufthamn Sørstokken.

Den norske flyhavarikommisjonen er allerede på plass og skal nå granske bremsesystemet på flyet som havarerte i går.

Inspektør Birger Bull i den norske havarikommisjonen regner ikke med å få svar på årsaken før ferdskriveren og taleopptakeren er analysert.

 

Se video: Flyhavarikommisjonen gjør tekniske undersøkelser av flyvraket på Stord.

Sorg og spørsmål preger kollegaene til de som omkom i flyulykken på Stord i går.

Flyplassen på Stord dagen etter flyulykken.
Foto: NRK

- Kollegaene til dem som omkom, er sterkt preget av hendelsen, sier konsernsjef Ståle Kyllingstad, i IKM mekaniske, der en av de omkomne jobbet.

To av de omkomne jobbet på Aker Kværner Stord. Der skal de ansatte samles til allmøte i dag, sier hovedtillitsvalgt Rune Raftdal.

Kollegaer i sorg etter ulykken

Fant taleregistratoren

Havarikommisjonen og eksperter leter nå etter årsaken til at ulykkesflyet ikke klarte å bremse opp etter landing. I dag tidlig begynte de arbeidet med å rekonstruere det som skjedde da flyet gikk inn for landing på Stord lufthavn i går.

Inspektørene fra havarikommisjonen fant tirsdag taleregistratoren og ferdskriveren i det brannherjede flyet, og disse skal nå analyseres i London. Resultatene skal være klare allerede i morgen. 

Til tross for den eksplosjonsartede brannen klarte 12 personer å komme seg ut av flyet, uten at noen av dem ble alvorlig skadd.

Flyet gikk i fast oppdrag for Aker Kværner Stord. Det færøyske flyselskapet har fløyet ansatte for Aker Kværner siden anleggsarbeidene på Ormen Lange landanlegg på Nyhamna i Aukra kom i gang. Denne flighten kom fra Sola ved Stavanger og skulle videre fra Stord til Molde.

Denne delen falt av Atlantic-flyet under takeoff fra Stord i august.
Foto: MMS / NRK

Dagen før flyulykken ble forholdene om bord på flyene til Atlantic Airways kritisert på et allmøte for de ansatte på Ormen Lange-anlegget.

– Vi er flere som har følt at flyselskapet flyr på akkord med sikkerheten, sier Terje Hope til VG Nett.

Andre misfornøyde anleggsarbeidere forteller til VG Nett om blant annet problemer med roret på flyet, deler som faller av vingene og røyk i kabinen.

Avviser kritikken

Atlantic Airways sier de ikke kjenner seg igjen i kritikken fra passasjerene. Selskapet er basert på Færøyene, og godkjenningsmyndighet er det danske Statens Luftfartsvæsen (SLV). SLV opplyser til NTB at de ikke er kjent med kritikk av mangelfull sikkerhet ved flyene til Atlantic Airways.

Da flyet krasjet i 7.30-tiden tirsdag brøt det ut en eksplosjonsartet brann.

– Det var enorme flammer, de gikk opp til 50 meter i været, sier øyenvitne Frode Pletten til NTB.

Administrerende direktør i Atlantic Airlines, Magni Arge.
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / SCANPIX

Selskapets administrerende direktør Magni Arge sier til NTB at dette er det verste som kan skje et flyselskap.

– Dette er en meget trist dag. Jeg har sett vraket, og er veldig imponert over redningsarbeidet som er gjort, sier Arge, som kom til ulykkesstedet tirsdag kveld.

– Landingshjul punkterte

En av passasjerene sier til TV 2 at det virket som ett av landingshjulene punkterte under landing. Den ikke navngitte flypassasjeren sier at landingen virket svært hard, og at flyet ikke hadde sjanse til å stanse før det skled av rullebanen.

Evakueringen gikk svært raskt fordi det var så få passasjerer om bord i flyet, ifølge passasjeren.

Rullebanen ble tirsdag målt opp og flyets spor er registrert. Dessuten ble det foretatt en rekke oppmålinger på selve flykroppen. Inspektør Birger Bull i havarikommisjonen sier det likevel er altfor tidlig å uttale seg om årsaken til ulykken.

Flyet havnet i en bratt skråning, hele 150-250 meter i luftlinje fra den nordlige delen av rullebanen, 50-70 meter fra sjøen, opplyser leder for ambulansetjenesten i Stord, Svein Jensen.

Flyulykken på Stord lufthavn.
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / SCANPIX

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger