Full splittelse om pelsdyr-næringen i Høyre

Tina Bru fra Høyre mener pelsdyrnæringen må legges ned. Partikollegaen Sveinung Stensland vil derimot ta vare på det han mener er en godt regulert næring.

Tina Bru heller mot et nei til pelsdyrnæringa

Tina Bru, stortingsrepresentant fra Høyre i Rogaland, mener pelsdyrnæringen må legges ned.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix/NRK

– Jeg har kommet til den konklusjonen at det er umulig å oppnå tilfredsstillende dyrevelferd i denne næringen. Uansett hva slags reguleringer du har og hva slags krav du stiller og hvor mye man strammer inn på regelverket.

Det sier Høyres stortingsrepresentant Tina Bru.

Les også: Nå blir det pelskrig i Høyre

– For meg blir dette et spørsmål om etikk. Det blir et spørsmål om dyrelidelse. Derfor har jeg landet på konklusjonen at jeg mener det er på tide å avvikle næringen, sier Bru.

– En godt regulert næring

– Hvis jeg var mink, ville jeg heller stått i et bur i Rogaland enn i et bur i Kina. Pelsdyrnæringen er global, og Norge er en ganske liten aktør. Pels som ikke produseres i Norge blir erstattet av pels fra andre land.

Sveinung Stensland

Sveinung Stensland, som også er stortingsrepresentant for Høyre, kommer til motsatt konklusjon av Tina Bru. Han vil opprettholde pelsdyrnæringen.

Foto: Erik Waage / NRK

Det mener Sveinung Stensland, som også er stortingsrepresentant for Høyre. Han kommer til motsatt konklusjon, og vil opprettholde pelsdyrnæringen i Norge.

Les også: Landbruksministeren reagerer: Dette er grusomme bilder

Les også: Kvinner sier nei til pelsdyr

– Dette er faktisk en godt regulert næring. Det er snakk om veldig få avvik i en stor næring som driver godt, og som driver skikkelig. Det siste Rogaland trenger nå er politikere som bidrar til å eksportere lønnsom næringsvirksomhet fra vårt fylke, sier Stensland.

Dyrelidelser

– Jeg skulle ønske at jeg hadde stått på et annet standpunkt her av hensyn til arbeidsplassene og næringen, men vi kan ikke holde oss med en næring som fører til dyrelidelser, svarer Tina Bru.

Les også: Mattilsynet renvasker pelsdyrleder

Les også: – Aktivistene utsetter dyrene for stor fare

Det er høyst usikkert om Høyres landsmøte til våren fortsatt kommer til å støtte pelsdyrnæringen.

Mink i bur

Det er høyst usikkert om Høyres landsmøte til våren fortsatt kommer til å støtte pelsdyrnæringen.

Foto: Arnar Lyche

– Skikkelige diskusjoner

De to Høyre-politikerne fra Rogaland mener ikke at det er noe problem at de er uenige.

– Jeg synes det forteller mye om kvaliteten i Høyre. Vi tar skikkelige diskusjoner, så vil landsmøtet til slutt bestemme vårt program. Det programmet kommer både Tina og jeg til å stå på når den tiden kommer, sier Stensland.

Her får han støtte fra partikollegaen.

– Jeg synes det er bra at vi har en debatt. Jeg forventet reaksjoner, spesielt fra mitt eget fylke, som jo er et pelsfylke, på at jeg tar dette standpunktet. Jeg respekterer debatten i partiet. Vi skal ha den debatten fram til landsmøtet, og så får vi se hva som skjer, sier Tina Bru.