Hopp til innhold

Åtte av 34 habilitetsvurderinger handler om ektefellens rolle

Nær en fjerdedel av habilitetssakene regjeringas lovavdeling behandler dreier seg om statsrådenes ektefeller. Bjarne Håkon Hanssen ga 60 millioner kroner til konas arbeidsplass uten å ta saken til øverste nivå.

Statsråder

Statsrådene Jonas Gahr Støre, Kristin Halvorsen, Magnhild Meltveit Kleppa, Knut Storberget, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jens Stoltenberg har alle vært i såpass tvil om sin egen habilitet i forhold til ektefellen i enkeltsaker at regjeringas lovavdeling har måttet se på saken.

NRK.no har gjennomgått alle habilitetsvurderinger lovavdelinga har utført på oppdrag fra rødgrønne statsråder siden 2005.

Åtte av de totalt 34 juridiske vurderingene dreide seg direkte eller indirekte om statsrådens ektefelle.

I dag forteller NRK historien om hvordan daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen sørget for at at Kirkens Bymisjon fikk i oppdrag å utarbeide et døgntilbud til rusmisbrukere.

Ingen andre aktører ble intvitert til å søke.

Da tildelingen skjedde var Hanssen gift med Anita Ellefsen, som var og er virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon.

Men statsråden ba aldri lovavdelinga vurdere hans habilitet.

Ifølge Beate Sjåfjell ved institutt for privat rett ved Universitetet i Oslo var det en feilvurdering.

– Det burde helt opplagt vært forelagt regjeringas lovavdeling.

Viser til intern vurdering

Hanssen ønsker ikke å la seg intervjue av NRK, men henviser til departementet.

De sier de gjennomførte en overordnet habilitetsvurdering da Hanssen ble helseminister.

Konklusjonen var at Hanssen kunne behandle søknader fra Kirkens Bymisjon. De mente ikke det var nødvendig å trekke inn regjeringas lovavdeling.

Uklokt, mener Sjåfjell.

– Og det vil overraske meg veldig hvis konklusjonen her var at statsråden var habil, sier hun til NRK.

Kan tolkes på mange måter

Etter forvaltningsloven er statsråder og andre offentlige tjenestemenn inhabile til å ta en avgjørelse i saker der de selv, familien eller ektefellen er part.

Men en statsråd kan også være inhabil dersom «andre særegne forhold» kan svekke tilliten til at han eller hun er upartisk. Ifølge loven er statsråden inhabil dersom avgjørelsen fører til «særlig fordel, tap eller ulempe» for ektefellen.

I to av de åtte «ektefellesakene» lovavdeling har fått på sitt bord, ble statsråden vurdert helt eller delvis inhabil.

Her er noen av sakene:

Delvis inhabil: Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud.

Statsministerparet under Nobelkomiteens bankett i 2008.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Knut Storberget

Knut Storberget ble rådet til å erklære seg inhabil.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
Kronprinsesse Mette-Marit, Jonas Gahr Støre

Kronprinsesse Mette-Marit og Jonas Gahr Støre, her fotografert i en offisiell sammenheng.

Foto: Åserud, Lise / NTB Scanpix
Kristin Halvorsen og ektemannen

Kristin Halvorsen og ektemannen Charlo på vei til stemmelokalene ved kommunevalget i fjor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix

Da han ble statsminister i 2005 ba han lovavdelinga om råd til hvordan han skulle forholde seg til at kona Ingrid Schulerud var avdelingsdirektør i UD. Lovavdelingas vurderering er at statsministeren kun unntaksvis var inhabil, og da kun i saker der kona har direkte interesser i sakens utfall.

Inhabil: Knut Storberget

I 2006 jobbet Siemens for å få statens nødnettkontrakt, og de brukte informasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese (GK) i prosessen. Kona til daværende justisminister Knut Storberget var spesialrådgiver i GK, og ville i framtida ha akskjer i selskapet. Selv om hun ikke jobbet direkte med Siemens som kunde, fant lovavdelinga at hennes stillig gjorde Storberget inhabil til å tildele nødnettskontrakten.

Habil: Jonas Gahr Støre

Han og kona har et godt forhold til kronprinsparet, og utenriksministerens kone har hatt sporadisk kontakt med Mette Marit siden 2001. Parene har også møttes en rekke ganger i privat og offisiell sammenheng. Utenriksministeren ville vite om det personlige kjennskapet gjorde han inhabil til å delta kronprinsparets apanasje. Lovavdelinga mener båndene ikke er så nære at Støre er inhabil.

Habil, med forbehold: Kristin Halvorsen

Statsrådens ektemann, Charlo Halvorsen, jobber i underholdningsavdelingen i NRK, og både som finansminister og kunnskapsminister har Halvorsen bedt om en vurdering av sin habilitet. Begge ganger har lovavdelingen vurdert at hun er habil til å behandle saker som angår NRK, med mindre avgjørelsen får direkte konsekvenser for ektemannens arbeidsvilkår.

I tillegg til lovavdelinga, vurderer også de enkelte statsråder og departementer habilitetsspørsmål. Det er derfor umulig å gi ett samlet tall for hvor mange ganger ektefellens bindinger har ført til statsråders inhabilitet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger