Hopp til innhold

Antall asylsøkere til Norge har falt drastisk

Norge har ikke hatt lavere asyltall siden 1997, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

ASYLSØKERE TIL NORGE: Migranter og asylsøkere kom på sykkel over grensa fra Russland til Finnmark høsten 2015. Nå kommer det langt færre til Norge.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Frode Forfang, UDI

UDI-DIREKTØR: Frode Forfang.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

UDI presenterte tirsdag asyltallene for første halvår i 2016.

Tallene viser en kraftig nedgang: 1678 mennesker har søkt asyl hittil i år.

– Vi har hatt en ganske kraftig nedgang i første halvår i år. Vi må tilbake til 1997 for å finne et år med like lave ankomster på månedsbasis som vi har opplevd i første del av 2016, sier UDI-direktør Frode Forfang.

I fjor kom rekordmange 31.145 asylsøkere til Norge, og UDI-direktøren uttalte i november at det måtte planlegges for å bygge 100.000 nye mottaksplasser i 2016.

Nå er altså situasjonen en helt annen.

– Nedgangen i forhold til våren 2015 er på 64 prosent. Det har også vært en ganske stor nedgang i antall mindreårige asylsøkere, sier Forfang.

Legger ned nye mottaksplasser

At det kom så mange asylsøkere i 2015, førte til at UDI etablerte flere tusen nye mottaksplasser.

UDI har per i dag 35 462 mottaksplasser over hele landet, men langt færre beboere: 22 782.

Derfor blir rundt 4700 plasser nå avviklet fordi de står tomme.

At ikke flere plasser avvikles selv om asyltallene er svært lave, er for å sikre at Norge kan tåle en vesentlig vekst framover, sier UDI:

– Det er en god del usikkerhet rundt situasjonen fremover. Det vi har gjort så langt, nemlig å si opp disse mottaksplassene og å avlyse anbudskonkurranser om nye plasser, har vært en riktig vurdering. Men nå, med den usikkerheten vi står i, mener vi at det ikke er riktig å si opp ordinære plasser, sier Forfang.

Flyktninger sover på gata

MÅTTE SOVE UTE I OSLO: I september 2015 var pågangen hos Politiets utlendingsenhet svært stor og flere asylsøkere overnattet utenfor kontorene deres på Tøyen i Oslo.

Foto: Linn Beate Woll

Nedgang i hele Europa

Det er ikke bare til Norge det kommer færre mennesker for å søke asyl.

Alle land i Europa opplever det samme nå, opplyser UDI. I Sverige har nesten 16.000 mennesker søkt asyl hittil i år, noe som er en kraftig nedgang.

– At det kommer færre til Norge kan ha sammenheng med beliggenhet og at det er mange hindringer jo lenger nord du kommer, sier Forfang.

Han poengterer at det har blitt vanskeligere å reise fra Midtøsten enn før. Grensa mellom Tyrkia og Hellas er vanskeligere å passere etter at flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia ble iverksatt.

At flere land på Balkan har valgt å stenge grensene har også gjort det langt mer utfordrende å ta seg nordover i Europa fra Hellas.

Migrant hopper over gjerde til Makedonia

HOPPET OVER GRENSEGJERDE: Migranter og asylsøkere på den greske sida ved grensa til Makedonia prøvde å ta seg over gjerdene 23. februar.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

AKTUELT NÅ