Det er UDI-direktør Frode Forfangs som anslår at så mange som 12-15.000 av de som kom i fjor kan få avslag på asylsøknaden.
Mer vekt på retur
"Mens integrering av de som skal bli har fått mest oppmerksomhet i år, tyder mye på at retur presser seg frem som et enda mer aktuelt tema i løpet av neste år", skriver Forfang på bloggen sin.
– Bosettingen i kommunene går nå raskt, slik at de som får opphold blir raskt bosatt. Det betyr at i løpet av neste år vil mange av de som bor i mottakene være de som får avslag og skal returneres, sier UDI-direktøren til NRK.
BLOGG: UDI-direktør Frode Forfang skriver at «(...) antallet m får lov til å bli i Norge kommer til å være langt lavere»
Foto: SkjermdumpReturavtaler viktig
DIREKTØR: Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI).
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpixI fjor kom det rundt tre ganger så mange asylsøkere til Norge som vanlig, og Forfang tror det blir krevende å få gjennomført alle returene.
– Det at vi klarer oppgaven med å returnere de som har fått avslag er også viktig for å bevare viljen til å kunne integrere de som skal være i Norge, sier han.
Av de som søkte asyl i Norge i fjor var de største gruppene:
- 10.500 fra Syria
- 7.000 fra Afghanistan
- 3.000 fra Eritrea
- 3.000 fra Irak
- 1.300 fra Iran
Integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug sier de nå vil fokusere på å forhandle fram gode returavtaler.
– Det blir en krevende oppgave. Derfor er det viktig å fokusere på å få på plass returavtaler, få sendt ut flest mulig av dem som ikke skal være her, men også prøve å få flere til å returnere frivillig. Det arbeidet må vi også styrke.
- Les også:
PU klar for jobben
PU-SJEF: Morten Hojem Ervik.
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpixDet er Utlendingsdirektoratet (UDI) som har ansvaret for de som returnerer frivillig, mens Politiets Utlendingsenhet (PU) gjennomfører tvangsreturene.
– Vi er godt forberedt til å gjøre dette arbeidet, men jeg vil understreke at for å få til en tvangsretur så er det en omstendelig prosess. Blant annet må en ha en sikker ID og vi skal kunne verifisere hjemland før vi kan sette igang tvangsretur, sier sjef for PU Morten Hojem Ervik til NRK.
Noen av de som tvangsreturneres følges helt til hjemlandet, mens andre eskorteres til flyet i Norge. Ervik sier at de i år har et mål om å uttransporterte 9000, så han mener de også bør klare denne oppgaven.
– I de siste åra har PU fulgt nokså mange personer med negative vedtak ut. I år har vi et krav om 9000 uttransporter, så for oss å jobbe opp mot de nivående du snakker om er fullt ut mulig, avslutter han.
- Les også:
- Les også: