Hopp til innhold

Frykter dyre flybilletter og færre avganger

– Flyseteavgiften må ikke innføres i Finnmark. Det er klar tale fra Vest-Finnmark regionråd som har møte i Hammefest mandag.

Raymond Robertsen (H)

Leder for Vest-Finnmark Regionråd, Raymond Robertsen, ønsker ikke flyseteavgiften.

Foto: Petter Sommer / NRK

Flyseteavgiften er en av saken som skal behandles i regionrådsmøtet mandag. Daglig leder for Vest-Finnmark Regionråd, Raymond Robertsen, har innstilt at man bør si nei til flyseteavgiften.

– For omtrent 15 år siden kostet flybillettene til Oslo på det billigste 3000 kroner fra Alta og Kirkenes. Det er en tid vi ikke ønsker tilbake, sier han.

Et fly fra SAS går inn for landing på Oslo lufthavn

Flere flyselskap har varslet rutekutt når flyseteavgiften innføres.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Frykter kutt i tilbudet

Når den nye flyseteavgiften på 88 kroner pr. billett innføres fra nyttår truer flyselskapene med at de må kutte ruter.

– Flyselskapene har varslet at ved innføringen av flyseteavgiften er det noen ruter som kommer til å bli kuttet. Mange av de rutene er dessverre i Nord-Norge, sier han.

– Men dette er jo et miljøverntiltak, er ikke regionrådet villig til å ta et tak for miljøet?

– Miljø er viktig. Men miljø gjøres når man har et alternativ. På østlandet har man mulighet til å bruke tog som er et mer miljøvennlig tilbud enn fly. Men i Finnmark er det helt umulig. Reiseavstandene er stor og det er ingen jernbane i Nord-Norge, sier Robertsen.

Venstre sitt forslag

Det var Venstre som forslo en flyplassavgift. De fikk gjennomslag for det i budsjettavtalen sammen med KrF og regjeringspartiene og beløpet ble satt til 88 kroner per billett.

Avgiften gir staten én milliard kroner i økte inntekter i 2016, og er et viktig gjennomslag for Venstres krav om et grønt skatteskifte.

– Det er stor fare for at prisene kommer til å gå opp. Mer enn bare avgiftene. Det kommer befolkningen og næringslivet i Finnmark til å merke hardt. Man tenker nok miljø og i andre deler av landet har man mulighet til å ta andre transportmidler, men det har vi dessverre ikke i Finnmark og Nord-Norge, sier Robertsen.

Ikke lokal støtte for avgiften

Terje Soløy, leder for Finnmark Venstre, forteller at fylkespartiet ikke er helt samstemte med Venstres sentrale syn i saken. Han deler bekymringen til Robertsen i regionrådet.

– Hvis det blir slik at flyseteavgiften går ut over oss som bor i distriktene, blir det fullstendig feil. Vi kan vel trygt si at Widerøe er som trikken vår. Finnmark Venstre er ikke enig i flyseteavgiften, sier han.