Hopp til innhold

Frp-landsmøtet kan knuse Oslos OL-drøm

Grasrota i Fremskrittspartiet vil presse partiledelsen til å si nei til OL. Det er ventet harde kamper om vinterlekene under landsmøtet til helgen.

Folkemengde under medaljeseremoni, Ski-VM

KAMP OM FESTEN: OL-tilhengerne i Frp nye folkehav med norske flagg i Oslo sentrum. Kritikerne vil heller bruke pengene på samferdsel, helse og bedre rammevilkår for næringslivet. Her fra Universitetsplassen under Ski-VM i 2011.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Nå har både Sogn og Fjordane Frp og Troms Frp fremmet hver sin resolusjon, der vi ber landsmøtet gjøre det klart at Frp er imot å stille en statsgaranti til OL i Oslo i 2022, sier Frank Willy Djuvik.

Fylkeslederen i Sogn og Fjordane sier det ligger i Frps sjel å være skeptisk til å bruke godt over 30 milliarder av skattebetalernes penger på et vinter-OL i Oslo.

Frank Willy Djuvik

MOT OL: Frank Willy Djuvik vil ha en resolusjon som binder partiledelsen til å si nei til OL.

Foto: Alf Vidar Snæland

Dersom resolusjonene blir behandlet og får flertall på landsmøtet, blir både statsrådene og stortingsrepresentantene til Frp bundet til å kjempe mot OL.

– Jeg føler meg ganske sikker på at landsmøtet i Frp er enig i at dette er feil bruk av offentlige midler, og at flertallet kommer til å støtte resolusjonen om at Fremskrittspartiet skal gå imot OL, sier Djuvik.

– Hvordan kan du være så sikker?

– Jeg har vært med i Frp i mange år. Og jeg husker tilbake til 2007, da et overveldende flertall i landsstyret sa nei til statsgaranti for Tromsø-OL i 2018, sier han.

Voksende OL-støtte i Frp

Men mye tyder på at OL-skepsisen ikke står like sterkt i Frp i dag som tidligere.

Som NRK fortalte i slutten av januar er en rekke Frp-representanter på Stortinget nå positive til at Oslo skal arrangere OL om åtte år.

Artikkelen fortsetter undre videoen:

I flere år har FrP vært fremste fanebærer av et nei til OL i Oslo. Nå slår flere sentrale partimedlemmer floke for det motsatte.

DANS: Tom E. B. Holthe, Frps stortingsrepresentant for Vestfold, tar OL-floka sammen med partikollega Ulf Leirstein fra Østfold. Mens Holthe støtter OL, er Leirstein på gjerdet. Se innslaget fra 30. jaunuar 2014.

Ib Thomsen er blant Frp-politikerne som ønsker Oslo-OL velkommen.

– Norge er en vinternasjon. Vi kan få OL tilbake på det nivået vi mener det skal være. Vi kan vise at vi ikke hører på hva IOC mener, men at vi arrangerer et OL som er til det beste for vinteridretten, sier han til NRK.

Thomsen sier han gleder seg til debatten på landsmøtet. Men dersom hans meningsfeller ikke klarer å få flertallet med seg, håper han uansett å unngå en bindende resolusjon.

– Jeg retter meg alltid lojalt etter det partiets øverste organ vedtar. Men jeg håper at man ikke kommer med et bastant vedtak, men tar diskusjonen og heller sender signaler til stortingsgruppen og regjeringen.

Frp-nei vanskelig for regjeringen

Et bindende nei-vedtak kan nemlig føre til politisk hodebry for Høyre/Frp-regjeringen.

Fremskrittspartiets Landsmøte er av den oppfatning at hele landet skal rustes opp i de nærmeste årene, og ber derfor regjeringen å ikke stille seg bak en søknad om OL 2022 i Oslo.

Resolusjon Troms Frp

Landsmøtet syner og til Landsstyrets vedtak frå 27. mars 2007 der ein sa nei til å stille statsgaranti til eit eventuelt OL i 2018. Framstegspartiet har ikkje endra syn sidan 2007, og seier nei til å stille statsgaranti for å arrangere eit OL i Oslo i 2022.

Resolusjon Sogn og Fjordane Frp

Regjeringen har ikke behandlet ferdig søknaden om statsgaranti. Innstillingen til Stortinget er ennå ikke klar.

Dersom landsmøtet forplikter partiet til å si nei til OL, må Fremskrittspartiets statsråder jobbe mot statsgaranti når regjeringen drøfter saken.

Hvis Høyre likevel lander på et ja til OL, blir det umulig for regjeringen å komme med en felles innstilling til de folkevalgte på Løvebakken.

– Hvis man har et flertall på Stortinget, så har man jo mulighet til å få dette gjennom uansett. Men det kan sette Frps medlemmer i regjering og stortingsgruppen i en vanskelig situasjon, sier Thomsen.

Det er foreløpig uklart hvor regjeringspartner Høyre og de fleste andre partiene på Stortinget lander i OL-spørsmålet.

Høyre ber Frp vente

Høyres Svein Harberg håper også Fremskrittspartiet venter med å bestemme seg og heller gjør seg opp en mening etter den politiske debatten i vår.

– Hvis de kommer med et vedtak som binder Frps representanter i regjering, så vil ikke regjeringen kunne komme med et felles forslag. Det blir en vanskelig situasjon, men det er en mindretallsregjering og Stortinget avgjør, sier Harberg.

– Er planen om Oslo-OL død dersom Frp vedtar nei til statsgaranti?

– Nei, det et fortsatt en mulighet, for det er Stortinget som bestemmer. Men det gjør det mye vanskeligere, sier Høyre-politikeren.

Også fylkesleder Djuvik er klar over at Stortinget kan lande på ja til OL selv om Frp går mot. Samtidig advarer han mot å undervurdere at Frp nå er et regjeringsparti.

– Hva det ene av to regjeringsparti faller ned på i denne saken, vil jo selvfølgelig ha stor betydning for den videre behandlingen, sier han.

Sandberg mener OL er for dyrt

Nestleder Per Sandberg er innstilt som leder av resolusjonskomiteen på landsmøtet. Overfor avisen Nordlys vil han ikke røpe om forslagene fra Sogn og Fjordane og Troms vil bli votert over på landsmøtet.

Senest i februar ble spørsmålet rundt statsgaranti behandlet på partiets landsstyremøte. Ifølge Nordlys sørget et lite flertall for at partiet bestemte seg med å vente med å ta et endelig standpunkt.

Ifølge Sandberg er partiet delt. Men han er ikke i tvil om at den nåværende prislappen på opptil 37,5 milliarder er for høy.

– Jeg tror jeg kan si at det er et samstemt parti som ikke vil være med på å arrangere et OL med en statsgaranti på nærmere 40 milliarder kroner, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå tirsdag.

Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, stemte også nei til OL da Oslos innbyggere fikk si sin mening under valget i fjor høst. Nå ønsker ikke finansministeren å uttale seg om saken.

AKTUELT NÅ