Hopp til innhold

Kilder til NRK: Disse skal inn i Støre-regjeringen

Sandra Borch (Sp) blir landbruks- og matminister og Emilie Enger Mehl (Sp) blir statsråd i den nye regjeringen, ifølge NRKs kilder. Partifellen Bjørn Arild Gram blir ny kommunalminister. Jan Christian Vestre (Ap) blir ny næringsminister.

Sandra Borch

Sandra Borch blir del av regjeringen som presenteres torsdag, etter det NRK erfarer.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Sandra Borch en en profilert politiker i Senterpartiet. 33-åringen har sittet på Stortinget siden 2017, og har tidligere også vært vara på Stortinget. Hun er også tidligere leder av Senterungdommen.

28 år gamle Emilie Enger Mehl er utdannet jurist og har én periode bak seg som stortingsrepresentant. På Stortinget har hun sittet i justiskomiteen og i utenriks- og forsvarskomiteen.

Hun er født i Lørenskog, men innvalgt fra Hedmark. NRK har foreløpig ikke fått bekreftet hva slags statsrådspost hun får, men flere kilder bekrefter uavhengig av hverandre at hun blir del av regjeringen.

Senterpartiets Emilie Enger Mehl blir minister i Støre-regjeringen, ifølge NRKs kilder.

INN I REGJERING: Senterpartiets Emilie Enger Mehl blir minister i Støre-regjeringen, ifølge NRKs kilder.

Foto: Javad Parsa / NTB

Onsdag kveld får NRK bekreftet av flere kilder at Sp-nestleder Ola Borten Moe blir statsråd for høyere utdanning, samtidig som det bekreftes at fylkesråd i Viken, Tonje Brenna, blir ny kunnskapsminister. .

Inn i regjeringen skal også 49 år gamle Bjørn Arild Gram fra Steinkjer nord i Trøndelag, etter det NRK erfarer. Han er i dag leder av kommunenes interesseorganisasjon KS. Han var nestleder samme sted i årene 2012–2020 og dessuten ordfører i Steinkjer fra 2007 til 2020.

Jan Christian Vestre

STATSRÅD: Jan Christian Vestre (35) blir ny næringsminister. Han er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

Gram har også en fortid som leder av Senterungdommen og var i en periode statssekretær i Finansdepartementet under den forrige rødgrønne regjeringen.

Kilder opplyser også til NRK at gründeren og forretningsmannen Jan Christian Vestre blir Støres nye næringsminister. 35-åringen er i dag leder for den familieeide møbelprodusenten Vestre.

Vestre har vært styreleder for gjenreisingen av Utøya etter terrorangrepene. Han var også politisk rådgiver for nærings- og handelsminister Trond Giske i Stoltenbergs andre regjering.

Astrup rapport

STATSRÅD: Senterpartiets Bjørn Arild Gram blir ny kommunalminister, ifølge NRKs kilder.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tajik blir arbeidsminister

NRK får også bekreftet at Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik blir ny arbeidsminister, og at den andre nestlederen, Bjørnar Skjæran, blir ny fiskeriminister.

Onsdag kveld bekrefter også kilder overfor NRK at tidligere Bergens-ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) blir statsråd i Olje- og energidepartementet. 46-åringen satt i Bergen bystyre for Rødt i 2007 og 2008.

Persen ble valgt inn på Stortinget for første gang de neste fire årene, men ser altså ut til å forsvinne rett til regjeringsapparatet.

Arbeiderpartet (AP) landsmøtet 2019

STATSRÅDER: Arbeiderpartiets nestledere Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran skal begge inn i den nye regjeringen, som henholdsvis arbeidsminister og fiskeriminister, opplyser kilder til NRK.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Huitfeldt ny utenriksminister

NRK har i likhet med flere andre medier også fått bekreftet at Anniken Huitfeldt (Ap) blir ny utenriksminister. I tillegg får NRK opplyst at Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol blir helseminister, mens partifellen Anette Trettebergstuen får jobben som kultur- og likestillingsminister.

Espen Barth Eide (Ap) skal også inn i regjering som klimaminister.

Vedum finansminister

NRK meldte allerede mandag at Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum blir finansminister i Støre-regjeringen.

Hele regjeringen presenteres torsdag.

Onsdag morgen ga stortingsgruppene til Arbeiderpartiet og Senterpartiet full tilslutning til regjeringsplattformen som ble lagt fram i Hurdal senere på dagen. Etter pressekonferansen klokken 14 bekreftet Støre at regjeringskabalen nå er endelig lagt:

– Nå er lista klar, sa Støre på spørsmål fra NRK.

Vraket av Vedum

Men etter Senterpartiets gruppemøte på Stortinget bekreftet Marit Arnstad at hun fortsetter som parlamentarisk leder, og at næringspolitiker Geir Pollestad blir parlamentarisk nestleder.

Det er også klart finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik (Sp) fortsetter på Stortinget.

Dermed kommer ikke tre av Senterpartiets mest profilerte politikere i regjering nå.

Det er derimot ventet at Sps begge nestledere blir statsråder, Ola Borten Moe nevnes som kandidat til flere statsrådsposter, mens Anne Beathe Tvinnereim virker å være mest aktuell som utviklingsminister.

AKTUELT NÅ