NRK Meny
Normal

Eiendom Norge: – Ikke lenger like enkelt å få rekordpriser

Søndag var det over 3600 boligvisninger i landet, ifølge Finn.no. I Oslo er det spesielt mange boliger til salgs etter at prisene i mai gikk ned etter mange måneder med prisøkning.

Eiendomsmekler Thomas Klovland på visning

KJØPERNE NØLER: – Kjøperne er usikre på om det er lurt å kjøpe nå eller vente, i tilfelle det blir enda litt billigere, sier eiendomsmekler og daglig leder i Krogsveen Sagene i Oslo, Thomas Klovland.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

– Er dere på boligjakt begge to? spør eiendomsmegler Thomas Klovland et ungt par som har kommet på visning denne regnfulle dagen i Oslo.

Ti potensielle kjøpere har satt seg på lista, men eiendomsmegleren fra Krogsveen har merket at mange kjøpere nå sitter på gjerdet.

– De er usikre på om det er lurt å kjøpe nå eller vente, i tilfelle det blir enda litt billigere, sier Klovland.

Eiendomsmekler Thomas Klovland

Eiendomsmekler Thomas Klovland sier han bruker mesteparten av tida si på å fortelle boligeiere at de nok bør ha lavere forventning til hva de kan få i pris for boligen når de selger.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

– Gledelig nyhet for kjøperne

– Oslo har et mer moderat marked nå med mye mer moderat prisutvikling, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglere.

Han sier boligmarkedet begynner å komme i balanse, men at det er veldig mange boliger ute for salg.

– Det er gledelige nyheter for dem som skal kjøpe seg bolig. Nå har de alternativer. Det er ikke slik at det er kø på alle visninger. De kan bruke lengre tid på beslutningene, og det er et mye roligere tempo i budrundene.

Christian Vammervold Dreyer

– Det er gledelige nyheter for dem som skal kjøpe seg bolig. Nå har de alternativer. Det er ikke slik at det er kø på alle visninger. De kan bruke lengre tid på beslutningene, og det er et mye roligere tempo i budrundene, sier Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

Med andre ord, dårlig nytt for dem som skal selge, med mindre de skal kjøpe i samme marked:

– Det er ikke like enkelt å få rekordpriser som det var for noen måneder tilbake, og det er større konkurranse mellom objektene. Det er boligselgerne som er villig til å file litt på sine store prisforventninger som nå får solgt, sier Dreyer.

Tror ikke på kraftig prisfall

Oslo har skilt seg fra boligmarkedet i resten av landet etter en gedigen prisvekst fordi investorer plasserte penger i bolig. Nå har pilene snudd.

Eiendom Norge tror det er naturlig at boligmarkedet får et mindre prisfall ut året, men tror at veksten blir moderat i åra etter.

– Men det er ikke noe dramatikk i dette. Det er fortsatt mange boliger som blir solgt, sier Dreyer.

Også Kjell Senneset i Prognosesenteret tror på noen måneder med synkende boligpriser, men at prisene trolig øker igjen mot slutten av året.

Kjell Senneset

Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror boligprisene i Oslo fortsatt vil synke litt de neste månedene, men at det ikke blir noe kraftig prisfall.

Foto: Andreas Molland / NRK

– De som skal på visning vil nok merke at de ikke nødvendigvis må gå over prisantydning, eller kanskje til og med kan kjøpe under prisantydning, men det blir ikke noe kraftig fall i boligprisene i Oslo. Det har jeg ikke noen tro på, sier seniorøkonomen.

Ifølge Senneset bygges det veldig mange nye boliger i Oslo, noe som igjen kan føre til en ny runde med boligprisfall i andre halvår neste år.

– Men jeg tror heller ikke det blir så langvarig, for boligprodusentene er veldig flinke til å stoppe eller redusere produksjonen sin når de ser at prisene faller.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger