Hopp til innhold

Listhaug: – Vi kommer til å sette knallharde krav i forhandlingene

Skal regjeringen få flertall rundt statsbudsjettet, trenger de Frp med på laget. – Vi er ingen rundingsbøye for regjeringa, sier Sylvi Listhaug i Frp.

Sylvi Listhaug (Frp).

BILLIG BRUS OG SNUS: Sylvi Listhaug sier Frp ikke er noen rundingsbøye – hvis regjeringen vil samarbeide må de gjøre svenskehandelsvarene billigere.

Foto: Ann-Eli Nøsen / NRK

Billigere alkohol, brus og snus. Og bistandskutt og færre kvoteflyktninger.

Det er noen av sakene finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug i Frp varsler om at regjeringen må gå med på når det skal forhandles om statsbudsjettet.

– Vi er helt tydelige på at vi skal ha ned avgifter på grensehandelsutsatte varer, slik at nordmenn heller handler i Norge og skaper arbeidsplasser her, istedenfor å sponse Sverige som vi har gjort i altfor mange år, sier Listhaug til NRK.

NRK forklarer

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Vi får se hvor mye Norge har å rutte med

Statsbudsjettet viser hvor mye penger regjeringen tror vil gå inn og ut av statens lommebok. Da får vi se hvor mye regjeringen vil bruke på for eksempel syke, skolebarn og hjelp til bedrifter. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Vil bruke 1.515 milliarder kroner

Regjeringen tror staten vil få inn 1.242 milliarder neste år, og at utgiftene vil være på 1.515 milliarder kroner. De største utgiftene er trygd, pensjon og helsevesenet. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvor mye har vi egentlig å gå på?

Norge får så mye inn i skatter, avgifter og oljepenger, at staten kan bruke nesten tre ganger så mye penger på hver innbygger, som Sverige og Finland. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Men hvorfor sier politikerne at vi må spare inn da?

Selv om Norge er i en privilegert situasjon i verdenssammenheng, vil det fremover være mindre penger å hente fra olje. Vi er også færre i jobb og flere som får penger av staten. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hva betyr det for meg?

Politikerne må på sikt kutte i tilbud som vi setter pris på i dag, eller få inn mer penger fra skatter og avgifter. Det kan utløse store politiske debatter. I 2021 vil regjeringen for eksempel at folk skal betale mer i egenandel for å bruke helsevesenet. Det blir dyrere å fly og å kjøre bil fordi avgiftene settes opp. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvor mye av oljeformuen vil regjeringen foreslå å bruke?

Oljefondet er på 10.500 milliarder. Regjeringen hadde egentlig planlagt å bruke 313 milliarder kroner i 2021. Politikerne har som mål at statsbudsjettet ikke skal bruke mer enn 3 prosent av forventet avkastning over tid av formuen.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvordan kan politikerne planlegge 2021, hvis ingen vet når koronakrisen er over?

Regjeringen og Stortinget plikter å planlegge hvor mye penger som går inn og ut av staten neste år. Regjeringen må bruke milliarder mer enn normalt på dagpenger, vaksiner og sykehus. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvem bestemmer hvordan budsjettet ser ut?

I ett år jobber regjeringen med å lage et statsbudsjett. Men det er et flertall av våre folkevalgte på Stortinget som har makten til å vedta budsjettet. Arbeiderpartiet er for eksempel sterkt uenig i at regjeringen vil senke formueskatten. Frp mener avgiftene på alkohol og tobakk må ned. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvor mektige er regjeringspartiene i Stortinget?

Krf, Høyre og Venstre har bare 61 av 169 seter på Stortinget. Det betyr at hvis de andre partiene ikke er fornøyde, må budsjettet endres for å bli vedtatt. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Får fylket mitt eller kommunen min bestemme noe?

Når regjeringen forbereder budsjettet, får alle fylker og kommuner si hva de trenger. Men det er representanter fra regionen din som må ta kampen i Stortinget. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvorfor kommer også partiene med egne budsjett?

Med de alternative budsjettene til partiene viser hvordan de ville styrt norsk økonomi dersom de kunne bestemme helt selv. Da får velgerne se hva partiene vil kjempe for i forhandlingene om budsjettet.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Når må budsjettet vedtas?

Stortinget må bli enige om budsjettet før det nye året starter. Hvis partiene ikke blir enige, vil Norge havne i en budsjettkrise.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hva skjer etter at statsbudsjettet er vedtatt?

Statsbudsjettet gir regjeringen fullmakt av Stortinget til å styre landets økonomi. Regjeringen har plikt til å følge budsjettet, selv om regjeringen ikke er enig i alt som ble vedtatt. 

Bruker politikerne for mye oljepenger under koronakrisen?

Ja, de bør heller få ned utgiftene mer
35%
Nei, vi trenger å bruke mye penger nå
65%

1 948 stemmer

Mindre avgifter på alkohol, snus og brus

Etter at koronapandemien stengte svenskegrensen, har omsetningen til matbutikkene i Sverige rett ved grensen stupt. Tidligere i høst varslet matgiganten Grensemat oppsigelser. Der jobber det også nordmenn.

Samtidig har stengte grenser blant annet ført til så stor økning i sjokoladesalget at Freia har satt inn et fjerde skift på fabrikken i Oslo.

Ifølge en rapport fra Virke vil grensehandelstopp føre til 12 milliarder kroner mer til norske matbutikker og Vinmonopolet hvert år.

– Vi har sett at Danmark har gjort det samme, og dermed handler flere i Danmark og færre i Tyskland. Akkurat det samme skal vi gjøre i Norge for å sikre arbeidsplasser og at inntektene blir igjen i Norge, sier Listhaug.

– Frp er ingen rundingsbøye

Når den borgerlige regjeringen i dag legger frem forslaget til statsbudsjett, er det for første gang uten at Fremskrittspartiet er en del av laget.

Men for å sikre flertall i Stortinget, trenger regjeringspartiene støtte fra Frp. Listhaug sier at regjeringen ikke får noe gratis.

– Vi er ingen rundingsbøye for regjeringa. Skal de ha med oss, må de kutte i bistand og antall kvoteflyktninger. De må prioritere opp eldre, pensjonister og syke mennesker, og vi kommer til å sette knallharde krav i forhandlingene, sier hun.

Budsjettet som fastslår hvor mye regjeringen skal bruke og hva den anslår at den vil tjene i 2021, legges frem klokka 10 på Stortinget.

Foreløpig skriver NTB at regjeringen vil bruke 60 millioner kroner på å motarbeide ensomhet og isolasjon blant eldre under korona, og senke avgiftene på lettbrus fra og med neste sommer.

– Vil bli krevende

Regjeringen vil dessuten videreføre inntak av 3000 kvoteflyktninger til Norge i året, ifølge TV 2.

Mudassar Kapur

INGEN PLAN B: Høyres Mudassar Kapur vil ha borgerlig samarbeid, og har ingen plan B.

Foto: Kjersti Aastad

Mudassar Kapur (H) er leder for finanskomiteen på Stortinget. Han sier han har all grunn til å tro at partiene på borgerlig side vil komme til enighet også i år:

– Men det er ingen tvil om at det vil bli krevende forhandlinger. Vi skal legge frem et budsjett som har som satsingsområde å skape mer og inkludere fler, og løse de utfordringene Norge står overfor i møte med pandemien, i tillegg til de utfordringene som også lå der før pandemien, sier Kapur til NRK.

Dersom regjeringen ikke lykkes i å få med seg Frp på laget, er de nødt til å søke støtte hos andre partier for å sikre flertall for budsjettet.

– Planen vår er først og fremst å bli enige med Fremskrittspartiet. Det er de som er vår naturlige samtalepartner, og jeg har ikke tenkt å bruke energi på en plan B når jeg trenger å bruke all min energi på plan A, sier Kapur.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger