Hopp til innhold

Schibsted-sjef reagerer sterkt på «uakseptabel oppførsel»

Overgreps- og trakasseringsanklager ryster den Schibsted-eide avisen Aftonbladet. Den norske konsernsjefen Rolv Erik Ryssdal kaller de siste ukene en vekker.

Rolv Erik Ryssdal

GJENNOMGÅR RETNINGSLINJER: Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted vil også ha obligatoriske workshops alle ledere i mediedivisjonen.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Dagens Nyheter skrev tirsdag denne uka om Lajkat-redaktør Filippa Berg, som beskylder en tidligere leder for å ha utsatt henne for psykiske og fysiske overgrep gjennom en årrekke.

Samme dag ble lederen, som i dag jobber i Schibsted-konsernet, suspendert fra stillingen sin med umiddelbar virkning.

Den samme mannen ble i 2015 anklaget og anmeldt for voldtekt av en annen kvinne i forbindelse med en jobbreise. Anmeldelsen ble henlagt, og mannen har senere blitt forfremmet oppover i Schibsted-systemet flere ganger.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted sier han ikke kan kommentere enkeltpersoner og enkelthendelser:

– På generelt grunnlag kan jeg bare gjenta at det er nulltoleranse for alle former for trakassering og maktmisbruk i Schibsted. Vi ønsker å ha et godt arbeidsmiljø for alle våre ansatte, basert på en kultur som bygger på respekt, tillit og integritet, sier Ryssdal til NRK.

Kommentator beskyldt for overgrep

Beskyldningene mot Schibsted- og Aftonbladet-lederen er ikke de eneste som har dukket frem i lyset i kjølvannet av den internasjonale #metoo-kampanjen.

Tidligere denne uka kunngjorde Aftonbladets politiske redaktør Karin Petterson at avisens lederskribent Fredrik Virtanen ikke lenger får skrive for avisen på kommentarplass, etter at flere anklager om overgrep og seksuell trakassering har kommet frem i lyset.

Fredrik Virtanen

FRATATT PENNEN: Aftonbladets kommentator Fredrik Virtanen har tatt en «timeout» fra avisa etter anklager om trakassering og overgrep.

Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio

Ryssdal sier han har vært i kontakt med Karin Petterson, men at han ikke kan kommentere hennes opplevelser utover at det hun viser til ikke hører hjemme i Schibsted.

– Vi har mange gode, sterke kulturer i Schibsted, men det er også eksempler på uakseptabel oppførsel i deler av konsernet, der enkeltpersoner har oppført seg uforsvarlig og i strid med Schibsteds verdier og prinsipper. Dette reagerer vi sterkt på, det er ikke akseptabelt. De siste ukene har også vært en vekker for oss, slik det også har vært for mange andre selskaper, ikke bare i mediebransjen, sier Ryssdal.

Virtanen har beklaget oppførselen sin. Samtidig klager han inn de konkurrerende avisene Svenska Dagbladet og Expressen inn for Pressens opionsnämnd, tilsvarende norske PFU, for å ha identifisert ham med navn og bilde.

Anklager om ukultur

I sin kommentar tar Petterson samtidig et oppgjør med det hun beskriver som en mangeårig ukultur i Aftonbladet, med forgreininger oppover i Schibsted-systemet.

«Jeg husker konferansen i Ungarn der jeg gråt av sinne på vei til hotellrommet etter at en gjeng høyt plasserte Schibsted-gubber kapret en trivelig samtale og vridde den til en sexistisk hø-hø-prat».

I den samme lederen antyder Petterson at problemet har forgreininger oppover i Schibsted-konsernet.

«Hvorfor forsvant så mange kvinnelige mellomledere og lovende jenter? Hvorfor var det nesten bare menn som fikk toppjobber i sjefssjiktet over oss, i morselskapet Schibsted?»

Vil ha obligatoriske workshops

I september varslet Schibsted en betydelig omorganisering av selskapet. Blant annet skal selskapet deles i to divisjoner kalt «Markedsplasser» og «Media».

Ryssdal sier Schibsted i dag har en policy «code of conduct» og en varslingskanal, og at man i forbindelse med omorganiseringen vil se på retningslinjene og rutinene på nytt. Blant annet skal «felles retningslinjer for håndtering av opplevelse knyttet til mobbing, diskriminering og trakassering på arbeidsplassen» være like om hjørnet.

– Vi kommer også til å lansere obligatoriske workshops for samtlige ledere i mediedivisjonen, for å skape ekstra bevisstgjøring på vår nulltoleranse for trakassering, og hvordan vi skal - og kommer til - å slå ned på dette, sier Ryssdal.

Hvilke tiltak har Schibsted innført for å kartlegge utbredelsen av trakassering og/eller overgrep i eget konsern og underliggende mediebedrifter?

– Som understreket tidligere støtter vi Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén i hennes initiativ om å iverksette en gransking utført av en uavhengig tredjepart, for å komme til bunns i anklagene, sier Ryssdal.

Han legger til at samtlige​ ​sjefredaktører​ ​i​ ​Schibsteds​ ​mediehus​ i Norge ​​den​ ​siste​ tiden ​hatt​ ​fokus​ ​på #metoo-tematikken​ ​internt, og understreket at det er nulltoleranse for trakassering av noe slag på arbeidsplassen.

– Når det er sagt så handler dette kanskje aller mest om å jobbe kontinuerlig med å skape en inkluderende kultur der alle ansatte er trygge på at de kan flagge trakassering de selv opplever eller er vitne til, fordi de vet at ledelsen tar dette på alvor og agerer. Idealet er jo en kultur der trakasseringer ikke forekommer.

AKTUELT NÅ