Gjermund Cappelen tordnet mot Eirik Jensen i retten

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Narkotikasmugleren Cappelen holdt ingenting tilbake da han ble bedt om å karakterisere Eirik Jensen. – Eirik har ingen respekt for loven i det hele tatt. Han har bevisst motarbeidet systemet.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen

INGEN SYMPATI: Gjermund Cappelen sa at han ikke lenger hadde noe sympati for sin tidligere venn, Eirik Jensen. Under ankesakens 17. dag tordnet han mot Jensen.

Foto: Ola Hana

Ankesakens 17. dag startet med at forsvarer Benedict de Vibe spurte ut Gjermund Cappelen. Det tok ikke mer enn et kvarter før det ble ampert mellom Cappelen og Jensen. De to har ikke vekslet et eneste ord siden ankesaken startet for en måned siden.

– Nå sitter Eirik og stønner av det jeg sier. Det er veldig forstyrrende, sier Cappelen.

– Det har jeg vel ikke gjort, parerte Jensen.

Til slutt måtte dommeren be de to mennene roe seg ned før utspørringen kunne fortsette.

Tordentale

Temperaturen fortsatte utover i utspørringen. Cappelen innrømmet at han har hatt dårlig samvittighet for å ha tystet på Jensen og involvert ham i saken.

Denne samvittigheten og sympatien var nå vekk.

– Jeg har hatt dårlig samvittighet fordi jeg tystet på han. Det er borte nå. Jeg har ingen sympati lenger.

Han forklarte at han var sint på Jensen.

– Nå legger han skylda på meg. Det har han gjort hele tiden. Han karakteriserer meg som løgner, tyster. Som en helt gal person. Men slik er det ikke. Dette er realitetene.

Cappelen forklarte i retten at han mente at Jensen drev «rovdrift» på ham, og at han hele tiden ville at han skulle innføre og selge mer hasj og utsatte ham for farlige situasjoner med andre kriminelle.

Da de Vibe ba Cappelen gi en karakteristikk av sin tidligere venn, holdt han igjen ting tilbake.

– Det starter allerede i 1993 hvor han kjører meg inn i en livsfarlig situasjon med tunge kriminelle. Han kjører rovdrift på meg og utsetter meg for livsfare, og jeg gjør mine tanker om hva han har hatt i hodet om mitt ve og vel, sa Cappelen, som var tydelig oppildnet.

Saken Cappelen henviste til er den såkalte «Flydropp-saken», som er en stor narkotikasak som ble rullet opp i 2013. 12 personer ble pågrepet og flere av dem ble dømt til lange fengselsstraffer.

Dagsrevyens sak om flydroppsaken i oktober 1993

Dagsrevyens sak om flydroppsaken i oktober 1993

Sier han ble opplært av Jensen

Cappelen fortsatte med å anklage Jensen for å ha lært ham opp til å lure systemet. Han viste til flere episoder der han mente at den tidligere politimannen har hjulpet ham unna straffereaksjoner.

Sakene handlet om blant annet fyllekjøring og bruk av torpedoer for å løse konflikter i det kriminelle miljøet.

Han mener Jensen har motarbeidet det samme systemet som han var ansatt for å opprettholde. Han anklaget Jensen for å ha lært ham opp til å lure dette systemet.

– Erik har ingen respekt for loven i det hele tatt. Han har bevisst motarbeidet systemet.

Cappelen mener Jensen ikke tar ansvar for det han har gjort, og legger all skyld på alle andre.

– Det er ikke riktig å gjøre det på denne måten. Det er så skammelig som det går an. Jeg har ikke tenkt å lære barna mine å leve på denne måten. Jeg skal ikke skylde på Eirik. Vi har hatt like dårlig innflytelse på hverandre. Men han har trent meg opp i å lure meg unna når jeg havner i problemer.

Snakket ut om samarbeidet

Forsvarer Benedict de Vibe ville vite mer om samarbeidet mellom den tidligere polititoppen og den dømte narkotikasmugleren. Ifølge Cappelen startet samarbeidet dem imellom i 1993. Da ankom den første narkotikainnførselen de skal ha gjort sammen inn til Norge.

– Det kom en tysker opp til Frognerseteren, forklarte Cappelen i retten.

Siden den gang skal de to ha samarbeidet på omkring 100 innførsler av hasj. Ifølge Cappelen har avtalen dem imellom alltid vært 500 kroner per kilo hasj som ble smuglet inn over landegrensa.

– Jensen har aldri klaget på dette. Han har vært interessert i at jeg skal ta inn mest mulig. Selge mest mulig, sier Cappelen.

Cappelen sa i retten at den største enkeltsummen han betalte til Jensen var 250.000 kroner. Dette ble overlevert i en konvolutt.

– Det var motivasjonen hans, å tjene penger, sier Cappelen om det påståtte samarbeidet med Jensen om hasjsmugling.

SISTE NYTT

Siste meldinger