NRK Meny
Normal

Fortsatt mekling i frontfaget

Meklingen i industrien fortsetter på overtid. Da fristen løp ut midnatt, var Fellesforbundet og Norsk Industri ikke blitt enige. Det er fremdeles fare for storstreik.

Fellesforbundet, lønnsforhandlinger

Hekletøy, snacks og godt med kaffe og annen drikke trengs for å komme seg gjennom lange forhandlinger. Her fra Fellesforbundets møterom.

Foto: Peter Svaar / NRK

Hvis det blir streik legger 11 000 kvinner og menn ned arbeidet onsdag, mens ytterligere 6 000 kan bli tatt ut lørdag.

– Partene er enige om å fortsette meklingen utover natten, sier riksmekler Nils Dalseide til NRK. Han tror det er mulig å finne en løsning og sier at partene gjør sitt beste for det skal gå. Mekleren vil ikke si noe om hvilke punkt som er vanskeligst, men sier at det gjenstår to-tre vanskelige områder og at dette vil ta noe tid.

Hovedkravene fra Fellesforbundet er blant annet å sikre kjøpekraft, men det som virkelig har gjort forhandlingene vanskelige er kravet om tjenestepensjoner i privat sektor.

Pensjon og turnus

Årets hovedoppgjør blir regnet som spesielt vanskelig, fordi spørsmålet om tariffesting av pensjonsordningene i privat sektor ligger på bordet.

I tillegg er det arbeidstidsspørsmål, som kan volde betydelige problemer. Normalt regner man pengespørsmål som relativt enkle å bli enige om.

Oppgjøret i industrien følges med stor interesse fordi det setter standarden for andre tariffoppgjør som kommer på rekke og rad utover våren. Det er derfor det kalles frontfaget.

Det vanskelige punktet er kravet om at også ansatte i privat sektor skal ha innflytelse på egne pensjonsordninger. LO ønsker at Fellesforbundet skal gå nettopp i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund. Arbeidsgiverne i NHO vil ikke at pensjon skal være en del av tariffavtalene.

Et annet vanskelig punkt er kravet om bedre turnusordning for dem som jobber i Nordsjøen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger