Håndvask av sykehussenger bekymrer

Ved mange norske sykehus vaskes senger for hånd. – I verste fall kan senger som ikke vaskes nøye nok føre til infeksjoner hos pasientene, mener et bredt fagmiljø innen smittevern.

Mange steder i landet, vaskes sengene for hånd, og dette skaper bekymring.

Mange steder i landet, også ved nye sykehus, vaskes sykehussengene for hånd etter at pasienten er skrevet ut.

Egil Lingaas

– Konsekvensen av infeksjon, hvis du regner på hva det koster for noen pasienter, er kjempehøy, sier smittevernoverlege, Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Lee/Hage / NRK

– Hvis man bommer og det blir sittende igjen bakterier eller virus på sengen, så kan det i verste fall overføres til neste person som ligger i den sengen, sier Lingaas.

– Konsekvensen av infeksjon, hvis du regner på hva det koster for noen pasienter, er kjempehøy, konkluderer han.

Smittevernlegen har et bredt fagmiljø i ryggen som mener manuell vask ikke er grundig nok. Han mener alle nye sykehus som skal bygges bør vaske senger i en spesiell maskin.

– Jeg har gjort undersøkelser i situasjoner hvor vi har måttet vaske manuelt, og da har vi tall som indikerer at manuelle prosesser gjennomsnittlig gir dårligere resultat enn maskinelle prosesser, fortsetter smittevernlegen.

Maskinvask av sykehusseng

Ved Oslo universitetssykehus vaskes de fleste senger i en slik maskin.

Foto: Lee/Hage / NRK

– Vaskes tilfredsstillende

Det er vanskelig å bevise at noen har blitt syke av å ligge i en uren seng. Det foreligger en Sintef-rapport som forteller at håndvask er mindre ressurskrevende og at forskjellen i renslighet kan være minimal.

Spørsmålet er om det lønner seg å bruke mange penger på en dyr maskin. Mens Oslo universitetssykehus vasker de fleste senger i en maskin, vasker Drammen sykehus og flere andre sykehus mange av sengene manuelt.

Sykehusledelsen sier til NRK at sengene vaskes tilfredsstillende.

Hygienesykepleieren er mer skeptisk:

– Den blir kanskje ren, men man kan risikere også å bare trekke smittestoffet utover og faktisk spre det, sier Bente Rognlien, hygienesykepleier ved Drammen Sykehus.

Håndvask av sykehussenger

SKURER: Ved flere norske sykehus vaskes mange av sengene for hånd før sengen gis videre til en ny pasient.

Foto: Lee/Hage / NRK

– Sengene er rene og pasientene trygge

Det er Sykehusbygg som lager standarder for hvordan sykehus bygges. De jobber nå med å lage en veileder for smittevern for Sykehusbygg.

I spørsmålet om at maskinvask blir den nye standarden, har de så langt ikke konkludert.

– Det viktigste er jo at vi får rene senger og at pasientene føler seg trygge, fordi sengene er rene når de er på sykehusene, betrygger Marte Lauvsnes, leder for Plan, utvikling i Sykehusbygg HF.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger