Hopp til innhold

Navarsete-rådgiver vil ha Borten Moe

I regjering var han Liv Signe Navarsetes statssekretær og nære medarbeider. Nå kjemper Erlend Fuglum mot gamlesjefens ønske i lederstriden.

Navarsete og rådgiver Fuglum valgnatten 2013

TETT SAMARBEID: Erlend Fuglum sier han hadde et godt samarbeid med Liv Signe Navarsete da han var hennes statssekretær fra 2012 til 2013. Her går de sammen ut av Stortinget etter partilederdebatten valgnatten i fjor.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg er opptatt av at Senterpartiet skal vokse. Da trenger vi flere ideer, vi trenger mangfold og vi trenger flere politikere som tør å stå for noe og som liker debatt. Det gjør Ola Borten Moe, og derfor bør han blir med videre, sier Fuglum.

Mandag skal én av de mest betente politiske stridene i Senterpartiets historie avgjøres når det ekstraordinære landsmøtet velger en ny ledelse. Mens Sp står samlet bak Trygve Slagsvold Vedum som ny partileder, blir det kampvotering om vervet som første nestleder. Sørtrønderen Ola Borten Moe får hard konkurranse av Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus. Partiet er delt, og få tør spå utfallet.

Lei av mistenkeliggjøring

I en kronikk på NRK Ytring tar Fuglum til orde for at Borten Moe bør fortsette i jobben som første nestleder. Hans budskap er at Senterpartiet og norsk politikk trenger en politiker som er uredd og tør tenke høyt.

– Han er en annerledes politiker, som tør å stille spørsmål og komme med ideer. Det kan selvfølgelig være krevende for et parti, men det er ikke et problem før vi gjør det til det. Jeg mener vi trenger flere av denne type politikere, sier Fuglum til NRK.

I kronikken tar Fuglum et oppgjør med debattkulturen i partiet. Han mener rommet for utvikling av ny politikk krymper ved at nye ideer og innspill tolkes i verste mening.

I stedet for velvilje, har mange valgt å tolke utsagn i verste mening - og enda verre; til tider mistenkeliggjort andre sine intensjoner. Jeg blir lei meg når gode senterpartister også utad bidrar til feiltolking og mytespredning om hverandre.

Erlend Fuglum / Ytring

Fra 2012 og fram til regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2013 var nordtrønderen statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet. Han var én av Navarsetes nærmeste medarbeidere, og reiste land og strand rundt med kommunalministeren.

Nær på konfliktene

I samme periode tilspisset konflikten mellom Navarsete og nestleder Ola Borten Moe seg. Høsten 2012 var de to i en bitter konflikt over stillingen til Borten Moes politiske rådgiver og nære venn, Ivar Vigdenes. Navarsete ville avsette Vigdenes, men Ola Borten Moe satte hardt mot hardt og fikk viljen sin til slutt.

Samtidig var Navarsete midt i en opprivende og svært offentlig konflikt med den daværende lederen for Senterungdommen, Sandra Borch. Navarsete skal ha skjelt ut ungdomslederen foran en gruppe ungdommer på en konferanse på Dyrøy i Troms. Bakgrunnen skal ha vært at Borch hadde skrevet en kronikk der hun trakk fram Ola Borten Moe som en framtidig leder av Sp.

I et brev orienterte Senterungdommen Sp-ledelsen om episoden, og kort tid etter var innholdet gjengitt i VG. Saken eksploderte i media, og Navarsete måtte til slutt be om unnskylding foran et samlet pressekorps på partikontoret i Oslo.

Navarsete og Borten Moe klemmer under landsmøtet 2013

DEN GANG DA: Liv Signe Navarsete ble gjenvalgt som leder, mens Borten Moe fikk fortsette som første nestleder under landsmøtet i fjor.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Konflikten mellom Navarsete og Borch ble brukt for alt den var verdt av Borten Moes støttespillere. Selv om Borten Moe ikke tok gjenvalg til Stortinget, tryglet en rekke sentrale Sp-politikere i Trøndelag ham om å utfordre Navarsete om lederplassen.

Fylkeslaget i Nord-Trøndelag gikk inn for at Borten Moe burde bli valgt som ny leder under landsmøtet i fjor, men de fikk ikke resten av partiet med seg.

Med gledestårer i øynene ble Navarsete gjenvalgt med kun ni blanke stemmer i april 2013.

– Jobbet godt og tett med Liv Signe

Men konfliktene i Sp fortsatte. Etter historiens svakeste Sp-valg i 2013, kom en knusende intern evalueringsrapport som kritiserte ledelsen i partiet for å virke fraværende i valgkampen. Intern uenighet og samarbeidsproblemer mellom Navarsete og Borten Moe fikk mye av skylda. Samtidig lakk partiet som en sil, og Navarsete provoserte mange da hun sa til NRK at hun ville røyke ut de skyldige.

Enden på visa ble at Navarsete den 11. januar varslet at hun ville trekke seg for å skape ro i partiet. Slik ble det ikke. Navarsetes støttespillere krevde at også Borten Moe burde ta sin hatt å gå. For dem representerer Borten Moe en like stor del av problemet. Slik de ser det, må også Borten Moe trekke seg dersom partiet skal samle seg.

Men Fuglum er uenig.

Ola Borten Moe tør å tenke høyt. Han har evne til å se store sammenhenger, og være visjonær. Han liker debatt, oppsøker dem gjerne - og skaper dem mer gjerne selv. Han tør å stå for noe, også når det ikke er politisk korrekt. Han er noen ganger nådeløst ærlig. Og han kan være uforutsigbar.

Erlend Fuglum / Ytring

– Jeg mener at dette handler om mye mer enn de to personene. Vi har alle et felles ansvar i Senterpartiet for den utviklingen som har vært, og vi har alle et felles ansvar framover.

– Når vi ser framover, mener jeg at det er viktig at vi satser på politikere som tør å stå for noe, som er tøffe og som liker debatt. Det gjør Ola Borten Moe.

Du er tidligere statssekretær til Liv Signe Navarsete, mange vil kanskje lure på hvorfor du går ut og støtter Borten Moe?

– Det gjør jeg fordi jeg oppriktig mener at Senterpartiet trenger Ola videre.

– Hvordan opplevde du forholdet mellom dem i tiden du var statssekretær?

– Jeg vil ikke gå inn på forholdet mellom dem. Jeg jobbet tett og godt med Liv Signe Navarsete. Budskapet mitt i dag er at Ola Borten Moe bør være med videre.

Fuglum støtter innstillingen til mindretallet i valgkomiteen, som foreslår Borten Moe som første nestleder og Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus som andre nestleder.

Tar Borten Moe i forsvar

Men i VG i dag tar en rekke tungvektere i Sp til orde for at landsmøtet bør kaste Ola Borten Moe ut av partiledelsen mandag. De påstår at Borten Moe bevisst har jobbet for å felle partileder Liv Signe Navarsete, og anklager ham for å gå på siden av partiprogrammet.

Steinulf Tungesvik, som var Navarsetes statssekretær i Samferdselsdepartementet fra 2005 til 2008, anklager Borten Moe for å undergrave sin egen partileder.

– Han har litt for mange ganger vist seg illojal mot partilederen og partiet. Han har kjørt sitt løp i de tre årene han har vært nestleder, sier Tungesvik til avisen.

Fuglum sier til NRK at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene, og mener Navarsetes støttespillere kommer med alvorlige og udokumenterte påstander i dagens VG.

– Dette er et tegn på den debattkulturen som dessverre har utviklet seg.

Fuglum avviser at Borten Moe har vært illojal mot verken partilinja eller Navarsete.

– Når man ser på hva Borten Moe faktisk har sagt, så ser jeg ikke grunnlag for å si at han har gått utenfor partiprogrammet, sier han.

– Mener du at kritikken mot Borten Moe er helt uten rot i virkeligheten?

– Det som står i VG i dag kjenner jeg meg ikke igjen i. Ingen er perfekte, og det finnes gode argumenter for og mot oss alle når vi stiller til valg. Men min konklusjon er veldig tydelig, og det er at Senterpartiet trenger Ola Borten Moe.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger