Hopp til innhold

– Viktig å få avklart om det var Breivik som ringte

Anders Behring Breiviks forsvarere sier det er svært viktig å finne ut om det var han som ringte inn en trussel til regjeringens sentralbord i mars og varslet om det som skulle skje, eller om det var en annen som kjente til planene hans.

Forsvarer Geir Lippestad

Forsvarer Geir Lippestad krever nå mer informasjon om telefontrusselen som ble ringt inn til regjeringens sentralbord i mars 2011.

Foto: Tore Linnerud / NRK

– Når vi vet at det har ringt inn en person og varslet om forhold som er skremmende likt det vi nå vet var fasiten etter 22. juli, er det selvfølgelig veldig viktig for oss å få greie på om det var siktede selv, eller - like viktig - om det det var noen andre som har visst om planene, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

– Viktig hvis det var noen som varslet om det som skulle skje

Som NRK meldte tidligere i dag, ringte en person til regjeringens sentralbord allerede i mars i fjor, med et budskap skremmende likt det grufulle som skjedde 22. juli.

Innringeren var en mannsperson som snakket pen østlandsdialekt. Ifølge etterforskningsmateriale NRK kjenner innholdet i, skjelte mannen ut regjeringen, statsminister Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland. Han snakket også om et manifest, og om å skyte unge AUF-ere.

Samtalen varte noen minutter. Hvem innringeren var, er fremdeles ukjent. Knappe fem måneder etter terrorangrepet har politiet fortsatt ikke etterforsket skikkelig hvem som truet regjeringen på telefonen.

– Nå skal ikke jeg kommentere politiets arbeid, jeg vet de arbeider intenst med dette nå. Jeg håper vi får lydloggen så fort som overhodet mulig, så vi får avklart akkurat hva som ble sagt, og hvem som ringte, sier Lippestad.

– Dersom det viser seg at det var Breivik som ringte inn trusselen, hvor viktig vil det bli for saken?

– Denne innringningen er like viktig for saken uansett om det var Breivik eller ikke som ringte. En det en annen som har ringt inn, er det altså en som har kjent til planene, og det er like viktig å få greie på som om det var Breivik selv som ringte, sier Lippestad.

– Det er selvfølgelig svært viktig hvis det er slik at noen har ringt inn og varslet om det som skulle skje, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

R4 den 22. juli 2011

Regjeringsbygget R4 ble hardt skadd under terrorangrepet den 22. juli. Det var i dette bygget en kvinnelig ansatt på sentralbordet noen måneder før tok imot telefonsamtalen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Underlig at politiet ikke har bedt om lydlogg

Han forutsetter at etterforskningen av telefonoppringningen nå har topprioritet hos politiet.

Ifølge Departementenes Servicesenter (DSS) har politiet ennå ikke bedt om å få den aktuelle telefonloggen utlevert. Det bekrefter avdelingsdirektør Eva Måge Brown.

Det synes en av Breiviks andre forsvarere, Vibeke Hein Bæra, er rart.

– Det syns jeg er underlig. Foruten å få vite hvem som ringte, er det viktig å få avklart om dette var en advarsel om det som har skjedd, sier Bæra til NRK.no.

Politiet vil ikke kommentere denne konkrete saken.

– Det kommer stadig innspill fra forsvarerne om ting de mener ikke er etterforsket godt nok, sier Roar Hansen, informasjonsansvarlig for Oslo-politiets terroretterforskning.

– Har spurt Breivik

Ifølge Breiviks forsvarere har telefonsamtalen vært tema i dialogen med ham. Lippestad vil imidlertid ikke opplyse om hva Breivik sa.

– Det ønsker jeg ikke å komme inn på nå. Det er riktig at vi har snakket med siktede, men jeg ønsker ikke å si noe om hvordan han responderte på det.

Hvorfor ikke?

Vibeke Hein Bæra

– HAR SNAKKET MED HAN: Vibeke Hein Bæra bekrefter at forsvarerne har spurt Breivik om det var han som ringte.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Det er viktig for oss nå å få fakta på bordet. Vi venter på å få høre lydloggen, og vi venter på å få mer informasjon om denne telefonsamtalen før vi snakker ytterligere med siktede, sier Lippestad.

Heller ikke Bæra vil si om forsvarerne har spurt Breivik om det var han som ringte.

– Det kan jeg ikke gå inn på.

– Innholdet i samtalen er svært likt det som skjedde 22. juli, og vedkommende var en mann med pent østlandsdialekt. Hva tenker du om det?

– Vi registrerer det, men vi understreker bare hvor viktig det er å få avdekket hvem det var, svarer hun.

Forsvarerne er opptatt av å få avklart så mye som mulig av det de kaller «mulighetsrommet»: Hvordan kunne Breivik utføre så omfattende angrep alene, og hvorfor ble han ikke oppdaget? De avviser ikke at samtalen kan få betydning for nettopp dette, dersom det viser seg at det var Breivik som ringte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eva Måge Brown

Avdelingsdirektør Eva Måge Brown i Departementenes servicesenter bekrefter at det kom inn en slik ubehagelig samtale til sentralbordet.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Vi vil ikke forskuttere hvilken betydning dette vil få for saken videre, men det kan få betydning for mulighetsrommet når resultatet er brakt på det rene, sier Bæra.

Hun ser ikke noen grunn til at politiet ikke skal komme til bunns i dette.

– Man har både lydlogg fra sentralbordets datasystemer, og mobildata fra siktedes mobil.

Bombekrateret utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet

Bombekrateret etter bilbomben viser hvor store krefter som var i sving. Hullet går flere etasjer ned i gangene under Høyblokka.

Foto: Johan Christian Tandberg (Stillbilde fra video)

Politiet har derimot forsøkt å finne en lapp med informasjon om innringeren.

PST: – Alle trusler skal meldes inn

Den kvinnelige sentralbordansatte skrev ned navn, nummer og dato på en lapp da hun mottok samtalen, og denne lappen skal ha blitt liggende i en hylle ved plassen hennes.

Etter det NRK kjenner til har politiet etter terrorangrepet vært inne i ruinene av regjeringsbygget R4 sammen med kvinnen i forsøk på å finne lappen. Letingen skal ha foregått i rundt en time uten resultat.

Politiet har så langt ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK, og viser til hensynet til etterforskningen.

PST kan ikke kommentere om de var kjent med telefonsamtalen, men på generelt grunnlag slår de fast at absolutt alle trusler mot høytstående politikere skal meldes inn.

– Trusler skal rapporteres til politiet og PST uansett alvorlighetsgrad. Enhver trussel politiet og PST mottar blir sjekket, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til NRK.

AKTUELT NÅ