Hopp til innhold

Flere flyktninger får familiegjenforening

Flere flyktninger får familiegjenforening. Samtidig viser prognoser fra Utlendingsdirektoratet, UDI, at antallet vil øke.

Inngangsdør med UDI-logi

Antallet flyktninger som får familiegjenforening øker, viser tall fra UDI. Men det er norske og nordiske borgere som topper statistikkene for gjenforening.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Flere av flyktningene som har kommet til Norge har blitt gjenforent med sin familie. Likevel topper ikke flyktningene som gruppe statistikken når det gjelder å hente familien sin til Norge, ifølge områdeleder Cecilie Sande Amundsen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Om lag hver tredje er familie til norske eller nordiske borgere, mens cirka hver femte er personer med flyktningebakgrunn, sier hun.

Venter økning i 2017

Tallet på familiegjenforeninger for flyktninger kommer imidlertid til å gå opp, etter den store asylstilstrømningen i fjor.

Økningen merkes allerede.

Første halvår i år fikk drøyt 1.000 syrere familiegjenforening, fire ganger så mange som i samme periode i fjor.

Årsaken er at de er blitt en større gruppe - og raskere saksbehandling i UDI.

– Vi venter en økning neste år på rundt 1700 saker. Men fremdeles er det slik at de fleste som søker om familiegjenforening er familie til norske og nordiske borgere, sier Amundsen.

Flerdobling av antallet

Asker er en av kommunene som har tatt i mot flyktninger, og nå får familie på kjøpet:

– Vi var nok forberedt på det, men når vi ser omfanget hittil i år, så har det vært vesentlig flere enn vi planla for, sier rådmann Lars Bjerke.

Tidligere har kommunen fått rundt ti nye innbyggere i året via familiegjenforening. Bare hittil i år er tallet 33, og det kan bli vesentlig flere i løpet av året.

– Det har vært utfordringer, men Asker er en så stor kommune med mange ansatte og ressurser, så det har vi klart å håndtere, sier han.

AKTUELT NÅ