Ap-ledelsen skal granske hva Ap-ledelsen gjorde galt

En av Jonas Gahr Støres nærmeste medarbeidere, Kjersti Stenseng (43), skal granske hva som førte til Aps dårligste valgresultat fra opposisjon siden 1924.

Stortingsvalget 2017.

LEDER EVALUERINGSARBEIDET: Ap-leder Jonas Gahr Støre får en klem av Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Nå skal hun finne ut hva som gikk galt i Aps valgnederlag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Partisekretæren som er øverste sjef for det mektige partikontoret på Youngstorget, hadde selv et betydelig ansvar for gjennomføringen av valgkampen.

Kjersti Stenseng, partisekretær Ap

STORT ANSVAR: Stenseng hadde et stort ansvar for valgkampen, som var et stykke unna å mobilisere nok velgere til å sørge for en ny Ap-ledet regjering. Nå skal hun prøve å finne ut hva som gikk galt. 

Foto: Arbeiderpartiet

Nå får hun også ansvaret for å finne ut hva som gikk galt.

– Partikontoret vil under min ledelse ha ansvaret for prosessen med hente inn og systematisere erfaringer og evalueringer fra velgere, medlemmer og medarbeidere. Dette vil deretter presenteres for sentralstyret, sier Stenseng til NRK.

Partiet setter i gang en storstilt prosess for å finne ut hvor det sviktet, og partisekretæren utelukker ikke at også Støres økoniomi blir en del av det de skal se på.

– En bredest mulig evaluering

Ap ser ut til å ha fått 800.000 stemmer i stortingsvalget. Nedgangen er på 3,5 prosentpoeng fra 2013 og partiet mister hele seks mandater på Stortinget.

Nå skal den feilslåtte valgkampstrategien endevendes av partiet, og det er Stenseng og partikontoret som skal lede dette arbeidet.

Dermed skal 55.000 medlemmer i partiet få muligheten til å sin mening om Aps dårligste valgresultat fra opposisjon siden 1924 og partilederen Jonas Gahr Støre.

– Mye av kritikken som har fremkommet i media etter valget, er rettet mot partiledelsen. Er partiledelsen de beste til å granske seg selv?

– Hele partiorganisasjonen skal involveres i prosessen og bidra med sine erfaringer og evalueringer av denne valgkampen. Det er altså ikke partiledelsen som skal granske seg selv, men sørge for at dette blir en bredest mulig evaluering, svarer Stenseng.

Ap skal granske seg selv etter valgnederlaget

GRANSKNING: Arbeiderpartiets partisekretær skal lede arbeidet med p finne ut hva som gikk galt i valgkampen. Partiet setter i gang en storstilt prosess for å finne ut hvor det sviktet, og partisekretæren utelukker ikke at også Støres økoniomi blir en del av det de skal se på.

– Mitt ansvar at den blir gjennomført skikkelig

Stenseng og partikontoret skal også be om tilbakemeldinger fra våre lokallag i kommuner og fylker. Hun forsikrer at det er i Aps interesse at de foretar en grundig og effektiv evaluering, som skal legges på bordet til sentralstyremøtet 2. oktober.

– Vi skal komme sterkere tilbake allerede ved valget i 2019, men da er vi avhengig av å lære av egne feiltrinn, sier hun.

– Hvor troverdig er det at du som partisekretær og en av Støres nærmeste medarbeidere skal gå dine kollegaer i partiledelsen grundig etter i sømmene?

– Som sagt, vi skal foreta en bred evalueringsprosess, det er mitt ansvar at den blir gjennomført skikkelig, svarer Stengseng

– Vurderte man å la noen med base utenfor Youngstorget eller Stortinget få ansvaret for evalueringen?

– Nei.

Ap-leder Jonas Gahr Støre forlater hjemmet dagen etter stortingsvalget

I MOTVIND: Jonas Gahr Støre har ledet Arbeiderpartiet til det dårligste stortingsvalgresultatet på 16 år. Nå begynner evalueringen av hva som gikk galt

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frykter en harmonimodell

I dag sa fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag Ap overfor Adresseavisen at partiet havarert og etterlyste grundige undersøkelser av det dårlige valgresultatet.

– Vi er avhengige av at vi kommer til bunns i hvordan det kunne skje. Vi må snu alle steiner. Jeg frykter vi skal gå for en harmonimodell og fortsette som før og tro at så lenge vi alle er venner, så går ting over. Vi har mistet 70.000 stemmer i løpet av fire år med blåblå regjering. Det er dypt alvorlig for Ap og sosialdemokratiet, sa han.

Sandvik er enig med Arbeiderparti-ordfører Rita Ottervik i Trondheim som vil ha en havarikommisjon.

Fylkesleder Bjørnar Skjæran i Nordland Ap synes derimot at det er naturlig at partisekretæren får leder dette arbeidet.

– Vi bør ha en ærlig og grundig gjennomgang av hva som skjedde og hvorfor vi tapte valget. Det er viktig at hele partiorganisasjonen involveres, og det er partisekretæren som har det organisatoriske ansvaret i Arbeiderpartiet. Vi bør også trekke inn folk med god kompetanse som ser oss fra utsiden, sier Skjæran.

Både partileder Jonas Gahr Støre og den andre nestlederen Hadia Tajik understreket tirsdag at lederposisjonen ikke er et tema i selvgranskingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger