Hanssen nekter for lovbrudd

Bjarne Håkon Hanssen nekter for at han brøt reglene da han som helseminister overkjørte embetsverket og bevilget penger uten utlysning. – I den grad noen er ført bak lyset her er det Kirkens Bymisjon, og slettes ikke Stortinget.

Tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen

Eks-statsråd og PR-rådgiver Bjarne Håkon Hanssen nekter for å gjort noe galt. Her fra et kurs i pressehåndtering den tidligere Ap-politikeren holdt for Frp i fjor vår.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Sitatet over er den eneste innrømmelsen Hanssen kommer med under et 15 minutters langt intervju med Politisk Kvarter på NRK P2 mandag.

BAKGRUNN: Hanssen overkjørte embetsverket

Der innrømmer han at Kirkens Bymisjon ble lovet penger til å opprette et døgntilbud for rusmisbrukere i Oslo før Stortinget hadde vedtatt statsbudsjettet.

Hanssen avviser samtidig at han eller departementet har brutt lover og regler.

Hør deler av intervjuet her:

Hanssen slår tilbake

Bakgrunnen er NRKs avsløring om at han som helseminister i 2009 ga 30 millioner kroner til Kirkens Bymisjon, der kona har en lederstilling.

Andre organisasjoner fikk ikke vite at de kunne søke, og i etterkant har flere eksperter kritisert saksbehandlingen.

Beate Sjåfjell ved Institutt for privat rett ved Universitetet i Oslo mener Hanssen burde ha bedt regjeringas lovavdeling vurdere hans habilitet.

Professor i statsvitenskap, Tore Hansen, mener tildelinga var et brudd på statens økonomireglement, mens advokat Live Lindholm hos Anbudsadvokaten karakteriserer saken som et mulig brudd på loven om offentlige anskaffelser.

Avviser at Stortinget er ført bak lyset

Avsløringen har ført til sterke reaksjoner på Stortinget, og både Høyre og Frp føler seg ført bak lyset.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Video Beskylder Hanssen for lovbrudd

Beskylder Hanssen for lovbrudd

Men beskyldningene preller av Hanssen, som nå er PR-rådgiver i First House.

– Med all respekt for jusseksperter, så er det krevende å forholde seg til at de formulerer seg så generelt som de gjør, uten å ha gått inn i saken, sier Hanssen til Politisk Kvarter.

Han ser ingenting galt med at han håndplukket Kirkens Bymisjon til å opprette et døgntilbud til narkomane i Oslo, kalt 24 sju.

Til sammen har prosjektet fått 120 millioner av Arbeiderpartiets helseministre.

Da NRK først omtalte saken sist tirsdag nektet Hanssen å stille opp i et intervju i Dagsrevyen, og han sier fortsatt nei til å la seg intervjue foran kamera.

Han har likevel gått med på å snakke om saken i et lengre intervju på radio.

Hans svar på kritikken kan oppsummeres slik:

  • Det er feil å si at pengene aldri var utlyst, for alle organisasjoner kunne fritt søke på tildelingpotten som var utlyst gjennom Helsedirektoratet.

Det er det som er linja i logikken her, det var en utlysning av en tilskuddsordning, som var åpen, og så har man da gått videre med én av dem som ønsket å få penger fra den tilskuddsordninga og videreutviklet det prosjektet.

Bjarne Håkon Hanssen
  • Den politiske ledelsen i Helsedepartementet var i sin fulle rett da de overkjørte Helsedirektoratets opprinnelige avslag på søknaden fra Bymisjonen.

Hvis det var sånn at politikere ikke skal bestemme noe som helst, så kunne vi jo ha gått hjem da, så kunne Helsedirektoratet og departementet styrt alt, men sånn er det heldigvis ikke.

Bjarne Håkon Hanssen
  • Embetsverket i Helsedepartementet vurderte om loven krevde anbud i denne saken, men kom fram til at det ikke var nødvendig.

Vi har foretatt disse vurderingene, og jeg har ingen grunn til å spekulere i om de er feil, for jeg har tiltro til at de (vurderingene, journ. anm.) er rett.

Bjarne Håkon Hanssen
  • Helsedepartementet hadde foretatt en overordnet vurdering av Hanssens habilitet i saker som gjaldt Kirkens Bymisjon, der hans daværende kone var mellomleder.

De konkluderte med at jeg ikke ville være inhabil knyttet til bevilgninger til andre deler av Kirkens Bymisjon, enn den avdelinga der hun jobbet.

Bjarne Håkon Hanssen
  • Det var Stortinget, og ikke Hanssen personlig, som bevilget pengene til Kirkens Bymisjon og 24sju i revidert statsbudsjett.

Hvis ikke Stortinget hadde bevilget de pengene, så hadde det ikke blitt noe 24sju.

Bjarne Håkon Hanssen

Det reviderte budsjettet ble vedtatt av Stortinget i juni 2009, og flertallet støttet tildelingen til Kirkens Bymisjon.

Men det skjedde flere måneder etter at Hanssen først ga jobben om å opprette et døgnsenter for narkomane til Kirkens Bymisjon.

Organisasjonen fikk oppdraget i mars 2009. I april purret de på pengene.

Ifølge Hanssen skyldes dette at departementet formulerte seg «klønete» da de ga oppdraget til Bymisjonen.

– Det er ikke tatt et tydelig nok forbehold i det brevet av mars 2009, sier Hanssen.

Utover det tar ikke Hanssen selvkritikk.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger