Hopp til innhold

Fylkeslegens konklusjon i blodforgiftningssak: Akupunktur mest sannsynlig årsak

– Sjelden, men alltid en liten risiko, sier fylkeslegen i Oslo og Akershus etter å ha konkludert med at akupunktur mest sannsynlig var årsaken til at en mann døde av blodforgiftning i februar 2015.

Jan Petter Odden

– EN KALKULERT RISIKO: – Vi har ikke grunn til å tro at behandlingen ikke var etter retningslinjene, men ved enhver form for gjennomboring av huden med nål er det mulighet for infeksjon, selv om man prøver å gjøre dette så sterilt og rent som mulig, sier fylkeslege i Oslo og Akershus Jan Petter Odden.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Det var i november i fjor at NRK omtalte saken der en mann uventet døde etter en infeksjon. Mistanken ble rettet mot en akupunkturbehandling noen dager før.

Nå er tilsynsrapporten klar:

– Vi har konkludert med at infeksjonen pasienten fikk i hånden mest sannsynlig skyldes akupunkturbehandlingen, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Jan Petter Odden.

Rapporten sier samtidig at akupunkturbehandlingen mannen fikk var forsvarlig.

– Vi har ikke grunn til å tro at behandlingen ikke var etter retningslinjene, men ved enhver form for gjennomboring av huden med nål er det mulighet for infeksjon, selv om man prøver å gjøre dette så sterilt og rent som mulig, sier Odden.

På bakgrunn av internasjonal litteratur, beskrivelser i pasientens journal og øvrig dokumentasjon i saken finner Fylkesmannen det sannsynliggjort at den aktuelle pasientens sepsis var forårsaket av akupunktur i pasientens venstre hånd (...)

Fylkesmannen i Oslo og Akershus 6. mars 2017

Ble først ikke gransket

Enka reagerte på at ingen tok ansvar etter det overraskende dødsfallet. Verken helsemyndighetene eller politi undersøkte saken.

Da Bærum sykehus meldte fra om dødsfallet, la helsemyndighetene saken bort fordi de ikke har tilsynsansvar overfor alternative behandlere.

Først da de ble gjort oppmerksom på at det var en turnuslege som utførte akupunkturen på en akupunkturklinikk som ga opplæring, bestemte Fylkesmannen i Oslo og Akershus seg for å undersøke saken likevel.

Alternative behandlinger, som akupunktur, blir ikke gransket av helsemyndighetene, fordi det ikke regnes som helsetjenester, men faller inn under lov for alternativ behandling.

Unntaket er dersom den alternative behandlingen gis av autorisert helsepersonell eller skjer innenfor det offentlige helsevesenet. Da omfattes behandlingen av helsepersonelloven.

Fylkeslegen: – En kalkulert risiko

Jan Petter Odden

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Jan Petter Odden, understreker at han ikke ønsker å advare mot å ta akupunktur, men ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at det alltid er en liten risiko når man penetrerer huden.

Foto: Petter Olden / NRK

Undersøkelsen konkluderte med at det ikke er grunnlag for å si at akupunkturbehandlingen mannen fikk ikke var faglig forsvarlig.

– En overflatisk infeksjon blir sjeldent en blodforgiftning, men det kan skje, og det gjorde det i dette tilfellet. Sånn sett var mannen svært uheldig, sier Odden.

Fylkeslegen understreker at han ikke ønsker å advare mot akupunktur, men vil gjøre folk oppmerksomme på at det alltid er en risiko når man stikker i huden.

– Risikoen er ikke stor, men den er til stede.

– Det blir på en måte en kalkulert risiko, selv om behandlingen er forsvarlig.

Ønsker offentlig kontroll av seg selv

– Saken er dypt tragisk, sier Magnhild Bugge, styreleder i Akupunkturforeningen, som har rundt 600 medlemmer. Rundt halvparten er helsepersonell.

Hun sier det er positivt at helsemyndighetene gransket saken, men ønsker at tilsynsmyndighetene også skal kontrollere akupunkturutøvere som ikke er helsepersonell.

I dag kan hvem som helst kalle seg akupunktør. Foreningen vil at myndighetene skal kunne regulere hvem som er akupunktører, og at de skal autoriseres som helsepersonell.

– Vi ønsker at akupunkturtittelen skal reguleres, slik at publikum vet at de kommer til en kvalifisert utøver når de velger akupunktør, sier Bugge.

Helga hos akupunktør Magnhild Bugge

Magnhild Bugge, styreleder i Akupunkturforeningen, gir nåler til en pasient. Bugge sier de ønsker at alle akupunktører skal kunne granskes av helsemyndighetene.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Ifølge Bugge forlanger foreningen at medlemmene bruker sterile engangsnåler og korrekt prosedyre for nålbehandling, slik at risikoen blir minimalisert.

– Alle fikk en oppvekker da dette skjedde, sier Bugge, som mener deres medlemmer er nøye.

Etter hendelsen bestemte foreningen å innføre et obligatorisk hygienekurs.

– Det er klart at vi må informere pasientene om risikoen, men også om hvor lite farlig akupunktur er.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger