Hopp til innhold

Mener nordmenn må være villig til å endre julevanene for klimaet og dyrevelferd

Artist og veganer Hanne Sørvaag har hatt kjøttfrie julemiddager i flere år. Nå oppfordrer hun flere til å endre på juletradisjonene.

Hanne Sørvaag

POSITIV: Hanne Sørvaag mener at vi har godt av å ha en avveksling med å spise kjøttfritt, ettersom vi spiser julemat i hele desember.

Foto: Vidar Ruud

– Når 500 mennesker møtes og man velger å droppe kjøtt så har det ganske mye å si, sier artist og veganer Hanne Sørvaag.

Det er flere som velger kjøttfrie julebord. Universitetet i Bergen (UiB) arrangerer kjøttfritt julebord for 500 ansatte, for første gang i år. Sørvaag har selv hatt kjøttfrie julemiddager i flere år, og mener tiltaket til UiB er en positiv forandring.

– Jeg synes det er utrolig flott og tror det er mange som blir positivt overrasket over vegetarisk julemat, sier Sørvaag.

Sørvaag mener det er viktig at man begrenser kjøttinntaket, og peker på at det vil bedre både dyrevelferd, helse og klimaet.

– Skal dette ha noe å si så må vi alle velge å redusere inntaket av kjøtt, sier Sørvaag.

Universitetets julebord skaper storm

Tirsdag måtte avdelingsdirektør Synnøve Myhre ved fakultet for kunst, musikk og design ved UiB, som har sittet i den rullerende julebordskomiteen i år, forsvare valget i Dagsnytt 18.

– Det har blitt blåst ut av alle proporsjoner når en må i debatt med Bård Hoksrud på Dagsnytt 18 om julebordet vårt. Mediene vil bruke dette veldig, og det blir litt voldsomt. Dette er ikke et stort innspill i den store klimadebatten, sier Myhre til NRK.

Førstebibliotekar ved Bibliotek for samfunnsvitenskap ved UiB, Pål Hermod Bakka

SKEPTISK: Førstebibliotekar Pål Herman Bakke liker ikke idéen om et kjøttfritt julebord.

Foto: Ida Yasin Andersen / NRK

Førstebibliotekar ved Bibliotek for samfunnsvitenskap ved UiB, Pål Herman Bakke, er kritisk til vegetarmat i julen.

– Jeg synes et kjøttfritt julebord er tullete. Rett og slett. Det hjelper ikke miljøet å ikke spise sauer som allerede har beitet og rapet fra seg, sier Bakke.

Selv skal han ikke gå på UiB sitt offisielle julebord, men på bibliotekets eget julebord med kjøtt på menyen.

Sørvaag skjønner at det er flere som reagere på et julebord uten kjøtt. Hun anbefaler alle å prøve det før de stiller seg negativt.

– Forandring begynner når noen våger å ta tak i tradisjonene som sitter best, og prøver å endre litt i dem. Det er ofte kjærligheten vi deler enn måltidet, de samme følelsene kan gjenskapes selv om man endrer måltidet også, sier Sørvaag.

Følg Debatten i kveld klokken 21.25 om kjøtt og miljø.

Direktesendt debattprogram med programleder Fredrik Solvang.

Direktesendt debattprogram med programleder Fredrik Solvang.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger