Hopp til innhold

Går mot et klart nei til Oslo-OL

Gardermoen (NRK.no): Det ligger an til at Fremskrittspartiet samler seg om et nei til Oslo-OL i 2022 på landsmøtet denne helgen.

OL 2022

Det er ventet at Frp vil si nei til statsgarantier for Oslo OL under avstemningen søndag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Landsmøtet syner og til Landsstyrets vedtak frå 27. mars 2007 der ein sa nei til å stille statsgaranti til eit eventuelt OL i 2018. Framstegspartiet har ikkje endra syn sidan 2007, og seier nei til å stille statsgaranti for å arrangere eit OL i Oslo i 2022.

Resolusjon Sogn og Fjordane Frp

Fremskrittspartiets Landsmøte er av den oppfatning at hele landet skal rustes opp i de nærmeste årene, og ber derfor regjeringen å ikke stille seg bak en søknad om OL 2022 i Oslo.

Resolusjon Troms Frp

Både Sogn og Fjordane Frp og Troms Frp har fremmet resolusjoner om å si nei til å utstede statsgarantier til OL i Oslo i 2022.

I går var OL-direktør Eli Grimsby på besøk på Frps landsmøte for å informere om OL-søknaden, men delegasjonen fra Oslo-OL ser ikke ut til å ha overbevist mange om sitt syn.

Det skal ikke stemmes over noe kompromissforslag, landsmøtet må si ja eller nei imorgen.

Det har blitt vurdert å gå inn for et billigere OL, men dette forslaget er vraket av redaksjonskommiteen.

Fylkeslederen i Sogn og Fjordane, Frank Willy Djuvik, er veldig sikker på at de vil få flertall for sitt forslag:

– Redaksjonskommiteen innstiller på et nei til OL. Det betyr at landsmøtet får saken til behandling i morgen, og da føler jeg meg ganske trygg på at det er et massivt flertall på landsmøtet som kommer til å si nei til OL i Oslo i 2022, sier Djuvik til NRK.

Dissens i komiteen

Selv om flertallet i redaksjonskommiteen instiller på et nei til statsgaranti, ønsket et mindretall å vente med en avgjørelse til Frps landsstyremøte i høst, når forhandlingene mellom IOC og departementet er ferdig, og man vet mer om innholdet i søknaden.

– Det vil bli en skarp votering og en lang og god debatt i morgen, sier komiteleder Per Sandberg.

– Hvis landsmøtet sier nei til OL er Frps statsråder bundet av det. Da må de ta dissens hvis Høyre allikevel vil legge fram en statsgaranti for OL, sier Sandberg.

Siv stemte nei

At det går mot nei til OL i Oslo blir også bekreftet av kilder som har snakket med VG og Bergens Tidende.

Partileder Siv Jensen stemte selv nei til Oslo OL under valget i høst, og har beklaget seg over at bare Oslo-folk fikk si sin mening i folkeavstemningen.

Per Sandberg vil ikke være med på at et nei fra Frp er spikeren i kista for OL-planene:

– Det er en del som spekulerer i at dersom Frp sier nei, blir det ikke noe OL i det hele tatt. Det tror jeg ikke noe på. Det er så mange sterke krefter som ønsker dette. LO er for, Ap er delt på midten, sier Per Sandberg til Adressa.no.

På sosiale medier er det mange som forventer og håper at det går mot et OL-nei:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Skaper problemer for regjeringen

Et bindende nei-vedtak kan føre til politisk hodebry for Høyre/Frp-regjeringen. Regjeringen har ikke behandlet ferdig søknaden om statsgaranti. Noen innstilling til Stortinget er ikke klar.

Dersom landsmøtet forplikter partiet til å si nei til OL, må Fremskrittspartiets statsråder jobbe mot statsgaranti når regjeringen drøfter saken.

Hvis Høyre likevel lander på et ja til OL, blir det umulig for regjeringen å komme med en felles innstilling til de folkevalgte på Løvebakken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ