NRK Meny
Normal

For få flyktninger bosettingsklare: Kommuner mister ledige leiligheter

I Bergen kommune går de glipp av leiligheter på privatmarkedet fordi de ikke har noen flyktninger å bosette. I Hof kommune betaler de leie på en leilighet som ikke er i bruk.

Asylsøkere KIRKENES

FORTSATT I MOTTAK: Flyktninger som høyst sannsynlig for opphold sitter fortsatt på mottak. Samtidig har kommuner ledig kapasitet til å ta imot flyktninger. Her er asylsøkere ved ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

NRK fortalte torsdag om bosettingssituasjonen i norske kommuner. Nå er det for få bosettingsklare flyktninger fordi det ikke er saksbehandlet nok søknader til asylsøkere som høyst sannsynlig for bli i landet.

1. februar i år var det 840 reelt bosettingsklare flyktninger i mottak som ikke hadde fått tildelt en kommune. Det tallet burde vært på 1050 hver måned om kommunene skal kunne nå bosettingsmålet for 2016 på 16.000 flyktninger.

Private leiligheter blir utleid

Sosialbyråd Erlend Horn i Bergen

FLASKEHALS: Erlend Horn vil unngå en situasjon der det kommer få flyktninger nå og mange til høsten.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Bergen kommune har et vedtak på å bosette 720 flyktninger i år. Men i januar fikk de kun 33 flyktninger å bosette.

– Vi ligger på etterskudd og det har allerede skapt en utfordring. Jo mer tid sentrale myndigheter bruker på å få opp tempoet, jo større blir utfordringene for kommunene, sier Erlend Horn (V), byråd for sosial, bolig og inkludering i Bergen.

Han forteller om eksempler der private utleiere har ønsket å leie ut til flyktninger, men at kommunen ikke har hatt noen flyktninger å bosette. Dermed har leiligheten gått til noen andre.

– Vi ønsker å utnytte det private markedet, men da er vi avhengig at det alltid er bosettingsklare flyktninger som kan flytte inn. Nå kan det hende at vi må bruke mer kommunale boliger, som kunne gått til andre målgrupper i kommunen, sier Horn.

– Kan bli avventende og skeptiske

Mette Måge Olsen

UFORUTSIGBART: Mette Måge Olsen og Hof kommune venter på flyktninger de kan bosette.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

I Hof kommune i Vestfold kjenner de også på bosettingsutfordringene.

– Vi har en leilighet vi betaler leie på for å kunne ha bosettingsmuligheter. Det blir uforutsigbart for kommunene når vi ikke får flyktninger, sier ordfører Mette Måge Olsen (Ap).

Hun frykter at kommuner kan bli avventende og skeptiske når det kommer til bosetting i framtiden.

– Alle er enige om at vi skal jobbe for en god integrering og kommunene jobber for å bosette, for å få ungene inn på skolen, at de skal få prøve seg i arbeidsmarkedet. Men når noe stopper opp i systemet, vil kommuner kvie seg for å fortsette det arbeidet. Det mener jeg er ganske opplagt, sier Olsen.

– Helt nødvendig prioritering

Sylvi Listhaug

NYANSETTELSER: Sylvi Listhuag sier det er naturlig at nye saksbehandlere i UDI må få tid på seg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug forteller at saksbehandlingen vil ta seg opp når nye saksbehandlere i UDI har fått tilstrekkelig opplæring.

– Hvordan har regjeringens prioritering av utsendelser påvirket saksbehandling av asylsøkerne som etter all sannsynlighet for bli i Norge?

– Det var helt nødvendig å prioritere de som skal returneres. Det er viktig å sende et signal om at dersom du ikke har grunnlag for opphold, så blir du sendt ut, svarer statsråden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger