Hopp til innhold

Færre stikk med nye prostataundersøkelser

Hvert år rammes 5.000 menn av prostatakreft. Nye metoder skal sikre en mer skånsom og presis diagnostisering av prostatakreft.

Prostatakreft

Nye metoder er tatt i bruk både ved en nyåpnet privatklinikk i Oslo og ved en ny avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Frode Stokke er på den nye privatklinikken for å gå gjort en undersøkelse.

– Jeg har lyst til å oppdage en eventuell sykdom tidlig, sier Stokke til NRK.

Blodprøver har gitt indikasjon på at det kan være kreftceller i prostata, men for å slå det fast sikkert må det tas celleprøver.

Tidligere ble det gjort ved å stikke nåler tolv ganger i prostata uten at de har noen indikasjon på hvor en eventuell svulst var.

– Alle har jo lyst til å leve litt lenger. Det er dumt å ikke sjekke ting i tide, sier Stokke.

Mann på prostataundersøkelse

Frode Stokke er på den nye prostataklinikken for å få påvist en eventuell kreftdiagnose tidlig.

Foto: NRK

Nye metoder i bruk

Ved privatklinikken tas en tysk metode nå i bruk for første gang i Skandinavia. Ved å sammenligne ultralydbilder med en database med over 1.000 kreftpasienter får man opp områder hvor det er størst sannsynlighet for å finne kreftceller.

– Vi tar færre biopsier og bare i de områdene som det kan være mistanke om celleforandringer, sier prof. dr. Tillman Loch på den nye klinikken.

I forrige uke åpnet prostatasenteret på Oslo universitetssykehus. De bruker en kombinasjon av MR og ultralyd som gjør at de sier de nå kan ta mer presise celleprøver.

– Vi påviser prostatakreft i 90 prosent av tilfellene hvor MR gir mistanke om kreft, og metoden er skånsom fordi vi bruker få stikk for å påvise diagnosen, sier Edvard Baco ved prostatasenteret ved Oslo universitetssykehus.

Helseminister Bent Høie

– En av utfordringene er nettopp å skille mellom de som har en prostatakreft som vil være en fare for liv og helse og de som har en prostatakreft som man faktisk kan leve med, sier helseminister Bent Høie

Foto: NRK

Privatklinikken har fått statlig støtte

Prostatasenteret har fått statlig støtte. Helseministeren sier god diagnostisering er viktig for å sørge for riktig behandling.

– Jeg er veldig positiv til at vi nå forsker mer, og jobber med utviklingen av mer treffsikre diagnosemetoder for prostatakreft, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Antallet menn som får påvist prostatakreft, øker voldsomt. Men kreftregisteret frykter at mange blir behandlet unødvendig, med fare for store bivirkninger og et dårligere liv. Prostatakreft er den kreftsykdommen som forekommer hyppigst i Norge. I 2012 fikk nesten 5.000 menn påvist sykdommen, og forekomsten har økt kraftig de siste ti årene. Det kom fram da Kreftregisteret tidligere i år la fram rapporten «Kreft i Norge».

Årsaken er trolig at stadig flere får utført en såkalt PSA-test hos fastlegen, selv når de ikke har noen tegn på sykdom.

Testen er en blodprøve som kan gi en indikasjon på om man har kreft i prostata. Men den sier ikke noe om hvorvidt kreftsvulsten er aggressiv og livstruende på sikt. Mange kan leve mange år med en liten svulst i prostataen uten noen problemer. Derfor oppfordrer Kreftregisteret til at såkalt aktiv overvåking vurderes som et alternativ til rask kirurgisk behandling. Det betyr blant annet å følge med på om verdiene av PSA (prostataspesifikt antigen) øker over tid, ifølge NTB.

Helsemyndighetenes anbefaling er ikke å ta en PSA-test hvis man er frisk og ikke har noen familiehistorie med denne kreftformen.

– En av utfordringene er nettopp å skille mellom de som har en prostatakreft som vil være en fare for liv og helse og de som har en prostatakreft som man faktisk kan leve med, sier Høie.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger