Dette vet vi om statsbudsjettet allerede

Klokken 10 legger finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. Her er de viktigste lekkasjene.

Siv Jensen blir intervjuet utenfor huset sitt i Oslo før hun skal legge frem statsbudsjettsforslaget

LEGGER FREM: Finansminister Siv Jensen ble møtt av pressen da hun dro hjemmefra onsdag morgen, få timer før hun skal legge frem regjeringens forslag til statsbudsjett i Stortinget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Når regjeringen syr sammen sitt budsjettforslag, er pengene i hovedsak bundet opp i faste utgifter.

Det er imidlertid områder hvor regjeringen kan sette sitt stempel på prioriteringene.

Pengebruk og skattelettelser

Regjeringen foreslår å bruke oljepenger som tilsvarer 2,8 prosent av Oljefondet i statsbudsjettet for 2016, etter det NRK erfarer. Det tilsvarer 193 milliarder kroner.

Etter det NRK vet, får kommunene en økning i de reelle samlede inntektene på 7,3 milliarder kroner. I tillegg kommer 500 millioner ekstra som er øremerket vedlikehold av kommunale bygninger for å bekjempe arbeidsledighet.

Regjeringen skal i dag legge frem både forslaget til neste års statsbudsjett og regjeringens skattereform.

Det har kommet opplysninger om at regjeringen vil gi milliarder i skattelettelser.

Etter det NRK kjenner til, reduseres selskapsskatten, som bedriftene betaler av sitt overskudd, i første omgang fra 27 til 25 prosent, men så vil regjeringen gå videre og trappe ned selskapsskatten til 22 prosent innen 2018.

Det skal gi først 3 milliarder i skattelette, og så 9 milliarder kroner i skattelette når denne reduseringen slår inn for fullt.

Det blir også lettelser i formuesskatten på i overkant av 1 milliard kroner, etter det NRK kjenner til.

Mye av skatteletten blir dekket inn med en ny form for toppskatt som erstatter dagens toppskatt, der du har ulike inntektsintervaller, en såkalt trinnskatt.

Ni av ti skattebetalere vil få lavere inntektsskatt. De ti prosentene som tjener mest, vil bli hardere skattet, ifølge DN.

Øker moms

Regjeringen vil gi 1 milliard til digitalisering, blant annet vel 200 millioner til Brønnøysundregistrene, 150 millioner til Nav, 100 millioner til Folkeregisteret og 25 millioner kroner til lansering av nettapotek.

Den øremerkede knutepunktstøtten til 14 av 16 festivaler kuttes, ifølge NRK. Bare Festspillene i Bergen og Festspillene i Harstad vil få videreført støtten.

Momsen på kultur- og transporttjenester økes med to prosentpoeng til ti prosent, erfarer VG. Avisen skriver at denne momssatsen i dag omfatter blant annet hotellovernattinger, kinobilletter, fotballkamper i Tippeligaen, NRK-lisensen og persontransport.

Momsøkningen vil angivelig gi 850 millioner kroner ekstra i statskassen.

Finansminister Siv Jensen sier hun gleder seg til å legge frem budsjettet, men at hun er forberedt på at noen vil mene regjeringen burde gjort mer.

Dette er flere av de resterende lekkasjene:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger