NRK Meny
Normal

Har gitt opp håpet om budsjettavtale før mandag

Ifølge kilder NRK har snakket med er sjansen for at samarbeidspartiene blir enige om en budsjettavtale før mandag så å si ikke-eksisterende. Men Solberg kan likevel overleve som statsminister.

Breivik, Syversen, Limi og Flåtten la fram budsjettavtalen 2015

SKJER IKKE: Så langt i denne perioden har samarbeidspartiene lagt fram en budsjettavtale i Vandrehallen i god tid før finansdebatten. Nå er det få som tror at det skjer i år. Her fra pressekonferansen 23. november i fjor. Fra venstre: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Hans Andreas Limi (Frp) og Svein Flåtten (H).

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Mandag skal Stortinget samles til finansdebatt og rammene for statsbudsjettet 2017 vedtas.

Men trolig skjer det uten at regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene KrF og Venstre har signert en avtale.

– Det er en forsvinnende liten mulighet for det nå, sier en sentralt plassert sentrumskilde til NRK.

Også kilder i Frp sier sjansen for en avtale er svært liten.

Kan støtte budsjett uten avtale

Bare tre dager før finansdebatten står partene langt fra hverandre. Tirsdag brøt Venstre forhandlingene. Onsdag fulgte KrF etter.

Etter det NRK får opplyst er det kontakt, men ikke reelle forhandlinger, mellom de fire partiene. Selv uten en formell budsjettavtale kan KrF og Venstre, eller bare KrF, stemme for budsjettet og dermed sikre Solbergs framtid som statsminister.

For at det kan skje, må Høyre/Frp-regjeringen legge fram et oppdatert budsjett de tror KrF alene, eller KrF og Venstre, er villige til å støtte.

Ifølge kilder NRK har snakket med blir det trolig aktuelt å bruke helgen for å forankre en slik «minienighet» mellom tre eller fire partier.

Men det er langt fra sikkert at regjeringen er villige til å strekke seg så langt som sentrumspartiene krever. Da kan det hele ende med kabinettspørsmål og at regjeringen må gå (se faktaboks).

Frp står fortsatt knallhardt på at ingen ting i den mye omtalte bilpakken skal røres. Heller ikke statsminister Erna Solberg er villig til å endre på forslaget hun og Siv Jensen la frem 30. oktober.

Under gårsdagens pressekonferanse tok hun ikke selvkritikk formuleringen som er blitt tolket som et ultimatum og som har provosert KrF og Venstre kraftig:

Det nivået vi legger frem er det nivået vi mener er forsvarlig på ett enkelt års budsjett. Dette er så langt Høyre og Frp kan gå.

Erna Solberg / Pressekonferanse 30.09.16

Både Venstre og KrF har sagt at de er villige til å godta nivået på drivstofføkningen som regjeringen har lagt seg på: 15 øre ekstra på bensin og 35 øre ekstra på diesel.

Klimafloke

Men de kompenserende tiltakene, som sørger for at bilistene samlet sett går over 900 millioner i pluss, er vanskelig å svelge (se faktaboks).

Det er særlig de 500 millionene som brukes til reduserte bompengesatser i distriktene møter sterk motstand i begge sentrumspartiene. Én ting er at de mener det bryter med prinsippet om et grønt skatteskifet når fossile bilister belønner. Vel så viktig er det at de gjerne ville brukt de 500 millionene på andre ting.

Men her er Frp urokkelige. Fra 30. september og gjennom hele prosessen har de gjentatt at bilpakken ligger fast. Den skal ikke endres på noen som helst måte.

Spørsmålet da blir om regjeringen har noe «substansielt nytt» å komme med, slik Trine Skei Grande formulerte det i går.

– For oss handler det bare om en ting, ett budsjett som kutter i klimagassutslippene. Vi må være på vei til Parisavtalen, og da må vi kutte 30 prosent på 13 år, sa Venstre-lederen til NRK onsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger