Hopp til innhold

Dette bør du passe på som dyreeier på nyttårs­aften

Nyttårsaften og dagene rundt er det mange dyreeiere gruer seg mest til. For å gjøre dagen mest mulig skånsom for dyrene har Dyrevernsalliansen laget en liste med ti råd som eiere kan følge.

Hund

Nyttårsaften er en av de verste dagene for mange dyr. Det kommer tragiske historier hvert år etter at dyr har blitt skremt av fyrverkeri, sier Dyrevernalliansen.

Foto: PHILIPP GUELLAND / AFP

Live Kleveland i Dyrevernalliansen

Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Foto: I.Linstad Hauge / Dyrevernalliansen

– Veldig mange dyr blir redde, og det bør tas på alvor. Pass godt på dyret ditt og vis hensyn hvis du ikke har dyr, sier Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen til NRK.

Ulovlig og uvettig bruk av fyrverkeri gjør disse dagene til den verste uka i året for oss dyreeiere. Hjørdis Sæther har fortalt til NRK hvordan hunden hennes på søndag ble påkjørt og drept etter at den ble skremt av ulovlig rakettoppskyting.

– Alle dyr blir fryktelig redde

Forskning viser at rundt halvparten av alle hunder er redde på nyttårsaften.

Katter og andre smådyr har man ikke sikre tall på, men det er ingen grunn til å anta at de er mindre redd enn hunder, sier Kleveland.

– Også landbruksdyr som kyr, sauer og griser kan bli redde. Det samme kan ville dyr som fugler og rådyr. Alle dyr blir fryktelig redde nyttårsaften, legger hun til.

Dyrevernalliansens veterinær Julie Grell har derfor laget en tipunktsliste over ting dyreeiere bør passe på under nyttårsfeiringen (se faktaboks under).

Hører tragiske historier hvert år

Det viktigste er å sikre dyrene slik at de ikke stikker av nå på nyttårsaften. Det kan mange dyr gjøre i vill frykt.

– Både hunder, katter og til og med kanin og fugler kan gjøre det. Steng dyrene inne i et rom med gardinene trukket for, dempet belysning, gjerne radio eller TV på. Sett inn kattekasse, gå lang tur med hunden på forhånd. Så lenge du holder deg edru er det er fint for dyrene om du er der, men oppfører deg helt normalt når det smeller som verst, sier Kleveland.

Hun sier at tragiske historier som den Hjørdis Sæther opplevde er noe de hører om hvert år, og sier at det viser at man bør passe godt på dyrene også i dagene før selve nyttårsaften også.

– Dessverre vet vi at det ikke er alle som overhoder forbudet mot å smelle raketter utenom selve kvelden, sier Kleveland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger