NRK Meny
Normal

Frp-kilder til NRK: – Vi fikk hakeslepp da vi hørte tilbudet

STORTINGET (NRK): Sentrum har fått innfridd en rekke klimakrav, hevder Frp-kilder. Men bilpakken står urørt. Etter det NRK forstår er det nyeste tilbudet fra regjeringen på nærmere sju milliarder.

Siv Jensen etter superhemmelig budsjettmøte

HEMMELIG MØTE: Finansminister Siv Jensen kommer ut fra morgenens møte i statsministerboligen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  • Satt i møte med statsministeren på hemmelig sted
  • Regjeringen skal ha lagt frem sitt siste tilbud til Venstre og KrF
  • Har gitt opp håpet om en signert budsjettavtale

Alle partilederne hastet ut fra møtene sine på Stortinget etter det nye tilbudet var lagt frem i morges. Fredag formiddag møttes de igjen, men hvor møtet fant sted, ville ingen røpe. Det de blir enige om fredag kan avgjøre Erna Solbergs fremtid som statsminister. Men mye kan fortsatt skje.

Som NRK fortalte i går har partene gitt opp håpet om å presentere en signert budsjettavtale før finansdebatten mandag. Det regjeringen håper på nå, er å overbevise KrF og/eller Venstre om støtte det oppdaterte budsjettforslaget de legger fram den dagen.

Ifølge kilder i Frp har sentrumspartiene fått et aller siste tilbud.

– Nå er det opp til dem, sier en Frp-kilde til NRK.

Kilder NRK har snakket med sier det ble diskutert mye på Frp-møtet, der noe ble godt mottatt, andre ting dårlig.

– Vi har tilbudt altfor mye på miljø. De fleste av oss fikk «hakeslepp», sier en Frp-kilde.

Frp-kilder tror ikke at KrF kan si nei til det nyeste forslaget. De forteller også at meningsmålingene den siste tiden bidrar til god stemning på møtene. Derfor konkluderer gruppemøtet til Frp at det lønner seg å stå fast på bilpakken nå.

– Det ligger mange klimatiltak her, jeg kan ikke skjønne at KrF kan si nei til dette, sier en Frp-kilde.

Siv Jensen skal ikke ha vært eksplisitt på hvilke tiltak som er lagt på bordet før og etter sentrumspartienes brudd i forhandlingene, da hun informerte om budsjettforhandlingene under gruppemøtet fredag formiddag.

KrF og Venstre tilbudt nesten sju milliarder

Som Aftenbladet først meldte har regjeringen i løpet av forhandlingene lagt frem en milliardpakke for å overbevise Venstre og KrF. Ifølge kilder NRK har snakket med er det nyeste tilbudet fra regjeringen på i underkant av sju milliarder.

Det er uklart hvor mye dette tilbudet skiller seg fra tidligere skisser. Dagens versjon av budsjetttillegget er, sammenlignet med hva sentrumspartiene ble tilbudt før bruddene, mer justert enn økt i sitt totale omfang, får NRK opplyst.

Mellom 2,5 og 3 milliarder skal være satt av til klima- og miljøtiltak, samt kollektiv og jernbane. Aftenbladet skriver at totalpakken også inneholder penger til kontantstøtte, utdanning og forskning. Noe av dette er «friske» penger, ifølge Aftenbladets kilder.

Hareide kommenterer på vei til Erna

VIDEO: Hareide kommenterer på vei til Erna Solberg.

Hareide liten tro på enighet

KrF-leder Knut Arild Hareide er den siste av de fire partiene til å møte pressen etter det hemmelige møtet i statsministerboligen i morges.

KrF-leder Knut Arild Hareide går ut etter møte med statsministeren på SMK

KrF-leder Knut Arild Hareide går ut etter møte med statsministeren på Statsministerens kontor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det har kommet innspill. Men ingenting er konkludert. Det er fortsatt mest sannsynlig at vi ikke får til en enighet om statsbudsjettet, sier Hareide.

I likhet med de andre partilederne vil han ikke kommentere innholdet i regjeringens forslag. Nå er neste stopp et møte med statsministeren.

– Jeg vet hvem jeg skal møte, men ikke hvor, sier han og går ut fra kontoret sitt. KrF-lederen ble så hentet i svart bil.

Det nyeste tilbudet omtales som det siste forsøket fra Høyre-leder Erna Solberg på å skaffe regjeringen flertall for statsbudsjettet.

Bilpakken er urørt

Nå har Høyre og Frp fått vite hva regjeringens siste tilbud til KrF og Venstre går ut på. Det samme har stortingsgruppene til Venstre og KrF blitt informert om. Da Venstre-lederen nylig hastet nylig ut av møtet ville hun ikke si noe som helst om innholdet i regjeringens siste tilbud.

På spørsmål om når hun kan si hva status er svarte hun «raskt». Deretter satt hun seg i en taxi og dro fra Stortinget.

Også Erna Solberg dro fra Stortinget umiddelbart etter Høyres gruppemøte var ferdig, og bekrefter at hun ikke skal til det ukentlige møtet hos kongen.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik ønsket ikke å kommentere hva som ble lagt frem under Frps gruppemøte på Stortinget da han kom ut.

– Vi går ikke inn på tilbudet, men Siv har det Siv har behov for, sa Nesvik kryptisk.

Erna Solberg haster ut fra Stortinget fredag

BAKVEIEN: Erna Solberg haster ut fra Stortinget fredag. Regjeringen prøver å sikre flertall for budsjettet innen finansdebatten 5. desember.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Så sent som torsdag sa kilder i både sentrumspartiene og Frp til NRK at de anså muligheten for en signert og helhetlig budsjettavtale som liten.

Kan bli regjeringskrise

Det som har vært spesielt provoserende for KrF og Venstre i forhandlingene, er at regjeringspartiene har kommet med et ultimatum når det gjelder den såkalte bilpakken. Derfor brøt Venstre og KrF forhandlingene med regjeringen tidligere denne uken.

Regjeringen kan fortsatt vurdere å komme KrF og Venstre i møte, blant annet ved å åpne for å endre innholdet i bilpakken for å få Venstre tilbake til forhandlingsbordet. De kan også komme med et tilbud i siste liten før mandag, som er siste frist. Da skal budsjettet opp til avstemning på Stortinget.

Dette prøver statsminister Erna Solberg å unngå ved invitere til møtet i morges.

Hvis Høyre og Frp står alene om budsjettet, kan Solberg bli tvunget til å stille kabinettsspørsmål, der statsministeren på vegne av regjeringen truer med å forlate sin stilling hvis ikke det nødvendige flertallet stemmer for budsjettet deres.

Her kan KrF redde regjeringen ved å subsidiært stemme for regjeringens justerte opplegg, etter deres primære forslag har falt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger