NRK Meny
Normal

Ekstremismeforsker: – Sterke personligheter splitter slike miljøer

Det er splittelse i Odins soldater etter at Ronny Alte er kasta ut av gruppa. – Dette skjer gang på gang i marginale grupper. Personligheter blir viktig, sier Lars Gule.

Ronny Alte

KASTA UT: Ronny Alte som tidligere har fungert som talsperson i Soldiers of Odin, er i dag kasta ut av gruppa. De gjenværende medlemmene tar avstand fra Altes holdninger.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Splittelsen har kommet til uttrykk på den lukkede Facebook-gruppen Support for Soldiers of Odin Norway, som har rundt 3.500 medlemmer.

Steffen Larsen er en av dem som har reagert på hvordan Alte har fungert som gruppas talsperson.

– Det har vært en strid mellom meg og Ronny Alte. Han har kommet med egne meninger, som ikke representerer gruppas meninger, sier Larsen til NRK.

Striden blusset opp etter at Alte mente det var skummelt dersom gruppa «Allaahs soldater» begynte å patruljere gatene i Oslo.

Skjermdump av Steffen Larsen

«Vi i S.O.O. Tar Full avstand fra Ronny Alte sine personlige meninger og gamle "kamper",» skrev Steffen Larsen på Facebook.

Til Tønsbergs Blad sier Larsen at «Allaahs soldater» bør tas imot med åpne armer.

– Kasta ut

Larsen forteller at både han og Alte ble kasta ut av Facebook-gruppa etter diskusjonen.

– Dette eskalerte, og vi har fått beskjed om å ta en pause inntil vi får klarert hva som skjer, sier Larsen.

Etter det NRK erfarer er det Steffen Larsen selv som er den nye lederen i gruppa.

Medlemmer av Odins soldater står på en bro i Drammen

LEDER: Steffen Larsen (i midten t.v.) er den nye lederen i Soldiers of Odin etter at Ronny Alte er kasta ut. Gruppa planlegger nye patruljeringer denne helgen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ronny Alte bekrefter på sin egen Facebook-profil at han ikke lenger er gruppas talsperson.

– Jeg kan ikke stille meg bak en gruppe som sitat «ønsker soldiers of allah velkommen til å patruljere i Norges gater». Jeg har hele veien sagt jeg er midlertidig talsmann og den midlertidige perioden er nå over og så enkelt er det.

Ronny Altes Facebook-oppdatering

BEKREFTER: Ronny Altes Facebook-oppdatering.

Vanlig i marginale miljøer

Ekstremismeforsker Lars Gule sier det ikke er uvanlig at det blir konflikter i denne typen organisasjoner.

Lars Gule

FORSKER: Lars Gule tror ikke Odins soldater har så mange tilhengere som de sier selv.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– I små marginale grupper så skal det ikke mer til enn uenighet mellom et par mennesker, så kollapser hele miljøet. Jo mindre miljøene er, jo større blir konsekvensene av personlige motsetninger.

Til TV 2 sier den nye nestlederen Kim Mæland at grunnen til at Alte er ute, er på grunn av hans bakgrunn fra rasistiske og nynazistiske miljøer.

– Folk frykter å bli medlem av Odins soldater på grunn av Altes bakgrunn, og hans påstander i media om forholdet til Allaahs soldater eller Pegida, sier Mæland til kanalen, og legger til at gruppa skal bli mye roligere fra nå av.

NRK fikk ikke tak i Alte på fredag eller i helgen, men har mandag ettermiddag fått et svar fra den tidligere Odin-talsmannen.

– Jeg har aldri lagt ut noen rasistisk kommentar selv om enkelte vrir på det jeg skriver slik at det angivelig skal være rasistisk. Jeg har heller ikke hatt kontakt med NDL siden 2011. Påstandene om rasisme er helt ubegrunnet, sier Alte til NRK.

– Det virker som det ofte er bråk rundt deg?

– Det er kanskje fordi media blåser opp alt jeg tar i eller gjør. I NDL trakk jeg meg for å kunne vitne i Breivik-saken. Jeg har fortsatt god kontakt med Pegida, selv om jeg har trukket meg tilbake. Du må huske at ikke alt som skrives om meg på nettet har hold i virkeligheten, svarer Alte, som sier han ikke har ambisjoner om å starte noen ny gruppe.

Lars Gule har liten tro på at Odins soldater har så mange tilhengere som de mener selv.

– Mange «likes» på Facebook er ikke det samme som at de er store og sterke. Det er hvor mange som faktisk marsjerer i gatene som sier noe om styrken, og det har ikke vært så veldig mange foreløpig, sier Gule

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger