Hopp til innhold

Drapstiltalt mor om datteren: – Hun hadde tatt til seg ting fra det norske miljøet

OSLO TINGRETT (NRK): Den norsk-pakistanske moren som er tiltalt for drapet på sin egen svigersønn, innrømmet i retten at hun hadde et konfliktfylt forhold til datteren.

De tiltalte i trippeldrapssaken

Den 53 år gamle moren (til høyre) nekter for å ha bestilt på svigersønnen, hans bror og deres far. Det samme gjør hennes mann (67 år, bakerst). Onkelen (56, til venstre) innrømmer å ha vært med på drapene.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Tanveer Abbas

Tanveer Abbas ble drept i Pakistan i mai 2013, 23 år gammel. Politiet mener grunnen var at han hadde giftet seg med en norsk kvinne i skjul.

Foto: Privat / NRK

Den omfattende rettssaken i Oslo tingrett er på sin femte dag. Tidligere denne uka har den fornærmede enka (25) fortalt om det hemmelige ekteskapet som ifølge politiet skal være årsaken til trippeldrapet.

Hennes onkel (56) erkjenner å ha vært med på drapene i Pakistan, men hevder de ble planlagt på kort tid og at han ikke hadde kontakt med enkas foreldre i forkant.

Fredag ettermiddag inntok enkas 53 år gamle norsk-pakistanske mor vitneboksen. I to år har hun nektet for å ha bestilt drapene, slik påtalemyndigheten mener. På spørsmål fra politiadvokat Leif Morten Eide om hvilken kjennskap moren har til drapene som er beskrevet i tiltalen, er 53-åringen svært ordknapp.

– Kjennskapen jeg har til det er at tre personer har blitt drept i Pakistan. Det er det hele, sier kvinnen.

Den fornærmede jenta i trippeldrapssaken

Den drapstiltalte moren innrømmet fredag at hun hadde et konfliktfylt forhold til sin 23 år gamle datter, som giftet seg mot foreldrenes vilje.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Motstridende om skytter

Den 53 år gamle kvinnen er iført en sort bluse med rosemotiv. Hun svarer stort sett med korte setninger via sin tolk, og ber flere ganger politiadvokaten om å gjenta spørsmålene.

På et tidspunkt får kvinnen spørsmål om hvilket forhold hun har til den avdøde svigersønnens eldste bror, som ifølge politiet avfyrte de dødelige skuddene mot svigersønnen, hans bror og deres far. Mannen, som er pakistansk statsborger, flyktet fra Pakistan etter drapene, og er etterlyst internasjonalt.

Moren forklarer at broren til svigersønnen hadde ansvaret for å vaske og rydde i ekteparets hus i Pakistan, men hevder hun egentlig ikke kjente ham så godt.

Da den 25 år gamle enka vitnet tidligere denne uken, sa hun at foreldrene hadde et nært forhold til mannen og til og med foretrakk ham over sin egen sønn.

– Jeg hater ham

Politiadvokat Eide konfronterer deretter kvinnen med et avhør gjort i juli 2013, kort tid etter at ekteparet ble pågrepet. I avhøret sier ikke kvinnen noe om at drapsmannen disponerte huset hennes, og nevner bare en annen person.

– Jeg ønsket ikke å nevne NN (den eldste broren, journ.anm.), fordi jeg hater ham og er redd for ham. Han er en veldig følelsesladet person, sier kvinnen i retten.

Hvorfor hadde du en person du var redd for til å vaske huset ditt?

– Jeg var redd for ham fordi jeg ikke hadde noe kommunikasjon med ham, og ønsket ikke å ha det heller. Jeg vet bare at han sørget for rengjøring, sier kvinnen.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

FAMILIE: Onkelen, bosatt i Fredrikstad (øverst til høyre), har erkjent å ha vært med på drapene på brorens (i midten, øverst) og svigerinnens uønskede svigersønn. Også svigersønnens far og en annen bror ble drept. Ekteparet skal ha planlagt drapene, som ble utført av en tredje bor. Denne broren, som er pakistansk statsborger, har rømt landet og er etterlyst internasjonalt.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

– Tatt til seg ting fra det norske miljøet

Politiadvokat Eide spilte i retten av det første avhøret gjort med kvinnen, gjort kort tid etter at hun ble pågrepet. I avhøret avviser kvinnen at hun har noen konflikt med sine barn, deriblant den 25 år gamle enka.

I retten fredag innrømmet kvinnen imidlertid at forholdet til 25-åringen, som giftet seg i skjul mot foreldrenes vilje, ikke alltid var godt.

– Hun er følelsesladet, og har en annerledes tankegang. Hun har tatt til seg ting fra det norske miljøet, og snakker ikke med oss, sier kvinnen, som også sa at hodene til barna «ikke alltid fungerte som de skulle».

På spørsmål om hvorfor hun har endret sin forklaring, svarer 53-åringen at hun var sliten i hodet da avhørene ble gjort, og at spørsmålene fra politiet var forvirrende.

– Jeg var under stort press, og veldig lei meg, bekymret og syk. Jeg er kvinne, og jeg har aldri hatt noe med politiet å gjøre. Jeg har aldri sett fengsler i hele mitt liv.

Politiadvokat Leif Morten Eide sier til NRK at det viktig å få belyst med saken, men at det er for tidlig i bevisførselen å si noe om viktigheten av at har endret forklaring,

Den drapstiltalte 53-åringen fortsetter sin forklaring i retten neste torsdag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger