NRK Meny
Normal

Hastemøte om budsjettet for KrF

KrF innkalte til hastemøte med stortingsgruppa før videre forhandlinger om statsbudsjettet.

Kjell Ingolf Ropstad på vei til gruppemøte i KrF

Kjell Ingolf Ropstad på vei inn til KrFs ekstraordinære gruppemøte.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Problemet er at det ikke bare er KrF som har klaget på den sosiale profilen, men de aller fleste, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad på vei inn til det hasteinnkalte gruppemøte.

Vanligvis pleier gruppemøtene å avholdes på Stortinget, men denne gangen valgte KrF og møtes på partikontoret.

– Det er helt tilfeldig, sier Ropstad som ikke vil svare på om dette er et tegn på at KrF nå er inne i en kritisk fase i forhandlingene.

– Det er kritisk, men det har vært kritisk i flere dager, mener Ropstad og utdyper:

– Vi ønsker å få inn noen satsinger, som satsing på familie eller flere lærere for de aller minste. Det er der vi hamrer løs nå. En ting er å få nullet ut profilen, men vi vil ha noen satsinger i tillegg. Jeg håper vi kommer noen steg videre så vi blir ferdige før helga.

– Spent på om de ser målstreken

Sent i går kveld avsluttet de parlamentariske lederne sitt tredje forhandlingsmøte etter at finanspolitikerne kastet inn håndkleet på tirsdag. Til møtet kom en smilende KrF-leder Knut Arild Hareide med et spisset tilbud som han skal ha strukket langt. Da møtet var ferdig forsvant han uten en kommentar.

– Jeg vil ikke si noe om hvordan vi oppfatter stemningen nå, sa finanspolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syversen, da NRK snakket med ham i formiddag. Etter det NRK forstår skal det være misnøye i KrF-leiren etter gårsdagens møte.

– Livet går videre uansett det. Budsjett blir det sikkert, på en eller annen måte.

– Hva er du mest spent på i dag?

– Jeg er mest spent på om vi ser målstreken i dag, sier Syversen.

– Liten respekt for opposisjonen

Allerede mandag var egentlig planen at de fire forhandlerne skulle ha kommet i mål, men innen fredag kl. 12 må de være ferdige. Hvis ikke må de søke Stortingets presidentskap om utsettelse og Finanskomiteen for dårligere tid på sin innstilling som skal være klar 20. november.

Allerede har dagens første møte som var berammet til kl. 12, blitt utsatt på ubestemt tid. Kilder i regjeringspartiene sier at dagen i dag er helt åpen, og at de er forberedt på en sen kveld og lang natt.

Helga Pedersen

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg forventer at de holder seg til de fristene Stortinget har satt. Jeg har bare sittet her i fem år, men jeg kan ikke huske at det noen gang har skjedd at de fristene ikke har blitt overholdt, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

– Hvis de nå bruker lenger tid så vitner ikke det om veldig stor respekt for opposisjonen sin rolle. Vi må ha tid til å sluttføre vårt opplegg som velgerne våre har forventninger til. Det handler om våre arbeidsvilkår, sier Pedersen som understreker at det ikke er lenge til 20. november.

Hva tenker egentlig Hareide?

Foreløpig er de fire forhandlerne tause om tidshorisonten for dagens møter. Mange har bitt seg merke i at KrF-lederen fortsatt ikke har uttalt seg noe om gårsdagens siste forhandlingsrunde.

– Vi har selvfølgelig tenkt igjennom gårsdagens progresjon, og det var progresjon, sier Syversen.

Men hva som har blitt tenkt internt i KrF er foreløpig bare en gåte. Noe som også ble fokus i dagens Politiske kvarter:

 : gaate

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger