Fikk 143 000 underskrifter mot pels

Dyrevernorganisasjonen Noah overleverte onsdag 143 000 underskrifter for avvikling av pelsdyrnæringa. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) takket for underskriftene, men ville ikke røpe om de går inn for å legge ned bransjen.

Landbruksministeren får underskrifter mot pelsdyr

TUNGTVEIENDE: 143 000 underskrifter blir tungt når de skrives ut på papir. Her overrekker Noah-aktivistene Siri Martinsen (t.v) og Shabana Rehman (t.h.) underskriftene til landbruksminister Jon Georg Dale.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– På nett er det 145 000 underskrifter, og det kommer til å fortsette, for det norske folk ønsker avvikling av pelsdyroppdrett, sa Siri Martinsen, leder for dyrevernsorganisasjonen Noah da hun overleverte den tunge papirbunken til landbruksministeren.

Underskriftene kommer i forkant av stortingsmeldinga fra Landbruksdepartementet om pelsdyrnæringa, som er ventet i nærmeste framtid. Stortingsmeldinga blir avgjørende for

Landbruksministeren bærer underskrifter mot pelsdyr

Landbruksministeren insisterte på å bære bunken selv, men innrømmet etter en stund at det var en tung bør å bære.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

om pelsdyrnæringa har en videre framtid i Norge eller ikke.

– Vi håper at du vil høre på faglige råd og folkeopinionen når du kommer med din avklaring nå i november, la Martinsen til.

Hard kritikk

I forrige uke skrev NRK at Mattilsynet fant brudd på regelverket hos nesten halvparten av tilsynene hos pelsdyrbønder. Mange av dyra hadde så store sår at de måtte avlives. Landbruksministeren reagerte selv på bildene, som han omtalte som «grusomme».

Pelsdyralslaget svarte at de ikke har flere regelbrudd enn andre næringer med hushold, og at de fleste påtalene til Mattilsynet dreier seg om tekniske mangler. Pelsdyrnæringa har også tidligere fått hard kritikk.

Landbruksminister en Jon Georg Dale takket for underskriftene, og klarte så vidt å bære med seg bunken.

Landbruksministeren: – Vi tar dette på alvor

– Vi tar naturligvis på alvor den situasjonen som så mange underskrifter viser, svarte Dale.

Landbruksministeren understreket videre at det fortsatt er betydelig etterspørsel etter norske pelsprodukter på markedet.

– Men med så mange underskrifter så kan det vise at dette er i endring, så det er klart at det er en av tingene som vi tar med oss i ferdigstilling av arbeidet de neste ukene.

Lederen for dyrevernsorganisasjonen påpekte at mye av pelsen som produseres i Norge selges til land som Kina:

– Nordmenn aksepterer ikke lenger at vi skal ha en drift her som er forbudt i mange andre land, for å eksportere pelsen til markeder hvor det ikke har vært mulighet for en så sterk dyrevernsdebatt. Her må vi sette våre egne, etiske grenser, sa Martinsen.

– Dårlig dyrevelferd ikke akseptabelt

Landbruksministeren ønsket ikke å svare på hva departementet kommer til å rådgi Stortinget i den kommende pelsdyrmeldinga.

– Vi tar imot alle innspill, og er opptatt av dyrevelferd. Jeg er tydelig på at noen av de eksemplene vi har sett den siste tida med det motsatte, er ikke akseptabelt. Det har jeg lyst til å være veldig tydelig på.

Dale sier han har klare forventninger til alle i Norge som driver med husdyrproduksjon, enten det er pelsdyr eller annet.

– I alt husdyrhold er det avgjørende at vi holder høyest mulig dyrevelferd, sa han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger