Hopp til innhold

Forsker: – Lavere avgifter betyr lite for grensehandelen

Koronastansen i grensehandelen har gitt shopping-hopp i Norge. Nå vil Frp ha avgiftskutt for at det skal fortsette etter koronakrisen, men får ikke støtte fra grensehandelsforsker.

Smågodt på Nordby shoppingcenter i Sverige

Godis på grensen. Sukkeravgiften her hjemme har gjort det fristende å handle søtsaker i Sverige. Nå vil Frp og Virke ha ned avgiftene her hjemme, slik at grensehandelen ikke tar seg opp igjen like mye.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Virke Handel la torsdag fram en rapport som sier at dersom grensehandelen forsvinner helt, vil det bety tolv milliarder mer til norske dagligvarebutikker og Vinmonopolet hvert år.

Derfor vil bransjen ha lavere avgifter på en del lokkevarer for å kutte i grensehandelen.

Her hjemme har handelen økt betydelig den siste tiden, og særlig i områdene nær grensa til Sverige.

Rapporten viser også at uten grensehandelen, skapes det 8.200 flere arbeidsplasser i Norge.

– Senk avgiftene på noen varer

I dag var Virke Handel på grensetur til Halden sammen med Frp-leder og tidligere finansminister Siv Jensen.

Siv Jensen på butikkbesøk i Halden.

Siv Jensen tok turen til en Kiwibutikk i Halden for å si fra om at avgiftene her hjemme må ned snarest for å unngå at grensehandelen kommer tilbake til gamle høyder.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Jensen mener koronatiden har vist hvor viktig det er å gjøre noe varig med grensehandelen.

– Setter vi ned avgiftene på en del lokkevarer, så får vi tusenvis av flere arbeidsplasser i Norge, vi får høyere skatteinntekter til staten, og vi gjør det mulig for vanlige mennesker å handle billigere i norske butikker.

Et av Frps hovedkrav under forhandlingene om statsbudsjett i oktober, er å få avgiftene kraftig ned på grensehandel-utsatte varer.

– Det vil sikre jobben til mange tusen mennesker som er midlertidig ansatte på Kiwi, Rema og andre butikker, sier Jensen.

Avviser stor avgiftseffekt

Men Jensen får ikke følge av en som forsker på grensehandel.

Theo Schewe, Høgskolen i Østfold.

Førstelektor Theo Schewe ved Høgskolen i Østfold har forsket på helheten rundt grensehandel, og mener det handler om mer enn bare handlingen.

Foto: Høgskolen i Østfold

Førstelektor Theo Schewe ved Høgskolen i Østfold bor selv i Halden, og reiser gjerne over grensa for å handle, eller drar på seilbåttur langs svenskekysten.

Han mener grensehandelen bare er en del av en større opplevelse for mange nordmenn på svensketur, og har forsket på det han kaller grenseturisme.

– Avgiftene spiller bare en liten rolle. Det man overser her er at grensehandelen er en del av noe mer. Det er grenseturisme, der mange kombinerer handlingen med andre aktiviteter og opplevelser i Sverige, sier han.

Nordmenn tar gjerne en fergetur fra Sandefjord til Strömstad, de spiser ute og de overnatter. Mange tusen nordmenn har også feriehus i grenseområdene – og grensehandelen er bare en del av det hele.

Det er også større utvalg og mer mangfold av varer på svensk side. Et lavere lønns- og kostnadsnivå i Sverige spiller også inn, ifølge Schewe.

Grensehandelen større enn forventet

Direktør i Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

Direktør i Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen, mener noe må gjøres for å redusere grensehandelen, og at den siste tiden viser viktigheten av det.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke Handel fulgte med Siv Jensen til Halden i dag.

– Vi har lenge visst at grensehandelen er høy. Men at den er så høy som vi faktisk kan se av fasiten nå, hadde vi ikke trodd i vårt verste mareritt. Men nå vet vi, sier han.

For Tomas Halvorsen, som er butikksjef på Kiwi Risum i Halden, har den siste tiden vært en øyeåpner.

– Jeg ble veldig overrasket og ganske sjokkert. Det er vanvittig hvor mye som

Butikksjef Thomas Halvorsen, Kiwi Risum i Halden

Butikksjef Thomas Halvorsen på Kiwi Risum i Halden har opplevd en kraftig omsetningsøkning etter at grensehandelen stanset opp, mye mer enn forventet.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

går over grensa. Vi har økt omsetningen i butikken med 75 prosent. Det er store tall.

Forsker Theo Schewe mener deler av dette ikke skyldes bortfall av grensehandelen.

– Vi må huske at det har vært stopp i alle turistreiser, og at vi har feriert hjemme. Så har stengte utesteder gjort at folk har kjøpt mer mat og drikke til å bruke hjemme, sier han