Hopp til innhold

Nå nærmer han seg siste tilbud

STORTINGET (NRK): Knut Arild Hareide gikk inn til forhandlinger med et tilbud han hadde svært lite lyst til å justere mer på. Og da møtet var ferdig snek han seg ut, uten å kommentere utfallet..

KrF-leder Knut Arild Hareide ble møtt av pressen før forhandlingene startet onsdag

Knut Arild Hareide er ikke bare omsvermet av regjeringspartiene, men og av pressen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Etter en lang pause brukt til både teater og etterlengtet mat gjorde både Venstre, KrF, Høyre og Frp seg klar for forhandlinger nok en gang.

– Jeg vil ikke si så mye konkret om hva vi har med oss til bordet nå, sa Trond Helleland fra Høyre.

Venstres konfekteske"Gode ønsker" hadde nok heller ikke hatt mye å si for enigheten, den sto fremdeles uåpnet på forhandlingsbordet.

Forhandlingene tok til rundt klokken halv ni onsdag kveld, etter blant annet gruppemøter, og Venstre-leder Trine Skei Grandes «permisjon», for å gå på teater med nevøen.

– Det er sånn i livet at man har løfter man skal holde, både for store og små. Og i dag hadde jeg et løfte å holde for en liten, sa Grande på vei inn.

Det skal ha vært noe misnøye rundt om i enkelte partier om at forhandlingene ble satt så sent på kvelden, men etter diskusjoner på gruppemøtene var det svært ordknappe politikere som kom ut, og de ville ikke kommentere frustrasjonen.

Siste liste fra KrF ?

Parlamentariskk leder i Frp, Harald T. Nesvik, og parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

Parlamentariskk leder i Frp, Harald T. Nesvik, og parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Som NRK fortalte torsdag sliter Høyre og Frp med å forholde seg til sprikende prioriteringer fra Venstre og KrF. Etter det NRK forstår forsøker de å få støttepartiene til å samle seg rundt noen sentrale krav.

Målet er å finne et minste felles multiplum slik at regjeringen kan flytte på så få milliarder som mulig og samtidig komme sentrum i møte. KrF og Venstre bedyrer at de snakker sammen, men har sin egen taktikk. Ved å la være å enes om en felles kravliste og heller bre ut prioriteringene, håper de å få gjennomslag på så mange områder som mulig.

På vei inn til forhandlinger onsdag kveld hadde Knut Arild Hareide det som kan være hans siste tilbud.

– Nå kom regjeringen oss en del i møte tidligere i dag, det har gjort at vi har jobbet med en ytterligere spissing av våre krav og vårt budskap.

Og på spørsmål om han tror lista er realistisk å få gjennomslag for, svarer han:

– Vi er veldig optimistiske med tanke på det arbeidet vi nå har gjort, og jeg tror regjeringspartiene har stor forståelse for det.

Da møtet var ferdig like før klokken halv elleve forsvant både Hareide og finanspolitisk talsmann Syversen uten å si noe særlig til media.

Grande på sin side smilte da hun kom ut.

Jeg tror det lønner seg å smile i sånne situasjoner. Og nå er det for alvor bevegelse. Men vi må nok bruke mye tid på å bli enige, sier Grande.

De skal etter planen møtes igjen torsdag rundt lunsjtider.

KrF og Venstre påpeker at en stor slump penger går til det de definerer som omkamper, altså saker de fikk kjempet inn i årets budsjett, men som regjeringen har tatt bort i budsjettforslaget for neste år.

Les også: Budsjettforhandlingene står bom stille

–Er de mange nevnte omkampen en del av forhandlingene nå?

– Vi har fått en del positive signal, men fremdeles er noen av de sakene en del av forhandlingene, sier Hareide.

Har dårlig tid

Venstre har gitt etter på noen punkter, blant annet innenfor punktene som har med bilavgift og formueskatt å gjøre. Men til tross for flere skisser fra regjeringspartiene, og lister med krav fra støttepartiene er det få konkrete resultater fra forhandlingene, det meste er fremdeles i spill.

Den 20. november skal finanskomiteen avgi sin innstilling. Innen da må budsjettforliket være på plass. Og er ikke ting klart til da er i alle fall Frps Per Sandberg sikker i sin sak.

– Alt ordner seg til jul, var den optimistiske meldinga etter gruppemøte med resten av partifellene tidligere i dag.

AKTUELT NÅ