Halvorsen blir kunnskapsminister

Kristin Halvorsen blir kunnskapsminister i den nye regjeringen som presenteres i neste uke. Etter det NRK erfarer blir Trond Giske næringsminister.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen går av som finansminister.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

De mest aktuelle til å ta over finansministerposten, skal etter det NRK erfarer, være Arbeiderpartipolitikerne Sigbjørn Johnsen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Sylvia Brustad, som er dagens Nærings- og handelsminister, forsvinner dermed ut av regjeringen.

Solhjell ut

Dagens kunnskapsminister Bård-Vegard Solhjell går også ut av regjeringen for å bli parlamentarisk leder for SV på Stortinget, mens SVs andre nestleder Audun Lysbakken blir ny statsråd for partiet.

SV gjorde et dårlig valg. En grunn til at Halvorsen nå flytter post kan derfor være at partilederen trenger tid og handlingsrom for å være nettopp det, partileder - og gjenreise partiet, tror NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

– Det har åpenbart vært en konflikt mellom partilederrollen og det å utøve ansvaret i Finansdepartementet. Det er en jobb som suger deg veldig, det tar 15 timer i døgnet, så og si, året rundt. Så det er en viktig del av forklaringen, sier Takvam.

Det har tidligere kommet fram at Ap mener SV ikke uten videre kan ha både finansministeren og kunnskapsministeren, som de har per i dag.

Les mer: – Flyttes Støre, er det et signal

Departementsfordelingen er klar

I den nye regjeringen skal det opprettes et Samordningsdepartement som får en statsråd fra Ap.

Arbeiderpartiet skal dermed få tilsammen 12 medlemmer i regjeringen.

Fra dagens regjering skal SV miste en statsråd, og de sitter dermed igjen med fire.

Senterpartiet skal beholde alle statsråder i de samme posisjonene som de har per i dag.

Hele regjeingskabelen er imidlertid ennå ikke klar. Det er for eksempel ikke klart hvem som blir Arbeiderpartiets statsråder.

Hanssen går av

Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen har varslet at han går av som helse- og omsorgsminister.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det kan gå mot at Grete Faremo (Ap), etter det TV 2 erfarer, overtar som helse- og omsorgsminister etter at Bjarne Håkon Hanssen varslet sin avgang.

8. oktober offentliggjorde nemlig helseministeren at han går av som statsråd når den nye regjeringskabalen skal legges.

Les: Bjarne Håkon Hanssen går av

Hanssen bestemte seg allerede tre dager etter valget, men har likevel flere ganger gjort det klart at han holder frem som statsråd.

Under Arbeiderpartiets landsstyremøte bekreftet Bjarne Håkon Hanssen overfor VG at han blir sittende som helseminister i den nye regjeringen.

– Jeg var veldig motivert til å fortsette som statsråd. Men etter hvert kjente jeg på at hodet mitt trengte å gjøre noe annet i en periode. Jeg prøvde å fortrenge det i valgkampen og tenkte at hvis vi tapte valget så trengte jeg ikke å stilling til det. Men så vant vi jo heldigvis og ta måtte jeg jo ta stilling til det, sa han til NRK.

SV med 11 mandater

Statsministerens parti gjorde et godt valg i forhold til sine regjeringspartnere. Mens Ap nå har 64 mandater på Stortinget, har Sp og SV 11 mandater hver.

Les også: Stoltenberg: Kabalen er ikke klar

Sterke krefter i Arbeiderpartiet ønsker at partiet skal overta olje- og energiministerposten i den nye regjeringen.

Les mer: Ap vil ha oljeministeren

Les også: NHO vil behalde Navarsete

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger