Hopp til innhold

Kritisk til utvidelse av røykeloven: – Det er blitt legitimt å mobbe røykere

En undersøkelse gjort for Kreftforeningen viser at folk flest ønsker å utvide røykeloven til en rekke offentlige uteplasser. – Det er blitt legitimt å mobbe røykere, sier Per Inge Torkelsen.

Røyking forbudt

Et skilt med teksten «røyking forbudt» på Moss lufthavn Rygge. Både KrF og Kreftforeningen ønsker å se flere slike skilt i fremtiden. Det vil ikke Frp, som mener røykeloven vi har i dag holder.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Nordmenn ønsker seg røykfrie områder, særlig der hvor barn ferdes, sier Ingrid Stenstadvold Ross, avdelingssjef for kommunikasjon og samfunn i Kreftforeningen.

Ingrid Stenstadvold Ross

Ingrid Stenstadvold Ross mener de har nordmenns støtte i arbeidet for et tobakksfritt samfunn.

Foto: Øyvind Bjørkum/Kreftforeningen

Ifølge spørreundersøkelsen TNS Gallup har gjort for Kreftforeningen, ønsker 92 prosent røykeforbud på lekeplasser, 87 prosent på idrettsarenaer, og 69 prosent på uteserveringer.

Vil ha flere røykfrie områder

Fredag la den svenske regjeringen frem et forslag om å utvide røykeloven til slike offentlige uteområder. Dagen etter sa nestleder i Kristelig Folkeparti, Olaug Bollestad, til TV2 at de ønsket å gjøre det samme i Norge.

Ross er begeistret for KrFs forslag.

– Vi heier på dette forslaget, det er fantastisk at KrF nå løfter opp dette. Kreftforeningen ønsker et tobakksfritt samfunn, og det å få til flere røykfrie uteområder er enormt viktig, sier Ross.

Omstridt lov, men færre røyker

Vår nåværende røykelov var svært omstridt da Norge i 2004, som første land, forbød røyking på utesteder. Men etter loven ble innført har antall røykere falt dramatisk i Norge. I 2001 røykte én av tre daglig, mens kun én av ti røykte daglig i 2016, ifølge SSB.

Bård Hoksrud, FrP

Bård Hoksrud (Frp) vil ikke ha en utvidet røykelov.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Frp var mot røykeloven da den ble innført. Nå ønsker de å beholde den som den er – men ikke utvide den, sier partiets helsepolitiske talsmann, Bård Hoksrud.

– Jeg tror de fleste synes røykeloven har vært bra og at man er fornøyd med loven slik den er nå, men jeg synes Bollestad drar det veldig langt når hun skal nekte røyking på offentlige steder. Det mener jeg er helt feil løsning, sier Hoksrud.

– Må ta hensyn til røykere

Komiker Per Inge Torkelsen etablerte stiftelsen «Vi Røykere» da røykeloven ble innført, og har flere ganger uttrykt misnøye med loven. Han sa blant annet til Dagbladet i 2014 at «ingen gruppe er mer mobbet enn røykere».

Det mener han fortsatt.

– Det er blitt legitimt å mobbe røykere. Jeg får stadig vekk kommentarer fra unge og voksne, sier Torkelsen til NRK.

Torkelsen

Per Inge Torkelsen mener røykere blir mobbet.

– Det er greit at flertallet skal bestemme i et demokrati, men man må ta hensyn til hverandre. Det er vanskelig å være røyker, sier han.

Som Hoksrud mener han det dras for langt når man skal forby røyking på offentlige steder.

– Når man ikke kan røyke på gata eller i parker, begynner det å bli heftig. Jeg forstår det når det gjelder bil, tog, restauranter og lignende, sier Torkelsen, men han tror ikke et utvidet forbud vil sette en stopper for røykere flest.

– Røykere har blitt vant med å bli nektet å få røyke, så vi skal vel klare dette og. Men det blir mer og mer utrivelig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger