Hopp til innhold

Folket vil ikke høre på regjeringens atompolitikk

Åtte av ti mener Norge må gå inn for at FN skal forby atomvåpen, viser en ny spørreundersøkelse fra Norsk Folkehjelp. Likevel er det ikke sikkert Norge vil stemme for forbud i FN.

Atomic test

VIL FORBY ATOMVÅPEN: 83 prosent av nordmenn mener Norge bør stemme ja til at FN skal starte forhandlinger om et atomvåpenforbud, viser en spørreundersøkelse fra Norsk Folkehjelp.

Foto: HO / REUTERS

– Det å gå rett på en forbudslinje er ikke Norges linje nå, sier Øyvind Halleraker (H) i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Denne uka stemmer medlemsland i FN over om sambandet skal starte forhandlinger i 2017 om en avtale som forbyr atomvåpen.

Mens regjeringspartiene ikke ønsker et forbud mot atomvåpen i FN akkurat nå, er folket helt uenig, viser en spørreundersøkelse Respons Analyse har gjort for Norsk Folkehjelp. Hele 83 prosent av 1024 spurte mener Norge bør stemme ja til at FN skal starte forhandlinger. Åtte prosent mener Norge bør stemme nei, mens ni prosent vet ikke.

– Kan ikke høre på folket

– Jeg skjønner at folk er redde for at atomvåpen skal bli brukt i en konflikt og at det da er lett å svare at man ønsker et forbud, sier Halleraker.

Tidligere denne måneden fortalte Utenriksmenister Børge Brende til VG at han avviser kravet om et atom-forbud, men heller jobber for en FN-resolusjon som skal sikre at internasjonale avtaler om atomnedrustning blir fulgt opp.

– Vi må ta hensyn til at Nato har atomvåpen i sin strategi som avskrekking fordi andre nasjoner også har det. Dessuten blir den sikkerhetspolitiske situasjonen stadig mer anstrengt, og vi ser dessverre at Russland ruster opp sine atomvåpenarsenaler, sier Halleraker.

Hiroshima 1945

ØDELEGGER ALT: Minst 120.000 mennesker døde da USA slapp atombomben «Little Boy» over Hiroshima i 1945.

Foto: Stanley Troutman / Ap

Ber om at regjeringen snur

Ifølge Respons Analyses rundspørring er det store flertallet i Norge ikke enig:

  • 83 prosent mener Norge bør stemme for at FN skal starte forhandlinger for å forby atomvåpen, 88 prosent mener det er det er riktig selv om vi blir det første Nato-landet til å stemme ja.
  • 8 prosent mener Norge bør stemme nei i FN, mens 9 prosent svarer vet ikke.
  • Blant dem som stemmer blått svarte 81 prosent at de ønsker et JA fra Norge i spørsmålet om FN skal arbeide for et atomforbud, og 9 prosent nei.
  • Blant sentrumsvelgerne svarte 83 prosent ja og 12 prosent nei til et norsk forbuds-ja.
  • På venstresiden sa 89 prosent at de ønsket ja fra Norge i FN, mens 7 prosent ville ha nei.
  • 91 prosent av de spurte mellom 55 og 65 år ment at Norge bør si ja til et forbud, selv om vi blir det eneste Nato-landet. 21 prosent av 16-24-åringene mente Norge da bør stemme nei.

President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, mener det betyr at Norge nå har én oppgave i FN.

Sven Mollekleiv

MÅ HØRE PÅ FOLKET: Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors, mener regjeringen må snu og gå inn for at FN skal forby atomvåpen.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Jeg håper Norge følger flertallet av verdens stater, stortingsflertallet og det norske folk, og jobber for et forbud mot det våpenet som kan ødelegge kloden og sivilisasjonen.

Norges Nato-medlemskap og en spent sikkerhetspolitisk situasjon bør ikke stå i veien for et forbud presiserer han.

– Det nettopp nå når spenningen øker at verden trenger å ta et initiativ der vi samlet sier at atomvåpen er forbudt.

Politisk uenighet

Tidligere i år gikk et enstemmig storting inn for en «balansert, gjensidig, irreversibel og verifiserbar avskaffelse av atomvåpen». Å gå inn for et atomforbud klarte de folkevalgte ikke å bli enig om.

– Det er viktig å trappe opp arbeidet for atomnedrustning. Her har et enstemmig storting lagt klare føringer. Stemmegivning i FN er Regjeringens ansvar, svarer Anniken Huitfeldt (Ap) leder i utenriks- og forsvarskomiteen.

Sveinung Rotevatn (V) mener likevel et forbud må til.

– De siste årene har vist at nedrustningsavtaler ikke har hatt effekt på atomvåpen-siden, mens vi har erfaring med at forbud har fungert, for eksempel for å bygge ned lagrene med klasevåpen.

AKTUELT NÅ