Hopp til innhold

Kommentator i strupen på Venstre: – Hyklere

Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein kaller Venstre for hyklere og nyttige idioter etter at partiet åpnet for å gå inn i regjering med Frp. – Nedlatende overfor velgerne deres, svarer kommentator-kollega Kjetil Alstadheim i DN.

Hege Ulstein

NYTTIGE IDIOTER: Dagsavisen-kommentator kom med kraftige karakteristikker i helgens kommentar.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Det kom uvanlig sterke karakteristikker da Ulstein skrev en kommentar om Venstre og regjeringssamarbeid i helgen:

«Hvem har bruk for et parti som er så hyklersk at det lar seg misbruke av beregnende taktikere for å komme i posisjon til å svikte alle som trodde på dem?» skrev hun blant annet.

I Politisk kvarter forsvarer hun kommentaren:

– Det er ganske tydelig for oss som observerer dette fra utsiden at dette oppleves som et stygt løftebrudd, også av ledende Venstre-folk, sier hun.

Vurderer regjeringssamarbeid

Venstre gikk til valg på en regjering sammen med Høyre og KrF, men vedtok også på landsmøtet at de ville «søke å samarbeide på borgerlig side etter valget».

I valgkampen gjorde partileder Trine Skei Grande det tydelig at hun ville bidra til at Erna Solberg (H) får fortsette som statsminister. Men Ulstein mener hun har lurt velgerne sine.

– Jeg opplever at hun nå sier at det er aktuelt å gå inn i regjering på en helt annen måte enn før valget. Senest dagen før valget sa hun at «det er feil å si at Venstre vil i regjering med Frp», sier hun.

Å gå i regjering med Frp vil sannsynligvis bli den siste krampetrekningen til et døende parti.

Hege Ulstein / Dagsavisen
Hege Ulstein og Kjetil Alstadheim

UENIG: Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv mener Ulstein bommer med sin kommentar. De to møttes til debatt i Politisk kvarter mandag.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Ulstein mener stortingsrepresentant Abid Raja, sentralstyremedlem Trine Noodt, nestleder Terje Breivik og Trine Skei Grande selv har fortalt velgerne at de ikke ville i regjering med Frp.

– Burde du ha ventet med denne nådeløse teksten til Venstre faktisk har bestemt seg?

– Vi som driver i denne bransjen, skriver om politikk mens det skjer. Så får historikerne ta seg av det som skjer etterpå, svarer Ulstein.

– Nedlatende

Alstadheim

Dagens Næringslivs politiske redaktør Kjetil Alstadheim.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Dagens Næringslivs politiske redaktør Kjetil Alstadheim mener Ulstein tolker Venstres signaler før valget uriktig, og kaller analysen hennes svak.

– De som stemte på Venstre fikk en ganske klar beskjed om at Venstre ville bidra til at Erna Solberg fortsatt ville sitte som statsminister. Det som var mindre klart, var hva Venstre ville gjøre hvis de ikke fikk en blågrønn regjering, sier Alstadheim.

Vi ble vitne til et av norsk politikks store «katt ut av sekk»-øyeblikk. Plutselig var det slett ikke utenkelig at Venstre kunne gå inn i regjering selv om Frp ikke ble kastet ut.

Hege Ulstein / Dagsavisen

Alstadheim mener Ulstein går for langt i sin karakteristikk av partiet.

– Ulstein er skuffet på vegne av velgere som hun i sin artikkel kaller nyttige idioter. Jeg tror kanskje de velgerne foretrekker å bestemme selv om de skal være skuffet eller ikke. Det er en ganske nedlatende karakteristikk, for å si det forsiktig, sier Alstadheim.

– Det er Venstre jeg kaller nyttige idioter, ikke velgerne, presiserer Ulstein.

Venstre ønsker ikke å kommentere debatten, men viser til landsmøtevedtaket om samarbeid. Der legger partiet en rekke politiske føringer for hva slags samarbeid de kan være del av.

AKTUELT NÅ