Hopp til innhold

Full Venstre-forvirring om samarbeid med Frp

Venstres landsmøte skulle legge føringer for borgerlig samarbeid etter valget. Men selv ikke Venstre-politikere forstår om vedtaket åpner for eller utelukker å gå inn i regjering med Fremskrittspartiet.

Statsbudsjett 2017. Finansminister Siv Jensen (Frp) Venstre leder Trine Skei Grande i vandrehallen etter fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjettet 2017 for Stortinget torsdag.

REGJERING? Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande i Vandrehallen tidligere i år. Nå forhandler de sammen med Høyre og KrF om hvordan de borgerlige partiene skal samarbeide etter valget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg ble helt nummen da jeg hørte at det kunne være aktuelt å sitte i regjering med Frp, sier Granvin-ordfører Ingebjørg Winjum (V).

Ingebjørg Winjum

NUMMEN: Ingebjørg Winjum (V) er ordfører i Granvin i Hordaland.

Foto: Tale Hauso / NRK

NRK har snakket med en rekke lokal- og fylkespolitikere i Venstre. Flere av dem sier de ble overrasket da partitopper åpnet for å gå i regjering med Frp allerede dagen etter valget.

– Det vil være nesten umulig å bygge opp partiet hvis vi havner i regjering med Frp. Jeg syns Trine Skei Grande burde være klar på at Venstre går i opposisjon hvis vi ikke klarer få til en regjering med Høyre og KrF, sier Winjum.

Tolkes forskjellig

Da partiet samlet seg til landsmøte i Ålesund, ble de enige om å gå til valg på en blågrønn regjering sammen med Høyre og KrF. Men partiet slo også fast at de «vi vil søke å samarbeide på borgerlig side etter valget».

Partiet rives nå i to over hva det egentlig betyr. For mens mange mener vedtaket åpner for samarbeid med Frp, også i regjering, oppfattet andre at man bare hadde én plan: en blågrønn regjering.

– Her i Finnmark ble velgerne fortalt på stand at regjeringssamarbeid med Frp er uaktuelt. Det begrunnet vi med landsmøtevedtaket, der man tydelig sa at det var en plan A og der det ikke forelå noen plan B, sier Leif Gøran Wasskog i Finnmark Venstre.

Andre lokalpolitikere mener imidlertid at partileder Grande nå bør forsøke å gå inn i regjering – og begrunner det med det samme landsmøtevedtaket.

– Plan A var Høyre, Venstre og KrF. Underforstått var det en åpning for Fremskrittspartiet, mener Vanylven-ordfører Lena Landsverk Sande (V).

– Landsmøtevedtaket tok ikke avstand fra Frp. Et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering, og det omfatter også Frp, sier Vestre Slidre-ordfører Eivind Brenna (V).

– Burde vært ærlige

Leif Wasskog

VANSKELIG: Leif Gøran Wasskog er leder for Finnmark Venstre. Han sier det vil bli vanskelig å se velgerne i øynene dersom Venstre går i regjering med Frp.

Foto: VENSTRE

Wasskog mener at partiledelsen burde sagt at de vurderte å gå inn i en Høyre-Frp-regjering allerede før valget, dersom det var dette de ønsket.

– Det ville vært redelig overfor velgerne, og for de mange i organisasjonen som har fortolket dette landsmøtevedtaket som et nei til Frp, sier Wasskog.

Han reagerer også på at Trine Skei Grande allerede valgnatten sa at hun ville gå i samtaler med alle de fire borgerlige partiene.

– Det opplevde vi som vanskelig, for da var det klart at det ikke var grunnlag for en blågrønn regjering. Da burde man heller brukt tiden internt på å drøfte hva som skjer videre. For oss virket det som om man allerede hadde konkludert med å gå inn i regjering, sier Wasskog.

Venstre-ledelsen ønsker ikke å kommentere saken. I morgen møtes partiets nye stortingsgruppe for første gang, og Trine Skei Grande har gjort det klart at de skal få legge premissene for Venstres forhandlinger om borgerlig samarbeid.

Valgnatt 2017 - Partilederdebatt etter at regjeringsspørsmålet var klart

Da valgresultatet var klart, sa de fire borgerlige partilederne at de ville snakke sammen om samarbeidet videre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger