Hopp til innhold

– Flyttes Støre, er det et signal

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har blitt en folkefavoritt i regjeringen, men også indremedisinske hensyn kan spille inn når statsrådskabalen skal legges.

Jonas Gahr Støre
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det nærmer seg dagen når statsminister Jens Stoltenberg skal presentere sitt mannskap.

Det er allerede klart at det er uten minst tre av Ap-statsrådene fra de fire foregående årene.

Dermed er det duket for både nye ansikter og omrokkeringer innad i regjeringen.

– Skal han bli leder, må han ha bredere politisk erfaring

Til tross for at han har blitt svært populær blant folk gjennom sin rolle som utenriksminister, kaster nå flere kommentatorer Jonas Gahr Støre inn i spillet etter at tunge og store departementer som Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet er blant dem som skal få nye ledere.

– Hvis Jens Stoltenberg skulle flytte Jonas Gahr Støre fra Utenriksdepartementet til Helsedepartementet, er det mer enn flytting av en statsråd, sier politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand.

Da er det også et signal om at Støre har rykket opp som en av kronprinsene i Arbeiderpartiet, mener Strand.

– Skal han en gang gå helt til topps i partiet, må han få en bredere politisk plattform enn Utenriksdepartementet. Du blir ikke leder i Arbeiderpartiet fra jobben som utenriksminister, og Jonas Gahr Støre har jo tatt det valget at han skal satse på norsk politikk i årene fremover fordi han lot seg velge som stortingsrepresentant.

«Partilederskole» vs internasjonal karriere

Stoltenberg vil trenge en rutinert og faglig tung statsråd til å lede Helsedepartementet når den store samhandlingsreformen skal gjennomføres.

Jonas Gahr Støre blant annet bakgrunn som stabssjef i Verdens Helseorganisasjon (WHO), da Gro Harlem Brundtland var generaldirektør der.

Men da han ble utenriksminister i 2005, kom han fra jobben som generalsekretær i Norges Røde Kors, og flere har snakket om at Støre på sikt ville kunne sikte seg inn mot en internasjonal karriere og internasjonale verv.

Vil ikke at SV skal ha både finans og kunnskap

Kristin Halvorsen
Foto: Erlend Aas / Scanpix

En som har gitt Stoltenberg hodebry, er finansminister Kristin Halvorsen. Hun skal nøle med å fortsette i denne posten.

SV har gjort et dårlig valg, og partilederen må ha tid og handlingsrom for å være nettopp det, partileder, og gjenreise partiet. Det kan tale for at hun vil konsentrere seg om kjernesakene der SV har triverdighet og gjennomslagskraft, som i skolepolitikken.

Men Ap mener at SV ikke uten videre kan ha både finansministeren og kunnskapsministeren, som de har per i dag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ