Hopp til innhold

Folket delt om Stoltenberg som sentralbanksjef

Drøyt 40 prosent av de spurte i en ny måling støtter utnevnelsen av Jens Stoltenberg til sentralbanksjef. Men bare en fjerdedel sier de har tillit til prosessen som førte til at han fikk jobben.

Jens Stoltenberg var med digitalt fra Brussel da Trygve Slagsvold Vedum fredag presenterte ham som ny sentralbanksjef.

Jens Stoltenberg var med digitalt fra Brussel da Trygve Slagsvold Vedum fredag presenterte ham som ny sentralbanksjef.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det viser den første målingen som er gjort etter at Stoltenberg ble utnevnt i statsråd fredag.

På oppdrag fra NRK har Norstat stilt folk to spørsmål om Stoltenberg og hans nye sjefsjobb.

Når det gjelder spørsmålet om man støtter utnevnelsen av Stoltenberg, er folk delt.

Til sammen 41,1 prosent sier at de støtter utnevnelsen «i stor grad» eller «i noen grad».

Samtidig svarer 44,5 prosent «i liten grad» eller «ikke i det hele tatt».

Liten tillit

Det andre spørsmålet handler om folk har tillit til ansettelsesprosessen som førte frem til at Stoltenberg fikk jobben.

Bare 24,5 prosent sier at de har «svært stor tillit» eller «ganske stor tillit»

Det er færre enn de 27,7 prosent som svarte «svært liten tillit» Her kom i tillegg 15,7 prosent som svarte «ganske liten tillit».

Det er allerede klart at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil undersøke ansettelsen av Stoltenberg.

– Vi må komme til bunns i om dette har vært en reell og åpen prosess, eller om den har vært forhåndsbestemt, sier komitéleder Peter Frølich fra Høyre.

Mer støtte blant kvinner

Stoltenbergs konkurrent til jobben var visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Da det først ble klart at stillingen skulle lyses ut, sa flere ledende økonomer at det nå var på tide med en kvinne.

Det gjaldt blant annet både sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken og sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Nå viser NRKs måling at flere kvinner enn menn er fornøyd med at Stoltenberg fikk jobben.

Mens 44 prosent av kvinnene sier at de støtte utnevnelsen, er tilsvarende tall blant mennene 38,3 prosent.

Samtidig er misnøyen langt større blant menn. Hele 32,7 prosent av mennene svarer «ikke i det hele tatt», mens bare 23,0 prosent av kvinnene gjør det samme.

– Jeg er helt trygg på tilliten

Det har vært bred motstand i opposisjonen på Stortinget mot at den tidligere Arbeiderparti-lederen skulle få toppjobben i Norges Bank.

At befolkningen er så negativ som NRKs undersøkelse viser vil gi Jens Stoltenberg en svært krevende start i den nye jobben, mener NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

– Særlig alvorlig er det at bare en fjerdedel mener prosessen har vært grei, sier Takvam.

Det er Finansdepartementet og finansminister Trygve Slagsvold Vedum som har hatt ansvaret for prosessen. Vedum sier han har valgt kandidaten embetsverket anbefalte, og han er ikke bekymret over reaksjonene blant folk.

Trygve Slagsvold Vedum

Finansminister og SP-leder Trygve Slagsvold Vedum

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

– Jeg er helt trygg på tilliten. For vi har vært veldig tydelige på hva som har vært målet med den nye sentralbanksjefen. Det er å finne den best mulige kandidaten, sier Vedum.

Men Takvam tror at det er stor bekymring i Arbeiderpartiet over hvordan folk oppfatter ansettelsen.

– Det de mest pågående kritikerne har sagt om kameraderi, og å dele ut jobber til hverandre, har festet seg i opinionen, sier han.

Dette har skjedd

 • 3. januar 2021
  Middag med venner

  Finanstopp Knut Brundtland inviterer på middag. På gjestelisten er oljefondsjef Nicolai Tangen og NATO-sjef Jens Stoltenberg, i tillegg til de tre mennenes nære familiemedlemmer. Sentralbanksjef Øystein Olsen har enda ikke offentlig annonsert planer om å gå av med pensjon. Men jobben hans diskuteres på middagen, bekrefter deltakerne til Aftenposten. Ifølge avisen har Tangen og Stoltenberg tidligere diskutert toppjobben i Norges Bank da de møttes på et fly noen måneder tidligere.

  Hans Rasmus Astrup begraves
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • Mai 2021
  Enda en middag

  Nok en middag hos Knut Brundtland. Denne gangen er det Ap-leder Jonas Gahr Støre og oljefondsjef Nicolai Tangen som er invitert, ifølge TV 2. Også her diskuteres sentralbanksjefjobben – fortsatt uten at Norge trenger ny sentralbanksjef. Til TV 2 skriver Støre, som på det tidspunktet hadde en lang valgkamp foran seg, at Tangen tok opp Stoltenberg i forbindelse med diskusjonen om stillingen. - Jeg sa da ifra at hvis Arbeiderpartiet vant valget og vi kom i regjeringsposisjon ville jeg i så fall være inhabil om Stoltenberg skulle være aktuell. Deretter ble det ikke snakket mer om, skriver Støre i e-posten til kanalen.

  Sentralbanksjef Øystein Olsens årstale
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • 26. august 2021
  Olsen melder sin avgang

  Det blir offentlig kjent at mannen som har ledet Norges Bank siden 2011, Øystein Olsen, trekker seg som sentralbanksjef. Samme dag får han ifølge Aftenposten en telefon fra tidligere statsminister og NATO-sjef Jens Stoltenberg. NATO-sjefen vil diskutere hva jobben som sentralbanksjef innebærer. Tiden hans i NATO er snart forbi. Siden skal Stoltenberg ringe Olsen tre ganger til for å snakke om stillingen.

  Sentralbanksjefens årstale
  Foto: Berit Roald / NTB
 • November 2021
  Spekulasjoner i fleng

  I media begynner spekulasjonene om hvem som skal overta roret etter Øystein Olsen. Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache trekkes fram som en soleklar kandidat. Det gjør også Jens Stoltenberg. Politiske kommentatorer i flere aviser og økonomer er positive til Stoltenberg. Opposisjonspolitikere mener han er for nær sittende regjering. I løpet av november tar Finansdepartementet kontakt med både Stoltenberg og Wolden Bache, og oppfordrer dem til å søke på stillingen.

 • 8. november 2021
  Støre sier seg inhabil

  Statsminister Jonas Gahr Støre sier til Dagens Næringsliv at han er inhabil dersom vennen Jens Stoltenberg søker jobben som sentralbanksjef. - Vi kjenner hverandre godt, og det er helt klart for meg at jeg ikke kan delta i noen deler av behandlingen av en slik sak, om det skulle bli aktuelt, sier Støre til avisen.

  Foto: Lise Åserud / NTB
 • 10. november 2021
  Stillingen lyses ut

  Jobben som sentralbanksjef lyses ut. «Vi søker en sterk og samlende leder. Sentralbanksjefen skal ha faglig autoritet og relevant ledererfaring fra komplekse organisasjoner. Sentralbanksjefen må være en god formidler, fremstå med stor troverdighet og kunne representere Norges Bank nasjonalt og internasjonalt», står det i utlysningen.

  Norges Bank: Rentebeslutning og Pengepolitisk rapport 3/17.
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • 14. desember 2021
  Stoltenberg på søkerlista

  Søkerlista til sentralbanksjefjobben offentliggjøres. Jens Stoltenberg er på lista, og uttaler at han er motivert til jobben. Han sier Finansdepartementet har avklart at hans tidligere karriere og nære vennskap med statsministeren ikke er en hindring for jobbsøknaden. På Stortinget er ledende politikere fra både venstre- og høyresiden kritiske til Stoltenbergs ambisjoner.

  jens stoltenberg blir statsminister i 2000
  Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
 • 15. desember 2021
  Støre unnlater å nevne Stoltenberg-kontakt

  Jonas Gahr Støre stiller til intervju med NTB, og de snakker om sentralbanksjefjobben. Han forklarer at han aldri har diskutert stillingen med sin tidligere partifelle og venn Jens Stoltenberg. Dette stemmer ikke helt. Temaet ble tatt opp, men de diskuterte det ikke på grunn av Støres stilling, vedgår han senere.

 • 23. desember 2021
  Ber om habilitetsvurdering

  Finansdepartementet har bedt lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om å vurdere Jens Stoltenberg som søker til jobben som sentralbanksjef, skriver Dagens Næringsliv.

 • 11. januar 2022
  Justisdepartemenet: Stoltenberg ikke inhabil

  Lovavdelingen i Justisdepartementet offentliggjør vurderingen sin av Jens Stoltenbergs habilitet. De kommer fram til at Stoltenberg ikke vil være inhabil dersom han blir sentralbanksjef. I vurderingen skriver departementet at beskrivelsene de har fått om Stoltenberg og Støres vennskap er knappe, både på det personlige og det yrkesmessige planet. De vurderer ikke habiliteten til Støre eller andre regjeringsmedlemmer.

 • 12. januar 2022
  Solberg: - Økende uro

  Erna Solberg (H) uttaler bekymring for sentralbankens uavhengighet, dersom Stoltenberg blir sentralbanksjef. Og Frp krever at finansministeren kommer på banen og svarer på spørsmål om egen kontakt med Stoltenberg. På dette tidspunktet har både Rødt, SV, Venstre, Høyre og Frp i en eller annen form uttrykt skepsis og bekymring knyttet til Stoltenbergs kandidatur.

 • 3. februar 2022
  Varsler sak i kontrollkomiteen

  Flere partier vil løfte ansettelsen av ny sentralbanksjef til kontrollkomiteen på Stortinget, uavhengig av om den nye sentralbanksjefen heter Jens Stoltenberg eller Ida Wolden Bache. – Dette er en sak av stor viktighet og offentlig interesse. Det vil være naturlig og helt nødvendig at kontrollkomiteen får lufte spørsmål og bekymringer, sier komité-leder Peter Frølich fra Høyre.

AKTUELT NÅ