Hopp til innhold
Georgisk flagg
Foto: David Mdzinarishvili / Reuters

Georgia

Oppsummert

Georgia er eit land i Kaukasus og ien tidlegare Sovjet-republikk. Hovudstaden er Tbilisi. Russland har anerkjent to russiskdominerte regionar som sjølvstendige, Sør-Ossetia og Abkhasia. Georgia ønsker å oppnå kandidatstatus i EU.

  • Georgia: Opprørspoliti grep inn mot demonstranter

    Opprørspolitiet i Georgia grep inn mot demonstranter utenfor parlamentet og brukte noe som kan ha vært pepperspray, melder øyenvitner til Reuters.

    Det har vært sammenstøt etter at nasjonalforsamlingen i Georgia mandag behandlet en omstridt lov om rammene for utenlandsk innflytelse.

    Kritikerne mente at forslaget minnet sterkt om den undertrykkende russiske lovgivningen som brukes til å trakassere og tvinge opposisjonelle til taushet.

  • Slagsmål i Tbilisi under debatt om omstridt lov

    Måndag behandla nasjonalforsamlinga i Georgia ei omstridt lov for rammene for utanlandsk påverknad. Debatten om lova blei sendt direkte, men vart stansa då ein representant for opposisjonen slo eit medlem av regjeringspartiet i hovudet. Det utløyste knuffing og slagsmål.

    Lovforslaget som vart debattert går ut på at organisasjonar som får over 20 prosent av finansieringa si frå utlandet, må registrere seg som «agentar under utanlandsk påverknad».

    Lovforslaget har blitt kalla «den russiske lova» av kritikarar. Dei meiner forslaget minner om den undertrykkande russiske lovgivinga som blir nytta for å slå ned på dei som motset seg regimet.

    Det er stor folkelig motstand i Georgia mot det mange mener en lov som minner om russisk undertrykkelse av opposisjonelle.
    Foto: Shakh Aivazov / AP/NTB
  • Georgia: Hundrevis protesterer mot omstridt lovforslag

    Fleire hundre demonstrantar har samla seg framfor det georgiske parlamentet i hovudstaden Tbilisi, for å protestere mot ei omstridt lov.

    Det regjerande partiet Georgian Dream vil pålegge organisasjonar som tek imot støtte frå utlandet å registrere seg som utanlandske agentar, eller ta imot bøter.

    Partiet vil no innføre lova, som vart skrinlagt for 13 månadar sidan som følge av store protestar.

    Både USA og fleire europeiske land har kritisert lovforslaget.

  • Sør-Ossetia vurderer å bli del av Russland

    Sør-Ossetia, den russisk-okkuperte provinsen i Georgia, vurderer å la seg innlemme i Russland som en russisk provins.

    – Vi drøfter disse sakene i nært samråd med Russland og tar i betraktning alle forbindelser og traktater, sa presidenten i den sørossetiske nasjonalforsamlingen, Alan Alborov, søndag, ifølge nyhetsbyrået Ria.

    Han sa at det vurderes å holde en folkeavstemning om saken.

    Russland invaderte Georgia i 2008 og har siden hatt militærbaser i de to georgiske regionene Abkhasia og Sør-Ossetia, skriver NTB.

    Russland og noen få andre land anerkjenner dem som uavhengige stater.

  • Fire drept på marked i Georgia

    En bevæpnet mann skjøt fire personer og skadet én på et marked i byen Rustavi i Georgia fredag. Drapsmannen er pågrepet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no