Hopp til innhold

Giske ønsker Marthinsens rolle som finanspolitisk talsperson

Ap-leder Jonas Gahr Støre skal ha luftet muligheten for at Trond Giske overtar vervet til finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen. – Ikke nødvendigvis maktkamp, men et problem når noen internt i Ap oppfatter det sånn, sier NRKs politiske kommentator.

Ledelsen i Arbeiderpartiet

OMSTRIDT GISKE: Valgkomiteen har ikke tatt noen beslutning på om Trond Giske (t.v.) bør overta vervet som finanspolitisk talsperson, men ønsket skal ha ført til reaksjoner internt i stortingsgruppa til Ap.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er Giske selv som har bedt partilederen om å få posten, melder VG.

Avisen har flere kilder som hevder at Marthinsen ønsker å fortsette i samme posisjon, men at Støre i stedet har tilbudt henne verv i andre komiteer i bytte mot posten i finanskomiteen på Stortinget.

Ifølge VG har også Aps andre nestleder, Hadia Tajik, gitt uttrykk for at hun vil være ukomfortabel med en situasjon der Giske vil ha et slikt verv.

– Så lenge Hadia og Trond har vært nestledere, har det vært viktig at ingen av dem har hatt denne posten. Det har sikret en maktbalanse mellom de to, sier en ikke navngitt kilde.

Kommenterer maktspillet om posisjonen som finanspolitisk talsperson i Ap.

Arbeiderpartiets sentralstyre har nedsatt en valgkomité som skal legge kabalen for partiets stortingsgruppe. Første møte er tirsdag morgen.

– Vårt oppdrag er å sette sammen en best mulig gruppe. Vi har ikke formelt startet vårt arbeid, men det vil skje på samme måte som tidligere år, sier komiteens leder, partisekretær Kjersti Stenseng.

Verken Støre, Giske, Tajik eller Marthinsen har ønsket å kommentere saken.

– Har ført til reaksjoner i stortingsgruppa

Magnus Takvam

– I partiledelsen ser man det ikke som lite aktverdig at nestlederen i partiet ber om posisjonen, men Trond Giske er en veldig omstridt person i Arbeiderpartiet og stortingsgruppa, og derfor har dette ført til reaksjoner internt i stortingsgruppa, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Foto: NRK

– Det er riktig at Trond Giske har bedt om å få vervet som finanspolitisk talsperson, og at det har ført til reaksjoner i stortingsgruppa, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Ifølge Takvam har Ap ikke konkludert på om Giske skal overta vervet. Valgkomiteen jobber i halvannen uke til, og det er ikke fattet noen beslutning foreløpig.

– I partiledelsen ser man det ikke som lite aktverdig at nestlederen i partiet ber om posisjonen, men Trond Giske er en veldig omstridt person i Arbeiderpartiet og stortingsgruppa, og derfor har dette ført til reaksjoner internt i stortingsgruppa.

– Det er ikke nødvendigvis en maktkamp, men når noen internt oppfatter det som maktkamp, så er også det et problem, sier NRKs politiske kommentator.

Støre: – Vi er et veldig samlet parti

Jonas Gahr Støre

– At det blir diskusjoner om hvordan vi best setter sammen et lag, synes jeg ikke er så unaturlig, og det skal vi håndtere på en god måte, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Aps leder Jonas Gahr Støre ønsker ikke direkte å kommentere påstandene.

– Nå skal våre 49 stortingsrepresentanter fordele ansvar, og alle har meldt inn hvor de ønsker å være, og den kabalen skal vi begynne å legge, sier Støre til NRK.

Han sier Aps valgkomite ikke har avgjort noe.

– Vi er veldig samlet som parti. Vi var samlet om program og valgkamp, og vi kommer til å være samlet i det som skjer videre, men at det blir diskusjoner om hvordan vi best setter sammen et lag, synes jeg ikke er så unaturlig, og det skal vi håndtere på en god måte.

– Har du det samlende til å få partiet med deg til å gjøre tøffe valg?

– Det tror jeg. Det er ikke en enkelt persons arbeid, men et lag som må få til det. Jeg opplever at laget er godt samlet, og at vi skal kunne ta de tøffe valgene som trengs.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ