Hareide: – Har hatt en anelse om hvor dette gikk

KrF-leder Knut Arild Hareide vedgår at han helt siden valget har hatt en anelse om at partiet hans ikke kom til å gå inn i regjering.

Partiledere om grunnlaget for videre samarbeid

Se de fire borgerlige partilederne i politisk kvarter, etter at det i går ble kjent at KrF går ut av regjeringssamtalene.

Det bekrefter Hareide i dagens Politisk Kvarter.

På spørsmål om hvorvidt Hareide visste før gårsdagens møte, at KrF kom til å bryte, bekrefter Hareide dette.

– Det er klart at etter valget har jeg hatt en anelse om hvor dette gikk. Men bekreftelsen kom i møtene etter valget, sier Hareide, som understreker at det likevel var nyttig å møte de andre tre partiene Høyre, Venstre og Frp i går.

Han understreker at partiene må fortsette å jobbe videre sammen, selv med KrF i opposisjon.

– Vi må jobbe videre med saker vi har vært enige om i fire år. Vi hadde gode politiske samtaler om saker som er viktige for KrF, sier Hareide.

Begrunnelsen for ikke å gå inn i regjering la Hareide frem allerede før valget:

– Vi var tydelige på at vi jobbet for en sentrum-høyre regjering. Både Trine og jeg hadde ønsket oss det. Det viktigste er likevel det politiske gjennomslaget.

Vil snakke med KrF først i budsjettet

Statsminister Erna Solberg sier hun forstår avgjørelsen til Hareide.

– Det er for stor avstand. Jeg har respekt for den avgjørelsen.

Solberg sier regjeringen fortsatt ønsker å diskutere saker med KrF, blant annet vil de først diskutere budsjettsaker med sin tidligere samarbeidspartner.

– Vi skal snakke sammen først i budsjettet. Men vi må se på samarbeid med andre partier i noen saker, legger statsministeren til.

Spørsmålet som nå gjenstår er om Venstre-leder Trine Skei Grande trer inn i regjeringssamarbeidet:

– Det handler om resultatet av samtalene. Vi legger de viktige sakene på bordet. Jeg har full respekt for at KrF går ut, men skulle ønsket de hadde blitt.

Over to uker med samtaler

I går kveld, to og en halv uke etter stortingsvalget, ble det klart at KrF ikke inngår samarbeid med den borgerlige regjeringa.

– Vi har konstatert at KrF ikke vil inn i samtaler om et regjeringsgrunnlag eller avtale om samarbeid framover. Det betyr at vi ikke vil gå videre med KrF om politiske samtaler om sakene, sa statsminister Erna Solberg (H) onsdag kveld.

Borgerlige samtaler ingress

OVER OG UT: KrF har valgt å gå i opposisjon, fremfor å forsette regjeringssamtalene Erna Solberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen. Det har han hatt en anelse om at skulle skje, helt siden valget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger