Fakkeltog mot overfallsvoldtekter

Flere hundre mennesker deltar i kveld i et fakkeltog i Oslo sentrum i protest mot de mange overfallsvoldtektene i byen den siste tiden.

SV-politikeren Akhtar Chaudry i fakkeltog mot overfallsvoldtekter.

Visepresident på Stortinget Akhtar Chaudry (SV) deltok også i fakkeltoget.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Under parolen «Fra angst til aksjon – ta natta tilbake», protesterte de om lag 300 deltakerne i fakkeltoget mot voldtektene. Fakkeltoget gikk fra Jernbanetorget oppover Karl Johans gate til Slottsparken, der det snudde og gikk tilbake til Jernbanetorget.

– Gjøre gatene tryggere

Blant politikerne som deltok i ltoget var Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV). Han sa i sin appell at kvinner ikke skal være nødt til å ta forholdsregler for å føle seg trygge i sin egen by.

– Det er mennenes ansvar å respektere kvinnene, sa Chaudry.

Ane Stø i kvinnegruppa Ottar

Ane Stø i kvinnegruppa Ottar.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Han sa også at det bør være sånn at om en jente går splitter naken i byen, så er det mannens ansvar å sørge for å respektere hennes grenser.

– Vi må gjøre gatene tryggere, politiet må prestere bedre, menn må ta sin del av ansvaret, de må snakke med sine sønner, brødre og kamerater om dette. Det er tross alt menn som voldtar, og til syvende og siste er det mennenes ansvar.

Bevegelsesfrihet

Leder Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar, en av initiativtakerne til fakkeltoget, sa det på denne måten:

– Vi vil ha vår bevegelsesfrihet tilbake, og vi har rett til å være ute som andre. Hvis vi ikke lar oss styre av frykten, men er ute og tar vare på hverandre, blir faren mindre, sa hun blant annet.

– Uakseptabelt

Ola Elvestuen i fakkeltog

Venstres Ola Elvestuen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Byrådsmedlem i Oslo og Venstres nestleder Ola Elvestuen sa i sin appell at man må få en belysningsplan for Oslo og at kollektivtilbudet om natta må bli bedre. Slik det er nå, er mange bekymret for å være ute i det offentlige rom.

Det er uakseptabelt og flere tiltak må settes inn, mente han. Blant annet etterlyste han bedre etterforskning i voldtektssaker og bedre psykologhjelp til ofrene.

Tre 16 år gamle jenter som deltar på arrangementet, Frøydis Jensen, Else Høgås Mohn og Marte Brathovde sa til NRK.no at de har håp om at når de om et par år er gamle nok til å være ute på byen, så er det trygt å oppholde seg i Oslo sentrum.

– Jeg håper man får stanset de som gjør slike ting, sa Else Høgås Mohn. Hun sa også at det som er viktig er å gjøre noe med forbryteren. – Når en jente blir voldtatt, er det ikke hennes skyld, sier hun.

Fakkeltog mot voldtekt i Oslo

Fakkeltog mot overfallsvoldtekter i Oslo.

Foto: Marit Kolberg / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger