Faller mest på ny partimåling

Frp og SV har størst tilbakegang på nytt partibarometer. Siv Jensens parti gjør sin dårligste NRK-måling på et halvt år.

Siv Jensen og Kristin Halvorsen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Frp faller tilbake til sin dårligste oppslutning på et halvt år i NRKs partibarometer. Partibarometeret for september gir partiet en oppslutning på 25,1 prosent.

Frp og SV taper mest

Ikke siden februarmålingen (21,6 prosent) har NRKs partibarometer, utført av Norstat, vist et dårligere resultat for partiet. Likevel får Frp i den ferske meningsmålingen et 3 prosentpoeng bedre resultat enn ved forrige stortingsvalg (22,1 prosent).

Dersom denne målingen ble valgresultatet, ville partiet vært valgets klart mest fremgangsrike, med åtte flere mandater på Stortinget.

- Vi kommenterer meningsmålinger daglig. Noen viser at vi går opp, andre at vi går ned. Men trenden er at vi ligger an til å gjøre vårt beste valg noensinne, sier Siv Jensen til NRK.

Målingen er også dårlig nytt for SV – som i denne målingen har tapt all framgangen de opplevde på forrige partibarometer.

Sammenlignet med forrige måling har SV falt tilbake 2,1 prosentpoeng, og er nå tilbake der de var – på 7,1 prosent. Dersom denne målingen ble valgresultatet, ville SV tapt fire av sine 15 mandater på Stortinget.

Erna i siget

Samtidig er Høyre-leder Erna Solberg målingens klare vinner. Partiet kan nå være i siget etter å ha satt bunnrekord i forrige NRK-måling. Partiet går nå fram 2,5 prosentpoeng til 13,6 prosent.

- Selv om nivået burde vært høyere, så viser dette at vi er i siget, akkurat som andre målinger viser, sier Erna Solberg i en kommentar.

NRKs valgforsker Bernt Aardal kommenterer Høyres framgang slik:

- De har gjort en god valgkamp og kommet ut av Frps skygge.

- Kommer framgangen for sent for valget?

- Fremgangen for Høyre er en svak bris, men om de vil markere seg i forhold til et regjeringsspørsmål, trengs det mer storm i kastene, sier Aardal.

For de andre partiene er det bare mindre svingninger på partibarometeret. Arbeiderpartiet øker med 0,8 prosentpoeng, og gjør sin beste måling siden mai.

(Artikkelen fortsetter)

Erna Solberg i Dagsrevyen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video. Dagsrevyen 02.09.09

Borgerlig flertall

Dersom dette partibarometeret var identisk med valgresultatet 14. september, ville det rødgrønne flertallet brutt sammen.

Samlet sett har nemlig Ap, SV og Sp 82 mandater i målingen – tre færre enn hva de trenger for fortsatt flertall. Partiet Rødt har ingen mandater i målingen, og ville dermed ikke kommet på vippen for å sikre de rødgrønne flertall i Stortinget.

Blokken Høyre og Frp ville til sammen hatt 68 mandater, og er et godt stykke unna flertall. Sentrumskameratene Høyre, KrF og Venstre mønstrer 41 mandater i målingen.

Her kan du selv prøve ut hvilke partier og hvilke blokker som har flertall:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Målingen er gjennomført i perioden 25. - 31. august. 1000 personer er spurt, og barometeret bygger på svaret fra 750 av dem. Feilmarginen er fra 0,6 for partiet Rødt til 3,4 for Arbeiderpartiet.

SISTE NYTT

Siste meldinger