Hopp til innhold

Haugland om KrFs valg: – Det lakk i begge ender

Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland tror en av årsakene til at partiet gjorde det så dårlig i stortingsvalget, var at velgerne var usikre på om de ville samarbeide med høyre- eller venstresiden.

Valgerd Svarstad Haugland

Ikke siden før krigen har KrF gjort et så dårlig valg. Uklarhetene om hvem partiet ville samarbeide med etter valget, har noe av skylden, tror partiveteran Valgerd Svarstad Haugland.

Foto: Lisbeth Skei / NRK

– Det lakk i begge ender, sier Haugland til NRK.

Hun mener Knut Arild Hareide fikk en vanskelig valgkamp fordi partiet sa ja til Erna Solberg (H) som statsminister, men nei til Fremskrittspartiet.

– De som ville være helt sikre på at Solberg skulle fortsette, stolte ikke på at Hareide ville gå for det. Og de som ville være helt sikre på at KrF ikke skulle inn i samme regjering som Frp, stolte heller ikke hundre prosent på ham, sier Haugland.

Ap-flørt

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre holdt lenge døren åpen for samarbeid med KrF, og det var først da valgkampen for alvor startet at Hareide utelukket et slikt samarbeid.

– Kristelig Folkeparti har velgere som er litt spesielle. De strekker seg fra dem som er redde for avkristning av landet, og som tror at det er Arbeiderpartiet og SV som står for de avkristningen, til de som er i den andre enden av skalaen og som ønsker mer solidaritet og andre verdier på venstresiden, sier Haugland.

Flere har også pekt på at Arbeiderpartiets dårlige resultat kan skyldes Støres flørt med sentrumspartiene KrF og Venstre.

Debatt om religion, politikk og frivillighet.

Mange lurte lenge på om KrF-leder Knut Arild Hareide ville støtte Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister etter valget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dårlig valg

KrF endte med 4,2 prosents oppslutning i årets stortingsvalg. Det er en tilbakegang på 1,4 prosentpoeng fra 2013, og partiets dårligste resultat siden krigen. Stortingsgruppen ble redusert fra ti til åtte representanter.

Haugland tok over partiet fra Kjell Magne Bondevik i 1995, og ble sittende i ni år til Dagfinn Høybråten ble valgt til leder i 2004. Hun var statsråd i begge Bondevik-regjeringene på sltuten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet.

I dag er hun fylkesmann i Oslo og Akershus.

Stortingsrepresentanter fra Kristelig Folkeparti

  1. Utjevningsmandat
    Geir Jørgen Bekkevold
    53 år, Telemark
  2. Utjevningsmandat
    Kjell Ingolf Ropstad
    32 år, Aust-Agder
  3. Hans Fredrik Grøvan
    63 år, Vest-Agder
  4. Utjevningsmandat
    Torhild BransdalNY
    61 år, Vest-Agder
  5. Olaug V. Bollestad
    55 år, Rogaland
  6. Knut Arild Hareide
    44 år, Hordaland
  7. Utjevningsmandat
    Tore StorehaugNY
    25 år, Sogn og Fjordane
  8. Utjevningsmandat
    Steinar ReitenNY
    54 år, Møre og Romsdal

AKTUELT NÅ