Hopp til innhold

Sykehus ga barn smittefarlig Botox-behandling

Allerede i 2009 reagerte Fylkeslegen på at Botox-metoden som kan spre sykdom ble brukt på barn. Likevel fortsatte de å bruke metoden på andre avdelinger frem til i år.

UNN

Allerede i 2009 fikk UNN påpakning fra Fylkeslegen i Troms om at de måtte gjøre om på Botox-behandlingen sin.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN

Svein Steinert

Svein Steinert, fylkeslege i Troms.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det skal ikke være vanskelig å gjøre om på rutinene når det kommer til Botox-behandling. Det er bare å gi alle som jobber med dette beskjed om at nå skal de gi Botox med individuelle sprøyter, sier fylkeslege i Troms, Svein Steinert, til NRK.

Mandag ble det kjent at UNN, i en periode fra 2009 til 2015, har brukt samme sprøyte på flere pasienter under Botox-behandling. Selv om de har byttet sprøytespiss under behandlingen, har de utsatt pasienter for smittefare, blant annet av hepatitt og hiv.

Allerede i 2009 fikk sykehuset beskjed om å slutte å bruke denne metoden, etter at Fylkeslegen i Troms mottok klager på at samme metode ble brukt på to pasienter ved barnenevrologisk avdeling på UNN.

Bekymret for pasientens tillit

UNN-direktør, Tor Ingebrigtsen innrømmer at sykehusets kontroll og læringsrutiner har vært altfor dårlige.

– Det er et uttrykk for at våre rutiner for å få til læring på tvers mellom avdelinger etter avvik, på det tidspunktet ikke var god nok.

Han er også bekymret for hva dette får å si for pasientens tillit.

– Ja, det er klart at dette er sånt som gjør at pasientene lurer på om vi har god nok kvalitetsledelse.

Har dere det?

– Vi har, som jeg sa tidligere i uka, fortsatt ikke perfekte kvalitetssystemer verken i UNN eller i andre sykehus, sier Ingebrigtsen.

Sykehus ga barn smittefarlig Botox-behandling.

Foto: Einar Andreassen/NRK.

Har ikke full kontroll

– Vi ble forsikret at sykehuset skulle ta tak i saken. I mer kompliserte saker følger vi sykehuset opp, men denne saken vurderte vi som såpass enkel å rydde opp i, at vi ikke har fulgt dem opp nærmere, sier Steinert.

Vet dere da at de sluttet å bruke denne metoden på barneavdelingen?

– Nei, det vet vi ikke. Men det er noe vi vil følge opp nå.

Burde dere ikke ha etterkontroll i slike saker?

– Jeg forstår spørsmålet, og vi må tenke på om vi følger opp sakene godt nok. Men som sagt vurderte vi dette som en såpass enkel sak å rydde opp i, at oppfølging ikke ble vurdert som nødvendig. Men vi må alltid vurdere om vi kan drive tilsyn på en bedre måte.

– Dette gjør saken mer alvorlig

Fylkeslegen har opprettet tilsynssak på Botox-tabben som ble kjent mandag. Etter at han ble obs på saken fra 2009, blir arbeidet med tilsynssaken nå mer sammensatt.

– Saken blir med ett mye mer alvorlig. Vi vil avvente utredningen fra UNN og forklaringen på hvorfor det ikke har blitt en endring etter klagesaken i 2009, sier Steinert.

Hvilke konsekvenser kan dette få for UNN?

– Det er det for tidlig å si noe om.

Når det gjelder de to barna som fikk feil Botox-behandling i 2009, ble begge sjekket for infeksjoner og klarert.

Det var flere grunner til at fylkeslege Svein Steinert ikke var klar over Botox-saken fra 2009.